Foto: 

Agustí cucurulls
L'equip de cuiners i cuineres de Lo Ranxo

Els secrets de lo Ranxo

Quins són els ingredients que fan única aquesta recepta centenària del Carnaval de Ponts?
Anna Audet
,
11/02/2015
Fires i festes
Ponent té molts Carnavals però només un es viu amb tots els sentits. Estem parlant de lo Ranxo de Ponts, una tradició centenària marcada en vermell al calendari festiu lleidatà.

Comencem pel principi. Mirem els orígens?

L’origen de lo Ranxo de Ponts és una mica confús, com tots els orígens. N’hi ha que els busquen a l’època medieval, com a treva entre atacants i atacats o com a festa per atansar el poder feudal al poble; altres diuen que era un àpat abans de Quaresma lligat estrictament a al celebració del Carnaval i la tradició popular recorda la iniciativa d’un pontsicà molt pobre que va aconseguir fer fortuna i va organitzar un àpat calent per la gent necessitada.  Ell mateix, amb un tambor, passava a demanar casa per casa els ingredients.

  • imatge de control 1per1


Ranxo anys 50-60. Fotografia J. Muntó

La primera referència documentada que trobem de lo Ranxo és de fa 140 anys, a l’acta de l’Ajuntament del 6 de febrer de 1875.  D’aquest document no  només es cita la festa sinó que evidencia que la celebració ja comptava amb una llarga tradició, amb fins solidaris.


Repartint Lo Ranxo entre la gran multitud de pontsicans i foraster

L’essència del Ranxo s’ha mantingut intacta al llarg dels anys.  El gran àpat multitudinari continua centrant totes les mirades. Però que us sembla si descobrim com es fa?  Prepareu-vos que entrem a la cuina de lo Ranxo.
Us imagineu cuinar 12000 racions d’escudella barrejada? Doncs això ho fa cada any la Rosa Boix, la cuinera en cap de lo Ranxo. Preparats per cuinar, olorar i sobretot tastar!


Rosa Boix, cuinera en cap de Lo Ranxo

Els secrets de 140 anys de tradició passa de pares a fills, com un petit tresor. La recepta la va aprendre de la seva mare, la Dora, que va ser cuinera de lo Ranxo durant més de 40 anys.  Què us sembla si parlem amb ella, a veure si li podem arrancar algun secretet...
 

Rosa pregunta obligada, què és un Ranxo?
El Ranxo és una escudella barrejada on s’hi posa una mica de tot, des de pollastre, gallina, vedella, 'tocino', botifarra negra, ceba...és el que antigament deien la sopa dels pobres, una escudella grassa on s’aprofitava tot.
 

Els ingredients per fer un bon Ranxo pontsicà són....
Doncs mira, per fer lo Ranxo de Ponts necessitem 165 kg de pollastre, 38 de gallines, 45 kg d’espinada de porc, 25 kg d’ossos de pernil, 90 kg de mongetes, 100 kg de cigrons, 280 kg de patates 20 kg de cols, 35 kg de cebes, 8 menats de porros, 18kg de vedella, 15kg de carn per estofar, 15kg de coll de corder, 16kg de cuixa de corder, 95 kg de botifarra negra, 65 kg de cansalada de la panxa, 10 kg de tomàquets, 20 kg de sal, 10 kg de pastanagues, 80 kg de fideus i 60 kg d’arròs.
 

I d’on els treieu tants ingredients?
Tots els ingredients de lo Ranxo es compren íntegrament a les botigues de Ponts. Tenim productes de molta qualitat.  Alguns també els recullim del Lali Lali.

El Lali Lali és una cercavila que es fa el dilluns de Carnaval. Encapçalada per una gran forquilla i una gran cullera de fusta, la canalla, els grallers i el Ranxet, el gegant de lo Ranxo entonen la tradicional tonada pontsicana per demanar als veïns el seu granet de sorra. Antigament tots els ingredients de lo Ranxo sortien d’aquesta cercavila: un donava patates, l’altre cansalada, l’altre un menat de porros.... actualment, són pocs els que donen coses de l'hort, majoritàriament es fan aportacions econòmiques. L’essència però es manté viva, el Ranxo es fa realitat gràcies a la implicació de tot un poble. 

I us preguntareu amb què es cuina tot ‘aquest fato’ de menjar? Doncs s’utilitzen calderes d’aram, en total 58.

Les olles han de ser necessàriament d’aram?
I tant! Han de ser aquestes calderes perquè sinó no seria lo Ranxo. Són unes calderes molt especials, cuinar amb elles dóna un altre gust al caldo. Si tu tastes un caldo fet amb caldera d’aram no té res a veure amb un caldo fet amb una olla dalumini. La caldera d’aram és més calenta i cou més a poc a poc.
 

La Rosa somriu i em mira, crec que he descobert un dels petits secrets de lo Ranxo.
Hi ha calderes que són propietat de l’Ajuntament i altres que ens les deixen els veïns del poble. Jo per exemple, en deixo dues. Són de cases que ja les utilitzaven antigament, per matar el porc o per cuinar al foc a terra. Quan vaig entrar no entenia com les podien conèixer. Si us hi fixeu totes porten una etiqueta molt petita amb un número, és curiós oi? 

Per convertir l’Avinguda de Valldans en una cuina improvisada hi ha molta feina prèvia. 24 cuiners i cuineres treballen durant 48hores de forma mil·limetrada. Com si fossin un engranatge.  Com viu la cuinera en cap el dia abans de lo Ranxo?
Amb molts nervis, crec que em passo les nits  contant.  T’explico. El dilluns començo a les 8h del matí i jo no plego fins a les 22h de la nit. Organitzo  i reparteixo la feina de les noies, equilibro ‘el fato’ que va a cada olla, posem a estovar els cigrons...
El dia abans les noies embossem els ossos de pernil  perquè així no deixa ossets al caldo, netegem els pollastres, pelem patates i trossegem les verdures per tenir-ho tot a punt petitet per tirar-ho a la caldera. Els nois es cuiden del foc i són els més matiners el dia del Ranxo.
 


El Ranxo és una tradició que passa de generació en generació. La família Jové n'és una. 

Arriba el dia de la veritat, explica’ns com comença....
Doncs mira els xicots comencen a les 6h del matí a encendre el foc i a netejar les calderes.... que per cert un truc per deixar-les ben lluentes i treure el verdet que fan normalment és fregar-les amb xerès.
Un cop ben netes es posa a bullir l’aigua. Penseu que el Ranxo es fa amb foc a terra, per tant es necessita més hores de les que estem acostumats per escalfar l’aigua i coure els aliments.

A les 8 del matí arribem les cuineres, l’hora en què l’aigua ja bull.  Lo primer que fem és tirar els ossos de ‘tocino’, el pollastre i la gallina per començar a fer el caldo.

Al cap d’una estona hi tirem la col i la pastanaga, perquè tarden més a coure, cap allà les 10h hi tirem els cigrons, a les 10:30h les mongetes i el porro, a les 11h la cansalada de lapanxa, la vedella i el corder – tot trossejat a bocinets ben petitets i que vagi fent xup xup, a les 12.30h i tirem la patata – perquè es desfà de seguida i fa que el caldo ens quedi més espès i per l’últim tirem la botifarra negra, els fideus i l’arròs.  20 minutets i ja es pot començar a servir!

 

Carai que calculat tot? Tot això diu la recepta centenària?
La recepta sempre es segueix i és de bon cuiner pontsicà mantenir-ne el tarannà. És inevitable però que cada cuiner hi aporti el seu ‘toc especial’.  Jo per exemple, treballo molt els temps de cocció. Antigament, tot es tirava a l’olla. Ara no ho fem així, jo calculo molt perquè tot quedi cuit però no desfet. Penseu que no és el mateix coure una mongeta amb una olla pressió que amb un foc a terra

Quins són els punts més delicats?
Repartir bé el menjar a totes les calderes, la sal i sobretot remenar bé un cop tires l’arròs i els fideus perquè sinó s’enganxarien a la caldera. Aquesta feina la fan els xicots i és molt molt important. Jo fins que no s'ha fet la benedicció - com és tradició- i em diuen des de la plaça que ha sortit bo estic nerviosa.

I com aconseguiu fer tantes racions?
Trèiem molt caldo.  De les 58 calderes no en surten tantes racions és impossible. Pensa que fem uns mil litres de caldo. Quan hi tirem l’arròs i el fideu lo Ranxo espesseix molt i clar guanyem en quantitat. El secret és anar afegint caldo, d’aquesta manera  condeix per a tothom.

No ens xivaràs el secret oi?
Riu. No no, és un secret.

Doncs un bon consell...
El meu consell és tenir molta molta paciència, i fer-lo ben a poc a poc. Ah! i sobretot amb molts bons ingredients, si pot ser, de Ponts!

Per acabar, una recomanació per sortir de casa?
Riu i tota decidida contesta: Venir el dimarts de Carnaval a Ponts a menjar Ranxo, ho podeu fer amb el vostre platet al passeig, emportar-vos-ho amb una cassoleta o anar als bars de Ponts que tots en serviran aquest dia. No us el podeu perdre!
 

Hem observat com es feia, hem elaborat amb la Rosa la recepta i ara només ens falta olorar i tastar la recepta pontsicana per excel·lència. No és l’únic Ranxo que es fa per la contrada, també en fan a Vilanova de l’Aguda i a Gualter, però com diu la Rosa, cada Ranxo és diferent encara que porti si fa o no fa els mateixos ingredients. Així doncs, quin deu ser el secret d’aquesta escudella que t’atipa només de mirar-la? La meva padrina sempre deia que l’ingredient que no pot faltar mai a la cuina és l’amor. I sens dubte, Ponts estima com res en el món, el seu Ranxo.
 

INGREDIENTS DE LO RANXO 2015

Lo Ranxo és la festa gran de Ponts i compta amb un cartell carregat d’activitats que no et pots perdre. Aquests són els nostres 5 imperdibles! 

Els concerts. El plat fort de lo Ranxo d’aquest any arriba el divendres.  El grup revelació català, Mishima compartirà escenari amb Buhos.  Dissabte li pendrà el relleu el grup agramuntí Muntband, que serà la banda sonora del ball de disfresses pontsicà.


Mishima serà el cap de cartell de Lo Ranxo 2015

La Rua. El Rei Carnestoltes arriba a Ponts el dissabte a la tarda. Els pontsicans i pontsicanes omplen els carrers del poble d’originalitat i sobretot de molta festa carnavalera. 100% recomanat.

El correkintos. AJAP. L’associació de Joves actius de Ponts organitza un any més el Correkintos. La ronda de bar en bar pontsicana celebrarà aquest any la seva 10a edició.

L'exposició de Joan Pere Massana. L' artista pontsicà reconegut internacionalment exposarà a casa per lo Ranxo. No et perdis  ‘Joan Pere Massana. Obra catalogada 2009-14’. Del 14 al 17 a la sala d’exposicions de l’Ajuntament.

Tradició en estat pur. Aquest any Ponts recupera el concurs de colles sardanistes per celebrar el 50è aniversari de la colla local Font de Valldans. El dilluns tens una altra cita amb la tradició, participa del Lali Lali, una cercavila que canta a viva veu perquè lo Ranxo no es quedi mai sense ingredients.

Més informació: 

Si vols descobrir tota la PROGRAMACIÓ DE LO RANXO, clica aquí! 4 dies de Carnaval t'esperen a Ponts! 

A

També et pot interessar