Construcció de la carrossa dels Karallots del Vendrell

Foto: 

Surtdecasa

Rues, comparses i carrosses es fan seus els carrers després de molta feina

Compartim amb grups i entitats els detalls dels Carnavals viscuts de rua en rua
Ariadna Caballero
,
12/02/2015
Fires i festes
Començàvem la setmana indagant les peculiaritats de dos grans Carnavals; el de Vilanova i el de Sitges! El cert però és que al Penedès de Carnavals n’hi ha molts i moltes maneres de viure’ls. Ara bé, un dels actes més comuns a la majoria dels nostres pobles són les rues. Són molts els grups i entitats que durant mesos preparen vestits, carrosses i coreografies i s’atreveixen a desafiar el fred del mes de febrer per gaudir d’una festa que els apassiona. Ells i elles són els protagonistes d’avui!

Ens hem endinsat a conèixer algunes d'aquestes colles que durant un cap de setmana, dos, o fins i tot tres!, van de rua en rua i de poble en poble. Ara bé, la feina comença molt abans!

Els Sambatek, a més de ser una batucada, són un grup carnavalero del Vendrell amb unes 70 persones a bord. S'ho pategen tot! Divendres el Vendrell i Segur, dissabte Cunit i Calafell platja, i diumenge encara s'atreveixen a llevar-se d'hora i anar a l'Arboç i a Calafell poble per cremar els últims cartutxos! Enguany tindran uns dies per recuperar forces, ja que la rua de Vilafranca ha passat del dilluns al divendres que ve! 

  • imatge de control 1per1

Tots ens expliquen que la temàtica es decideix en grup, fent reunions i recollint les millors idees i bogeries. Alguns s'imaginen disfresses llampants, amb poca roba i moltes plomes, lluentons, purpurina i un maquillatge pensat a joc amb el vestit! D'altres, prefereixen no passar fred i opten per pensar disfresses amb pantalons o faldilles i una bona dessuadora. 

Aquest últim és el cas dels Karallots, també del Vendrell, amb una seixantena de participants i que intenten, sempre, gaudir de la festa ben abrigats. A banda d'anar a la majoria de rues del Baix Penedès (el Vendrell, Calafell, l'Arboç) també participen a la de Cubelles. Ens hem colat a la nau on des de fa setmanes treballen per transformar la carrossa d'acord amb la disfressa d'enguany. Matins, tardes i nits de feina per fer realitat la carrossa que van idear fa mesos. Per a ells, el millor del Carnaval és que és una festa de la què gaudeix gent de totes les edats. El pitjor però diuen, “les mesures que alguns ajuntaments adopten contra les carrosses”. 

Un estil ben diferent és el de Les Guerreres, una colla dels Monjos que aplega però des de fa vuit anys gent de Vilafranca, Vilanova, Sitges, Cubelles i, fins i tot, del Baix Llobregat! Cada any són entre 60 i 80 participants i aposten per una comparsa de qualitat, amb disfresses que llueixen als carrers i coreografies molt treballades. No porten carrossa, però només us direm que des del mes d'agost treballen en el vestit! Enguany asseguren que el que els ha portat més feina ha estat la corona. Fixeu-vos-hi bé que seran a totes les grans rues del Penedès! Si n'han d'escollir una, es queden amb la rua de Cunit de la tarda del dissabte! 

I parlant de Cunit, un dels grups d'aquest municipi baixpenedesenc, els Catxarros, no us passarà desapercebut. Fa 13 anys que van de rua en rua i són, atenció, 140 participants! Des del mes de setembre que preparen la disfressa i poc després ja es van posar a treballar amb la carrossa i els balls. Asseguren que el millor de les rues és el bon rotllo que es crea entre els grups i com els pobles s'omplen de color gràcies a les colles. També destaquen però algun aspecte negatiu; la rigidesa en les bases d'alguns ajuntaments que, consideren, “fan perdre l'essència del Carnaval”.

També de Cunit són els Lunatics a qui els encanta com es transforma el seu poble durant el Carnaval. Apleguen unes 60 persones i enguany fa deu anys que s'organitzen com a colla de Carnaval. Han escollit una disfressa de fantasia que recorre els seus deu Carnavals i la passejaran per vuit rues del Penedès. Des de l'estiu que treballen amb la disfressa, i tot i que la carrossa els porta molta feina, tenen poc temps ja que és l'ajuntament qui els cedeix un espai i el tenen disponible amb poc marge. Des d'abans de Nadal, però, ja estan assajant i muntant les coreografies de les cançons que, de ben segur, sentirem a totes les rues del Penedès!

Fusta, porexpan, ferro, teles, latex, plàstic, paper, cola, pintura, i molta, molta purpurina. Purpurina de colors que cobreix gran part de les estructures, algunes amb motors i elements en moviment que les fan encara més espectaculars. Mesos o setmanes de feina intensa en espais municipals cedits, garatges o naus que amics i coneguts els deixen durant uns dies per preparar les carrosses que, aquests i tants d'altres grups, lluiran a les rues dels propers dies i ompliran de música i color els carrers del Penedès!

 

Més informació: 

Principals Rues del Carnaval al Penedès:

Divendres 13 febrer. El Vendrell, 19:30h. Segur de Calafell, 21:00h.

Dissatbte 14 febrer. Cunit,  18:30h. Cubelles, 19:00h. Calafell platja, 23:00h.

Diumenge 15 febrer. L'Arboç, 12h. Els Monjos 12:00h. Calafell poble, 18h. Rua de la Disbauxa de Sitges, 20:00h, 

Dimarts 17 febrer. Rua de l'Extermini de Sitges, 20:00h.

Divendres 20 febrer. Vilafranca, 21h30.

 

A