,
21/04/2017
Llibres

Els recomanats per Sant Jordi (fugint dels "mainstream")

Amb Sant Jordi a tocar, si vols allunyar-te de les clàssiques propostes que hauràs llegit i escoltat arreu, et deixo algunes recomanacions que segurament no veuràs entre els més venuts o, si més no, que manquen de la campanya de màrqueting que per molts interessos acompanya als cridats a ser supervendes de les grans editorials i als autors més consagrats. Però, no t'equivoquis, per aquesta raó no vol dir que tinguin menys qualitat, ans el contrari, qualsevol d'ells t'atraparà sense remei. Som-hi doncs!

 

EL MAESTRO DEL JUICIO FINAL - Leo Perutz

Titol original: Der Meister des jüngsten Tages

Sinopsi:
Viena, 1909. El cèlebre actor Eugen Bischoff apareix mort en estranyes circumstàncies. A pesar que sembla un suïcidi, totes les sospites se centren en el baró Von Yosch, oficial de l'exèrcit i antic amant de la dona del difunt. En veure's sobtadament involucrat en el cas, el baró Von Yosch haurà d'emprendre una recerca per poder demostrar la seva innocència. Les seves perquisicions li portaran a investigar morts succeïdes molts anys abans i a descobrir l'estrany motiu que les relaciona.
Leo Perutz, un dels grans narradors del segle XX, va signar amb "El maestro del juicio final" una apassionant novel·la, a mig camí entre el relat policíac i la literatura fantàstica, que acabaria donant-li fama internacional i el convertiria en un dels autors més admirats de la literatura centreeuropea. Libros del Asteroide, amb molt bon criteri el recupera i el reedita.

 

BASADA EN HECHOS REALES - Delphine de Vigan

Titol original: D'après une histoire vraie
Editorial: Anagrama
 
 
Sinopsi:
«Durant gairebé tres anys, no vaig escriure una sola línia», diu la protagonista i narradora. Es diu Delphine, té dos fills a punt de deixar enrere l'adolescència i manté una relació sentimental amb François, que dirigeix un programa cultural en la televisió i està de viatge pels Estats Units rodant un documental. Aquestes dades biogràfiques, començant pel nom, semblen coincidir difusament amb els de l'autora, que amb "Nada se opone a la noche", el seu anterior llibre, va arrasar a França i a mig món. Si en aquesta i en alguna altra obra anterior utilitzava els recursos novel·lescos per abordar una història real, aquí vesteix de relat verídic una ficció. O no?...
Delphine és una escriptora que ha passat de l'èxit aclaparador que la va posar sota tots els focus al vertigen íntim de la pàgina en blanc. I és llavors quan es creua en el seu camí L., una dona sofisticada i seductora, que treballa com a negra literària redactant memòries de famosos. Comparteixen gustos i intimen. L. insisteix a la seva nova amiga en què ha d'abandonar el projecte novel·lesc sobre la telerealitat que té entre mans i tornar a utilitzar la seva pròpia vida com a material literari. I mentre, Delphine rep unes amenaçadores cartes anònimes que l'acusen d'haver-se aprofitat de les històries de la seva família per triomfar com a escriptora, L., amb les seves creixents intromissions, es va apropiant de la seva vida fins a vorejar la vampirització…
Dividida en tres parts encapçalades per cites de "Misery" i "La mitad oscura" de Stephen King, Basada en fets reals és al mateix temps un poderós thriller psicològic i una sagaç reflexió sobre el paper de l'escriptor al segle XXI. Una obra prodigiosa que es mou entre la realitat i la ficció, entre el viscut i l'imaginat; un enlluernador joc de miralls que proposa una volta de rosca a un gran tema literari –el doble– i manté en suspens al lector fins a l'última pàgina.
 
 

ANOTACIONES CIRCULARES - Iban Petit

Titol original: Anotaciones Circulares
 
 
Sinopsi:
"Anotaciones circulares" narra la història de Marcos Amable, un home de trenta-quatre anys que coneix de forma casual a Alline, una artista de la seva mateixa ciutat, que li obre una finestra a un món diferent, a un món lliure que ell desconeixia fins llavors. La història aborda la cerca de la identitat personal, de la realització del subjecte i sobretot l'anhel de la llibertat. En aquesta cerca s'entrellacen altres qüestions com l'amor, la mort com impuls creador i destructor, la idea del doble com a realitzador del projecte personal a través de l'altre, la creació de la civis del jo amb els altres i de les regles de convivència que donen lloc a la societat. Tots dos personatges van desgranant aquestes qüestions per anar formant una xarxa de temàtiques i qüestions entrellaçades. Conclòs amb un final que et farà reflexionar i pensar amb tot el llegit anteriorment. "Anotaciones Circulares" es conforma com una novel·la contemporània escrita amb un llenguatge directe i àgil, entremesclat amb cites literàries i musicals que creen un univers propi.
 

UN BUEN TIPO - Susan Beale

Titol original: The Good Guy
Editorial: Alba 
 
 
Sinopsi:
Estem en els anys seixanta i als Estats Units. Abigail i Ted viuen en una bonica casa a Elm Grove, una petita ciutat als afores de Wisconsin (Nova Anglaterra). Ell és un venedor de pneumàtics jove i ambiciós, ella una mestressa de casa la vida de la qual probablement hauria estat diferent si no s'hagués quedat embarassada a una edat molt primerenca. Té inquietuds intel·lectuals que li costa satisfer perquè la major part del seu temps ho dedica a les tasques domèstiques i a cuidar de la seva filla. Una nit, mentre Ted està fora per tancar l'acord més important de la seva carrera, Ted coneix a la Penny, una secretària jove i bella. En aquest moment Ted no pot anticipar que una petita mentida sobre el seu estat civil serà només el primer pas en la construcció d'una segona identitat com a «vidu que ha de cuidar a una filla pel seu compte».
Inspirada en la història personal de l'autora, "Un buen tipo" explora la capacitat humana per a l'engany i les seves complicades conseqüències. Una història que ens enganxa perquè, en llegir-la, assistim en directe a la manera en què tots podem arribar a creure'ns les nostres pròpies mentides i ens demostra que, sovint, no prendre decisions és també una decisió.
 

ADIÓS EN AZUL - John D. McDonald

Titol original: The Deep Blue Good-By
 
 
Sinopsi:
Travis McGee viu en el Busted Flush, un iot que va guanyar en una partida de pòquer i que té amarrat a Fort Lauderdale, Florida. No vol ni sentir parlar de targetes de crèdit, plans de jubilació, partits polítics, hipoteques ni televisió. Solament treballa quan no té diners i el que demana és senzill: t'ajudarà a recuperar el que t'han pres sempre que pugui quedar-se amb la meitat. Encara que McGee no va malament de diners, no pot dir-li que no a Cathy, una dolça noia que ha estat maltractada pel seu manipulador exnòvio, en Junior Allen. El que Travis no imagina és a quantes dones Junior ha fet xixines abans. L'última d'elles, Lois Atkinson, gairebé no pot aixecar-se del llit quan Travis la troba. Caçar a Junior no serà fàcil ni net.
"Adiós en azul" és la primera de les vint-i-una novel·les de John D. Macdonald dedicades al detectiu Travis McGee, i aprofitant l'edició de Libros del Asteroide, és més que adient recuperar-la, gaudir-la i enganxar-te a aquesta addictiva saga.
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Enamorat dels llibres, apassionat de les paraules. Dins l'immens univers literari hi habiten milions d'històries, només cal que trobis la teva i començar-ne a gaudir. En aquest racó, et faig algunes propostes que potser t'ajudaran a escollir, i, si més no, recorda, passi el que passi, mai deixis de llegir.

22/07/2019
Sempre dic que en la literatura no hi ha major plaer que el fet de descobrir nous autors i les seves respectives obres, o bé uns altres ja consagrats però que encara no havien ficat el cap entre les teves lectures.
29/04/2019
Amb aquest ‘Los miércoles salvajes’ ens trobem amb Samanta i Hugo, que són amics des de la infància i treballen junts en l'empresa de seguretat d'aquest últim.
01/04/2019
El narrador de 'L'única història', Paul, rememora després de molts anys el seu primer amor, un amor que l'influenciarà i el marcarà per tota la vida.
22/01/2019
El mes passat la recomanàvem al post ‘Literatura per a regalar’, ara us porto a ‘L’escollit de Gener’ la ressenya d’aquesta ‘La pasión según Karina Krunz’, la nova novel·l
27/12/2018
En aquests dies tan assenyalats, on qui més qui menys es deixa endur pel vertiginós impuls de les compres nadalenques, cal tenir sempre en compte la literatura, doncs pocs regals et deixaran en millor lloc que els llibres.
15/11/2018
Aquestes són algunes obres que us recomano amb format de ressenya breu. Diferents entre si mateixes però amb indubtable qualitat cadascuna d'elles. Llibres valents, llibres que punxen i no cauen en la indiferència.
20/09/2018
Un viatge magistral de més de vuit-centes pàgines. Oates posa damunt de la taula un dels temes més controvertits de la nostra societat: l'avortament.