Albert Pijuan

Foto: 

Surtdecasa
Albert Pijuan

‘El franctirador’ o com explorar els horitzons de la novel·la negra

El calafellenc Albert Pijuan s’estrena amb una novel·la ambientada a la Polònia postcomunista
Marc Guitart
,
21/05/2014
Llibres
Albert Pijuan (Calafell, 1985) fa el seu debut en l’àmbit de la novel·la amb ‘El franctirador’ (Editorial Angle), que tot just ha arribat a les llibreries aquesta mateixa setmana. Autor de diversos contes recollits en antologies i de tres obres teatrals que han tingut recorregut internacional, Pijuan es llença ara de ple en la narrativa llarga, després d’alguns intents frustrats.

Assegut en una terrassa del Passeig Marítim de Calafell, Pijuan explica que sempre li ha agradat “explorar els diferents gèneres i estils”, però que generalment “és la història o la idea que et ve al cap la que et condiciona el format amb el qual l’acabes plasmant”. ‘El franctirador’ és la primera novel·la que arriba a bon port, després de dos intents previs “que van acabar a la paperera” admet sense embuts.

La història es situa en una ciutat polonesa just després de la caiguda del teló d’acer, pels voltants de 1991. Allí és on intenta tirar endavant el protagonista del relat, Krzysztof Niewinny, després d’un fracassat intent de guanyar-se la vida a l’estranger, a Suècia, i mentre un misteriós franctirador causa el pànic entre la població. L’elecció de la Polònia postcomunista no és aleatòria, ja que Pijuan buscava “l’efecte mirall d’un país en transició provinent d’un període que no s’ha tancat bé”, relacionant-ho amb el moment de cruïlla històrica que es viu ara a Catalunya.

  • imatge de control 1per1

Tot i que és novel·la negre, la intenció de l’autor és anar més enllà. “És un intent d’explorar el gènere des de fora, mirant d’aportar coses noves” amb la voluntat d’explorar els horitzons d’aquest estil literari. Tot i que admet que l’han influït autors clàssics de la novel·la negre com els nord-americans dels anys 50 o els suecs Maj Sjowäll i Per Whalöö, ‘El franctirador’ aprofundeix en la psicologia dels protagonistes, tal com feia l’essencial ‘Crim i càstig’ de Dostoievski. “La idea és que suporti una segona lectura”, apunta.

Junt amb la d’aquests autors també ha estat clau la influència a nivell d’ambientació de la sèrie de 10 capítols ‘Dekalog’ de Krzysztof Kiéslowski, que el va ajudar a crear “un entorn de boira, neu i excessius edificis comunistes” que li donen un aire diferent del que és habitual en les novel·les del gènere. Un seguit d’ingredients que Pijuan espera donin un bon resultat a nivell de vendes, per així poder seguir publicant amb regularitat. Ja té en ment una història de ciència ficció barrejada amb comèdia en un entorn apocalíptic, tot i que el que espera amb vehemència és poder publicar un recull dels seus contes. Temps al temps.

‘El franctirador’ es presentarà el dissabte 22 de febrer a la Biblioteca Ventura Gassol de Calafell (18h), el dimarts 25 de febrer a la Casa del Llibre de Barcelona i el dijous 27 de febrer a la Central del Raval.

A

També et pot interessar