Un FIMPT que es reinventa

Els 10 concerts del festival de música popular de Vilanova
Surtdecasa Penedès
,
07/10/2013
Música

Quan un festival arriba a la seva edició número 33 vol dir que ja és una part més de la ciutat que l'acull. Durant molts anys, el festival havia estat una referència dins del seu gènere, que permetia veure molts cops en exclusivitat a Vilanova un tast de la música d'arrel d'arreu del món.

Però les retallades pressupostàries van arribar a fer perillar la continuïtat del festival. L'any passat la regidoria de Cultura va salvar els mobles in extremis, amb una edició que per primer cop es traslladava a la tardor i apuntava el nou camí. Però programar-lo el mateix cap de setmana que el Concurs de Castells no va ajudar massa a donar-li ressò.

  • imatge de control 1per1

Aquest cop sí, el nou FIMPT s'ha preparat amb temps. Amb els recursos que hi ha, extremadament més limitats que els de les èpoques daurades, s'ha aconseguit una programació atractiva que té com a principal protagonista el folk dels Països Catalans, però que es manté obert al Mediterrani. Serà un FIMPT més de casa, de format més petit que el que molts recorden. Però serà un festival que es nega a passar a ser un festival més. No hi ha gaire viles que apostin des de fa 33 anys ininterrompudament per prestigiar i dignificar la música popular i tradicional d'arreu del món. A l'espera de temps millors, amb imaginació es poden fer propostes que valen molt la pena. Els deu concerts són els següents:

1. Preludis vora la mar salada:
Divendres 4 d'octubre, 19h, carrer Sant Pere (gratuït)
El Fimpt comença al carrer. D'una banda amb la Companyia La Gata Borda, interpretant el Ball de Dames i Vells de Reus. Aquest ball parlat festiu té els orígens al segle XVI i gira al voltant d'un diàleg en to de burla entre homes vells i noies joves. D'altra banda, la cançó Passeig del Carme, de Pere Tàpias, va ser escollida en el seu moment cançó d'obertura del festival. La gràcia és que acda any la interpreta algú diferent. Enguany serà el cantautor valencià Carles Dènia.

2. Miquel Gil presenta “A la lluna de Vilanova”
Tot seguit, itinerant des del carrer Sant Pere (gratuït)
Nit de cant tradicional amb Miquel Gil com a protagonista. Ronda pels carrers, places i entitats, que culminarà amb un concert al Foment Vilanoví. El format reivindica el paper potser oblidat que tradicionalment havia tingut la cançó a la quotidianitat mediterrània, a tots els àmbits de la vida. Gil estarà acompanyat de vuit músics i artistes més, dels Països Catalans i d'Occitània.

3. Sons de gralla al FIMPT
Dissabte 5 d'octubre, 12h, plaç dels Cotxes, dels Carros i Rambla Principal (gratuït)
La gralla protagonitza el matí del dissabte, amb la presència de grups contrastats de diferents procedències. Hi haurà els Grallers la Tarota (Salou), La Companyia Harmònica (Barcelona), Grallers de Santa Madrona (Vilanova i la Geltrú), Gaiters de l'Aguilot (Terres de l'Ebre), Grallers del Campanar (Vilafranca del Penedès) i Marcets de Sitges.

4. Cafè concert amb Canya d'Or Deluxe
Dissabte 5 d'octubre, 16:30h, Celler de Can Pujol-La Fassina (5 euros)
Oportunitat de veure en directe un dels grups que ha posat més èmfasi per renovar el panorama graller. Celebren el seu quinzè aniversari presentant el seu primer disc i s'anuncia algun convidat especial.

5. Tarda grega amb Rebetroïka
Dissabte 5 d'octubre, 18:30h, Foment Vilanoví (10 euros)
Aproximació al rebétiko més tradicional. Aquest gènere té les seves arrels a la cançó grega més oriental i a finals del segle XIX es va desenvolupar als barris més marginals de les ciutats gregues de l'Àsia Menor. La seva arribada a la resta d'Europa va arribar de la mà dels exiliats d'aquelles terres. Sovint el rebétiko se'l compara amb el fado, el tango o el blues. La comparació ve per l'origen marginal, però també per la temàtica, marcada per l'enyorança, l'exili o el desamor.

  • imatge de control 1per1

6. Riba Mar
Dissabte 5 d'octubre, 21:30h, Auditori Eduard Toldrà (12 euros)
Tres dels grans han format el T.A.C. Trio. Són Ricardo Tessi, acordió diatònic (Toscana); Laurent
Audemard, clarinets i oboès de la Mediterrània (Provença), i Marcel Casellas, contrabaix (Països Catalans). Aquests tres veterans de la creació musical ofereixen a partir de les respectives tradicions un espectacle on les fronteres culturals conflueixen en una realitat musical mediterrània. Tarantel·la? Burreia? Ball pla? Cada gènere particular és un punt de partida pel retrobament final.

7. Nit Fimpetera
Dissabte 5 d'octubre, 24h, Nau del Museu del Ferrocarril (8 euros)
El festival busca obrir-se al públic més jove amb una nit festiva que tindrà La Carrau com a grup més destacat. Els terrassencs han tornat darrerament a les arrels que els van donar a conèixer com un dels grups més atractius del nou folk català. Completaran el cartell BGKO, els 4 Gats i Rasta Respect.

8. Els Francolins i la Banda de Música Mestre Montserrat
Diumenge 6 d'octubre, 12h, Auditori Eduard Toldrà (5 euros)
Els Francolins presenten uns arranjaments del seu repertori fets per a banda, amb la secció de flabiols totalment integrada.

9. Doc PT: “Pete Seeger: The power off song” Jim Brown
Diumenge 6 d'octubre, 17:30h, Cinema Bosc (gratuït)
Aquest documental és l’única biografia autoritzada d’un dels més grans cantants i autors folk del segle passat. La presentació de l'acte anirà a càrrec de Ton Dalmau.

10. Arnau Obiols: Projecte Pirene
Diumenge 6 d'octubre, 19h, Foment Vilanoví (5 euros)
El jazz, la cançó tradicional pirinenca i catalana i altres influències conviuen aquí amb el resultat d'una música actual, que cerca nous camins d'expressió amb unes arrels lligades al Pirineu.

Web del FIMPT.

A

També et pot interessar