Premsa de lliura Mas Borràs

Foto: 

Surtdecasa
La premsa de lliura de Mas Borràs

“La cultura de l’oli està molt menys promocionada que la del vi”

La premsa de lliura de Sant Vicenç de Calders fa oli com es feia el segle XIX
Marc Guitart
,
10/11/2014
Menjar i beure
Sota el nom de ‘L’oli d’avui fet com abans’, Sant Vicenç de Calders acull el cap de setmana del 14 i el 15 de novembre una festa per promocionar l’Oleoturisme aprofitant la premsa de lliura que hi ha en aquest nucli del Vendrell. Impulsada per l’associació Olearum, la trobada servirà per fer oli de la mateixa manera que es feia el segle XIX, usant la premsa de lliura.
"És una bona oportunitat de fer arribar la cultura de l'oli a la gent"

Serà una ocasió única de veure com aquest important patrimoni de Sant Vicenç es posa en funcionament per fer oli. La premsa de Mas Borràs es fa servir de forma habitual per la Festa del Vi, però l’últim cop que va fer oli va ser “cap a l’any 1940”, assegura el seu propietari, Joan Güell. Fa gairebé 75 anys, doncs, que ningú la fa servir per fer oli. “Jo era molt petit i no ho recordo, però crec que ens en sortirem”, bromeja Güell.

Per a fer-ho caldrà la participació “d’un matxo, que serà el que donarà donar voltes i permetrà que el trull aixafi les olives”, explica el propietari. Els assistents a l’acte podran provar després el resultat fent una rostada, ara que n’és el temps. “Fer oli amb una premsa no és fàcil i es veu molt poc”, afegeix l’historiador Josep Borrut, especialitzat en la premsa de Mas Borràs, “amb el qual suposarà una oportunitat única pels assistents”.

  • imatge de control 1per1

Borràs creu que actes com aquest poden ajudar a “fer arribar la cultura de l’oli a la gent, la qual no té tanta promoció com la cultura del vi. La gent no acostuma a fixar-se en la qualitat de l’oli que pren”. La premsa de lliura de Mas Borràs va funcionar entre el 1853 i el 1940, anys durant els quals es va fer servir per fer vi i oli. Actualment, i tal com apunta la regidora de Turisme del Vendrell, Àngels Turdiu, suposa “un dels valors afegits que tenim al municipi” de cara a atreure el turisme.

La trobada organitzada per Olearum començarà el divendres a les cinc de la tarda amb un seguit de conferències curtes sobre l’oli d’oliva coordinades per Josep Borrut, que tindran lloc a la premsa de Mas Borràs. A les vuit de la tarda hi haurà un taller d’iniciació al tast d’oli d’oliva verge que es farà al Centre Cívic. Ja el dissabte, a partir de les nou del matí, es farà la premsada de l’oli, i a les deu hi haurà la rostada a la plaça Major. A les cinc de la tarda es repetirà el procés.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar