Qui ha d'anar a Sant Fèlix?

Opinió
,
dimarts, 10 febrer, 2015

A les beceroles d'un nou any casteller, una de les polèmiques recorrents de cada temporada és quines colles assistiran a la diada clau de la temporada, "el pare de les diades castelleres"; per a alguns, l'autèntic concurs casteller. Es tracta de la Diada de Sant Fèlix, que com cada any se celebra el 30 d'agost. És una de les poques diades que manté data fixa i té lloc a la plaça mes castellera: la Plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès.

Cada any per aquestes dates es fan córrer rius de tinta o, avui dia, fluxes de bits, argumentant, opinant i pontificant sobre quin criteri s'ha de seguir per decidir el cartell de la diada. Un dels arguments que més pes ha agafat als últims anys és que s'hauria de fixar un criteri per tal de que el cartell no depengués dels cinc administradors de la Festa Major de Vilafranca de torn. Aquí és on surten els famosos rànquings, tant odiats per alguns.
Però quin rànquing s'ha de mirar? El primer que podem fer és un rànquing per millors castells. Aquesta seria, doncs, la classificació d'aquest 2014:

Una altra manera de mirar-ho és agafar com a referència la millor actuació de l'any. Al cap i a la fi Sant Fèlix és una actuació i el que busquen els administradors són les colles que els puguin garantir millors resultats globals. Per fer aquest rànquing partim de que una actuació es composa de tres castells i pilar, i així és com ho comptabilitzem:

Un altre dels rànquings clàssics és la suma de les millors construccions. En aquest cas, agafem els 20 millors castells comptabilitzant com a màxim 3 mateixes construccions. Aquesta classificació ens dóna una idea de les colles més regulars i amb més gamma.

Finalment, com hem dit que el que busquen els administradors són les colles que puguin oferir una millor actuació, podem agafar com a referència les cinc millors actuacions de cada colla.

Aquests són alguns rànquings però n’hi ha molts més. També podem mirar els que apareixen al webcasteller (10 millors actuacions), el baròmetre casteller (tres millors construccions), o el DiariCasteller.cat (5 millors actuacions de 3 castells); ara ja amb dades actualitzades del 2015. Com hem vist, de rànquings n'hi ha una bona pila i tots ens donen uns resultats dispars. Però finalment, per decidir, també es podria optar per criteris més subjectius. Per exemple, convidar les quatre colles de deu (les que van carregar almenys un castell de deu aquest 2014). O també es podria premiar la colla que va fer un millor Sant Fèlix 2014, que va ser la Colla Joves de Valls, que a més a més va realitzar la millor actuació de la història per una colla forània a Vilafranca. En definitiva, qui haurà de prendre la desició seran, com passa a totes localitats de Catalunya, els que paguen. En el cas de la Festa Major de Vilafranca aquesta responsabilitat recau en els administradors. Seran ells els qui hauran de buscar el pressupost per la diada (al voltant de 30.000€) i per tant, també seran ells els que tindran el privilegi (o el mal de cap) de decidir qui es queda fora. Si és que algú s’ha de quedar fora, ja que també hi ha opinions que defensen una diada de cinc colles.

Dades extretes de www.webcasteller.com i www.concursdecastells.cat

Joan Mestres