Jump to navigation
Divendres
19 abril 2024
Penedès
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Cal Santó, vinya ecològica al Baix Penedès
El vi respectant els cicles lunars i la natura
Surtdecasa Penedès
,
27/03/2013
Menjar i beure
El celler Cal Santó de Les Peces (Albinyana) és un dels que ofereix vi ecològic a la comarca del Baix Penedès. Des del 2006, aquest celler impulsat per Oscar Canals produeix prop de 4.000 ampolles de vi negre anuals, provinents de les 6 hectàrees de vinya d’on en surten els prop de 6.000 quilos de raïm. La seva varietat és una barreja d’Ull de Llebre (70%) i Samsó (30%), i la tradició amb què l’elabora prové de les ensenyances familiars, del seu pare i el seu avi.
“Vam decidir elaborar vi ecològic perquè volíem fer el millor producte possible, i per això mirem de cuidar el màxim tots els condicionants”, apunta Canals. D’aquesta manera “es deixen de banda els fertilitzants i s’intenta que la planta estigui el màxim d’harmonitzada amb la natura”. L’Òscar, que rep l’ajuda del seu pare, afegeix que fan “un seguiment exhaustiu per saber les necessitats de la planta en cada moment i actuar en l’instant precís, ni abans ni després”.
Els cicles lunars també marquen la pauta a seguir, i cada pas que es realitzi comportarà uns resultats o uns altres, segons si es fan quan la lluna es troba en trajectòria ascendent o descendent. Per això actuen a través de la observació, “del causa-efecte”, escoltant què és allò que els respon la mateixa vinya.
La varietat Samsó és tardana, raó per la qual la collita es fa una mica més tard, cap a mitjans de setembre. Després, posen tot el raïm a les tines i s’espera a la fermentació. Tot i que la crisi afecta i molt a la sortida dels vins de qualitat, Canals afirma que el seu producte creix any rere any, lenta però de forma segura. El seu celler està obert a totes les visites que ho vulguin, només avisant de forma prèvia, per conèixer de primera mà com s’elabora el vi ecològic i quin n’és el resultat.
Celler Cal Santó
C/Major 19, 1r 1a, Les Peces (Albinyana)
Telèfon: 620 055 682
cellercalsanto@hotmail.com
A
També et pot interessar
Foto:
Àngela Llop
5 ermites desconegudes del Penedès
Foto:
Elisa Cabot
El rastre de Perucho a Albinyana
Foto:
Maria Rosa Ferré
El paisatge del Penedès a debat
Foto:
Goretti Martínez
Cinc rutes entre vinyes i vora el mar
Foto:
CEDIDA
Aquest any toca el Ball Parlat de Sant Bartomeu a Albinyana
Foto:
Ferran Quesada
Investigació
Gisela Alcón: "El safareig va ser l’àgora on les dones van aprendre les unes de les altres"