Boleda

Foto: 

Cedida
Boleda immers en el seu procés creatiu

L'ànima de les escultures d'Antoni Boleda pren el Museu Comarcal de l'Urgell

Podreu visitar l’exposició ‘Antoni Boleda, L’Ànima del Silenci’ del 22 de desembre al 25 de febrer al Museu Comarcal de l’Urgell
Cristina Mongay
,
19/12/2017
Arts
Perdre's en el món creatiu d'un artista promet sempre ser un viatge màgic. Conèixer els seus primers passos al món de l'art, saber a la vora de qui ha estudiat, amb qui s'emmiralla, que l'inspira o perquè tria la tècnica amb la qual crea, donen mil pistes a l'espectador per comprendre les particularitats de l'univers creatiu de cada autor. Des del 22 de desembre al 25 de febrer, el Museu Comarcal de l'Urgell ens proposa veure amb uns altres ulls la trajectòria de l'escultor Antoni Boleda, l'ànima del silenci.
‘Antoni Boleda, L’Ànima del Silenci’ és una mostra itinerant organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs

L’artista
Boleda va nàixer a Tàrrega el 1945, al bressol d’una família senzilla. El seu pare es dedicava al comerç i la seva mare a les feines de casa.

La seva passió per l’art i l’escultura floriren ben aviat. Demostrà la seva habilitat com a tallista joier mentre es formava a les Escoles Salesianes de Barcelona, on el curs 1959-1960 fou reconegut amb el premi de Sots campió Provincial de Barcelona.

Els seus primers passos al món de l’escultura els feu al taller d’Enric Monjo, dedicat fonamentalment a la imatgeria religiosa. Va ser allí on va poder conèixer de primera mà, experimentar i perfeccionar tècniques tan variades i tradicionals com el modelatge amb fang, l’escaiola, el treball amb la fusta o l’alabastre. Passats els anys, continuà amb el mestratge d’escultors com Joan Rebull o Ferran Bernard.



Al llarg de la seva dilatada carrera artística, Boleda ha rebut multitud de premis que valoraven els seus dots escultòriques. Per exemple, l’any 1969, després d’acabar Belles Arts a Barcelona, va guanyar el primer premi d’Escultura para Profesionales de Valladolid; l’any 1970, a Bilbao, obtingué el segon premi i la medalla de plata en la secció de trofeus i medalles de la I Bienal Artística del Deporte para el Arte; i el 1971 va rebre una allau de reconeixements, procedents d’arreu de l’Estat espanyol –entre d’altres indrets, de Santiago de Compostel·la, Bilbao i Barcelona–.

L’any 1974 s’incorporà al claustre de professors de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Tàrrega, com a professor de modelatge, on impulsà el taller d’escultura. I l’any 1980,assolí el títol de director de la mateixa escola. Després de 30 anys dedicats a la docència de l’escultura, 2006 finalitzà la seva etapa de mestre.



L'exposició
'Antoni Boleda, L'Ànima del Silenci' s'organitza en nou sessions que ens permeten endinsar-nos en la intimitat de l'escultor.

Aquestes abracen des de la formació del jove Boleda, que tingué lloc durant els anys cinquanta i seixanta; a la seva adaptació i experimentació amb l'art figuratiu, l'abstracte i el minimalisme, que es desenvolupà des de llavors i fins al dia d'avui. I ho fa amb la presentació de tot tipus de materials, alguns propis del treball compositiu previ a les obres, per exemple, amb dibuixos i esbossos; i amb la presentació d'un seguit d'obres finals: les obres de caràcter públic, hereves de la simplificació figurativa; les escultures funcionals i les escultures pedagògiques.

  • imatge de control 1per1
A