Foto: 

Cedida
Del 13 al 15 d'octubre el Vendrell viu una intensa Fira de Santa Teresa

Així es viu la Fira de Santa Teresa del Vendrell

Diverses persones ens parlen de la seva percepció de la Fira des de vessants personals, comercials, culturals i històriques
Ariadna Caballero
,
12/10/2017
Fires i festes
La fira agrícola i ramadera del segle XIX s’ha anat transformant constantment. De la Fira de Santa Teresa, sempre pels volts del 15 d’octubre, hi ha qui en recorda la presència de cases de mobles o la font de vi que hi posava la Cooperativa agrícola, els vespres a les atraccions, les clàssiques estones de pluja, el cotxe que ens hi vam comprar, nits de grans concerts o migdies d’emocions a flor de pell a la gran diada castellera del diumenge. I és que a més del seu caràcter comercial, la Fira de Santa Teresa és, sobretot, una gran festa on la cultura popular, la gastronomia i noves propostes lúdiques omplen els carrers del Vendrell. Un imprescindible de la tardor penedesenca. Enguany del 13 al 15 d’octubre.

Pere Ferrando, historiador i apassionat casteller

“Fa justament tres anys vaig tenir l’honor de poder localitzar el document que posava data a l’inici de la Fira de Santa Teresa. Corria l’any 1843 i el llavors regent, el general Espartero en va donar el permís. Des de llavors la Fira ha viscut moltes transformacions, sense deixar de perdre el seu caràcter comercial. De tots els canvis viscuts, personalment em quedo amb la decisió que un grapat de vendrellencs van prendre l’any 1926, quan van sortir a fer castells per primera vegada amb el nom Nens del Vendrell. Des de llavors, la Fira va adquirir un nou atractiu que ha prevalgut al llarg d’aquests 90 anys fins arribar a l’actualitat, on l’actuació castellera de Santa Teresa és cita ineludible en el millor moment dels Nens i dels castells en general”.

  • imatge de control 1per1

 

Fèlix Pérez, director del grup teatre de La Lira Vendrellenca

"Des de petit per a mi la Fira han estat sempre uns dies plens de màgia, i quina millor satisfacció que poder donar vida ara a uns personatges inspirats en els vendrellencs del 1800 a les representacions de La Fira d'abans, una escenificació que mai oblida la transcedència i importància de la Fira, que abans ja tenia i ara encara té. A més, ens farà riure una estona igual que jo reia i gaudia quan era un marrec i esperava que vinguessin les atraccions, els actes de la cercavila popular i la gresca dels carrers plens de gent. Ara ho gaudeixo posant-me en la pell d'aquells vendrellencs d'abans que segur que ho vivien amb la mateixa intensitat”.

 

Joan Ramírez, Tesling, empresa participant a l’Innofira

  • imatge de control 1per1

"Nosaltres ja fa uns anys que vam participar a la Fira multisectorial del Vendrell com a Enitec Solar, una empresa que teníem dedicada a l'energia solar, aquí al Penedès. Vam deixar de participar-hi perquè vam veure que les fires multisectorials no eren un bon mercat per a poder exposar el nostre producte i serveis. Però aquest any tornem a la Innofira, un nou espai dedicat a empreses d'innovació, on nosaltres hi presentem la nostra nova empresa Tesling, una enginyeria especialitzada en la consultoria energètica i presentant una nova plataforma pagamenusllum.cat, que té com a objectiu que la gent conegui els detalls de la factura elèctrica i apostar per comercialitzadores d'electricitat del mercat lliure catalanes i d'energies renovables. Aquest nou espai de la Innofira és per a nosaltres una oportunitat on exposar els nostres serveis a tota la població. A més, però, volem que sigui un estand dinàmic, convertint-nos en un punt d'atenció i informació, on tothom pot venir amb dubtes, portar la factura elèctrica de casa,... i on, a més, hi farem conferències divulgatives".

 

Esther Heras, joiera artesana participant a la Handmade

“Des del meu punt de vista com a artesana, estic especialment agraïda de la iniciativa de l’ajuntament per donar aires nous a la Fira, com és el cas de l’espai Hanmade. Penso que és interessant incentivar la gent del poble i comarques en activitats noves dins d’un marc tradicional com la Fira i és també un espai per donar a conèixer els emprenedors locals fent-nos promoció. La primera Hanmade va ser molt exitosa, esperem que enguany sigui més i millor, per tal d’anar evolucionant i enriquint el poble ab festa i cultura”.

 

Pere Rovira, cap de colla dels Nens del Vendrell

“Pels Nens la Fira és el sinònim de superació, de dia gran. S'ajunta el moment on hem treballat més de tot l'any amb la màgia del lloc on per naltros tot és possible. És memòria de les fites més grans i ambició per seguir escrivint la nostra. Donem tantes hores tants dies per viure el que es viu en dies com aquest. Sentim el lloc que ocupem al poble, a la comarca i al món casteller, perquè així ens ho fan sentir, i amb ells i tota la ambició i la feina feta ens hi sentim més forts que mai.”

 

Adrià Grandia, graller

“La Fira, per a molts el final del cicle d'estiu. Canvi d'armari, desempolsegar els abrics, dir adéu a la samarreta... Per d'altres, els grallers, moment de tancar la temporada que vam començar per les Festes dels Barris (Pa Beneït). De la mateixa manera que la gralla i el timbal fan parella; Festa, El Vendrell i Gralla és un engranatge que no pot funcionar si un falla. Cerimonioses i imponents durant les matinades, festives i juganeres a les cercaviles, tenses i decisives durant els castells. I si encara en voleu més i us ve de gust assaborir-la amb tots els seus matisos, al Vendrell les hem alçat als nostres millors escenaris. Divendres en celebrarem una dotzena estrenant, recuperant i refent repertoris, recordant el nostre passat i afinant el nostre futur. La Fira, és sens dubte temps de gralles”.


Pere Montserrat, membre del Ball de Gitanes

"Des que era petit sempre he viscut a Fira de Santa Teresa ben a prop. Anava amb la meva mare a visitar els estands a La Rambla i, l’endemà, pujava a les atraccions amb els meus germans. En l'època on ja era tot un adolescent, anava a les atraccions amb els meus amics, sopàvem i després ens quedàvem als concerts que feien els dissabtes. Concerts que es van perdre uns anys i ara s'estan reprenent. En aquesta altra etapa, i ara ja dins de la cultura popular del poble, puc reafirmar que el segon cap de setmana d'octubre és una festa pel poble, on la majoria surt al carrer i va allà on té ganes, ja sigui amb amics, família, etc. Sent part de la cultura popular com a Gitano i Nen del Vendrell, fa que et vegis implicat directament i internament en la Fira, una de les millors decisions que un vendrellenc pot prendre”.

A

També et pot interessar