Foto: 

ANNA MATA
Bonell i Ricart presenten 'Les hores de la vinya. Del cep al celler'

Un conte il·lustrat retrata el món del vi des del cep fins el celler

Parlem amb Antònia Bonell i Quima Ricart, una escriptora i una il·lustradora amb DO Penedès
Anna Mata
,
11/10/2016
Família
La il·lustradora Antònia Bonell i l’escriptora Quima Ricart presenten el seu darrer llibre, “Les hores de la vinya. Del cep al celler”, un complet llibre il·lustrat dirigit al públic familiar que repassa el món de la vinya i el vi. Aquest és el quart projecte en comú i ja fa que les veiem com una parella estable de contes il·lustrats amb forta vinculació amb el seu entorn més proper: el Penedès.

Ens trobem a la Taverna del Vinseum, com no podia ser d’altra manera tractant-se d’un llibre que culmina amb el plaer de tenir una copa de vi entre les mans. Arribem i se les veu il·lusionades però també cansades. Això de ser el quart llibre en conjunt fa que ja sàpiguen què és tot el que comporta una presentació i ja acumulen unes quantes entrevistes. Aquesta vegada, però, defugim la conversa sobre la publicació del llibre i ens deixem endur per les sensacions de tot el que implica haver acabat una obra que feia més de dos anys que es gestava.

El primer llibre en comú: 'Festa Major'

Comencem repassant la seva trajectòria, perquè quatre llibres en pocs anys és gairebé una cosa heroica, més si tenim en compte que cap de les dues s’hi dedica de ple professionalment (la Quima és mestra i l’Antònia està al capdavant d’un negoci familiar) i volem indagar com han arribat a ser una parella tan prolífica.

  • imatge de control 1per1

L’Antònia pren la iniciativa i és qui explica l’inici de tot plegat, el conte “Festa Major”. Ella ja feia temps que trobava a faltar un conte infantil que expliqués tots els balls de la Festa Major de Vilafranca. De fet, ja n’havia preparat alguna il·lustració, que havia ensenyat al que seria el seu editor en tres dels seus llibres, Ramon Nadal, d’Edicions i Propostes Culturals Andana. El Ramon va rebre amb entusiasme aquest projecte i va animar-la a buscar una persona que fes els textos, que seria la Quima. Es van entendre de seguida i aquesta entesa els ha portat a publicar quatre llibres 'Festa Major', 'La mare està malalta', 'En Fèlix no vol baixar!', i el darrer 'Les hores de la vinya. Del cep al celler'.

Quatre llibres fruit d’experiències properes

Els seus llibres des de l’inici traspuen una forta vinculació amb les experiències més properes. Bones i dolentes. No ens estem de repassar el seu segon llibre, extraordinari en tots sentits, 'La mare està malalta'. Un llibre que vol acostar als nens una realitat malauradament ben propera, la vivència del càncer en una família amb nens petits. Un llibre fort, emotiu, que cobreix una necessitat que van detectar en primera persona quan van patir la malaltia: poder-la explicar als fills. Un llibre que per cert veurà pròximament la seva publicació també en llengua francesa.

Per tant estem al davant de dues dones valentes que no s’aturen davant de cap repte ni dificultat. Fins i tot han decidit autoeditar-se la col·lecció 'Quimantó és festa major', del qual forma part el seu tercer llibre 'En Fèlix no vol baixar!'. Insisteixen que és una col·lecció, així doncs en un futur en veurem d’altres.

Un futur cap al registre adolescent?

Tant la Quima, mestra d’educació primària, com l’Antònia, que està al capdavant d’un negoci familiar de venda de productes infantils, fa que parlem de manera inevitable del registre, el conte infantil on sembla que s’hagin instal·lat. La Quima de seguida fa una pausa que denota que està pensant molt bé les seves paraules i se li escapa que ja està immersa en alguna cosa per a públic adolescent. No amaguen que el fet que els fills de cadascuna es trobin en aquesta etapa els influeix. L’Antònia, per la seva banda, està explorant en el món les il·lustracions per adults, per tant hem d’esperar que ja tinguin al calaix un projecte que deixi de banda el registre infantil. Però malgrat la copa de vi que tenim davant, no els aconseguim treure’n res més…

El present: “Les hores de la vinya. Del cep al celler”

La conversa torna sobre el llibre de 'Les hores de la vinya. Del cep al celler' perquè expliquen molt il·lusionades que ha estat el seu primer encàrrec i és clar, això les reafirma com autores. Durant dos anys s’han dedicat a documentar un llibre rigorós en tots els processos, que n’ha donat com a resultat una completa guia amb mirada infantil. Remarquen, però, que és un llibre per a tota la família i que com els bons vins, cal degustar-lo a poc a poc, començant pels poemes que encapçalen cada estació.

La manera com ho expliquen fa que vulguem acabar aviat la conversa per poder tornar a repassar el conte que ja ens vam llegir ràpidament el dia de la presentació oficial, però per sort ja ens avancen que el 26 de novembre en faran una presentació per a nens i nens a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès. No hi faltarem!

A

També et pot interessar