Onze itineraris per recórrer a peu la Via Augusta

Un llibre ressegueix el traçat de la via entre Martorell i Tarragona
Surtdecasa Penedès
,
25/11/2013
Llibres

L’editorial vallenca Cossetània Edicions ha publicat el llibre ‘A peu per la Via Augusta. De Martorell a Tarragona pel Penedès’, un llibre que, per una banda, dóna informació sobre la via que al segle IV a.C. es coneixia com el Camí d’Hèrcules, i per l'atre, ressenya onze itineraris per poder fer a peu entre Martorell i Tarragona. Els autors del llibre son el vendrellenc Josep Anton Ventura, el vilafranquí Casimir Pla i el martorellenc Miquel Vives.

“La idea de fer aquest llibre va sorgir quan vam voler recórrer aquest traçat com una pràctica per després poder fer el Camí de Santiago”, apunta Ventura, “i ens vam adonar que hi havia realment poca informació sobre aquesta via”. Així va ser com els tres autors van començar una recerca sobre un camí l’origen del qual es remunta al segle IV abans de Crist.

  • imatge de control 1per1

No els ha estat fàcil establir un traçat versemblant d’una via que en els seus prop de 800 anys d’existència va patir diverses variacions. Son molts els trams en què es troben diversos traçats possibles, amb el qual el llibre recull totes aquestes variants. Al terme municipal del Vendrell, sembla que el recorregut més habitual és el que anava paral·lel a la via del tren, tot i que també hi ha una altra opció que seria venint de Bellvei pel Camí de les Calçades.

El que està clar és que, passada la Riera de la Bisbal, el camí seguia per la zona dels Boulevards i el Camí Ral, fins arribar a la carretera, on transcorria ja fins a l’Arc de Berà. Mostra del pas de la Via Augusta pel Penedès son els diferents mil·liaris trobats en diversos punts (columnes ovalades que marcaven les distàncies), com els dos que es van trobar al municipi del Vendrell, un dels quals ara és a la Bisbal i l’altra al costat del monument al 4 de 8 dels castellers, a l’entrada sud de la ciutat.

Tot i que l’estat d’abandonament i la construcció sense límits han afectat el recorregut del que podia ser la Via Augusta, els autors del llibre ofereixen un traçat que creuen força aproximat a la realitat, i que té punts de referència incontestables com el pont de Martorell, l’Arc de Berà, la Torre dels Escipions i el Pont del Diable. Tot el recorregut està dividit en onze trams per a poder recórrer admirant el paisatge penedesenc i tarragoní. “Al cap i a la fi, era el paisatge de la Via Augusta”, conclou Ventura.
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar