Foto: 

Surtdecasa

Parlen els llibreters de Ponent

Un recorregut per les tendències literàries d'aquest Sant Jordi
Surtdecasa Ponent
,
21/04/2015
Llibres
Quan entres en una llibreria saps que et trobes en un lloc únic: l'olor que desprenen els llibres, l'atenció dels llibreters o la tranquil·litat s'aprecien ràpidament en l'ambient. Per Sant Jordi aquests centres de culte es transformen per un dia en l'epicentre de totes les mirades, la meca que tothom ha de visitar. És un dia laboral però molt "festiu", on es prenen places i carrers amb parades de llibres engalonades amb senyeres, per fer ben gran el dia del llibre, i on les roses s'encarreguen de recordar-nos que també és el dia dels enamorats i de l'emblemàtic intercanvi de roses per llibres. Avui prenem nota de les paraules dels llibreters, ja que demà estaran totalment absorbits per les riuades de feligresos que s'apropin al seu temple.

Núria Dalmases, Llibreria Dalmases (Mollerussa)
“Les meves recomanacions són: a nivell genèric, 'La formació d’una identitat' de Josep Fontana, i d'autor lleidatà 'Dos taüts negres i dos de blancs' d’en Pep Coll", ens comenta la Núria Dalmases, gerent d'aquesta emblemàtica llibreria de Mollerussa que compta amb més de 90 anys d'història. Per altra banda afirma que "No tot aquell que escriu un llibre és escriptor, de la mateixa manera que no tot aquell que planta un arbre és llaurador. Això no ho dic per els autors de Lleida, sinó per la tendència general que s’observa: Més ganes d’escriure que de llegir". Tot i això assegura que "la lectura s'ha incrementat en el col·lectiu de dones i que la feina de les escoles i biblioteques s'ha notat de cara a un increment de petits lectors". A nivell de gustos assegura que "ara hi ha el corrent de la novel.la erótica, a causa de l’èxit de 'Les Ombres de Grey'. Fa uns anys va ser la negra, després de 'Els homes que no estimaven les dones". "Tot bon lector arriba més tard o més aviat als clàssics. Els clàssics no moren mai perquè per arribar a ser clàssic hi ha d’haver molta qualitat tant en forma com en contingut" sentencia.

  • imatge de control 1per1

 

Jordi Caselles, Llibreria i papereria Caselles (Lleida)
"Aquest any per Sant Jordi tenim moltes novetats d'autors locals, Emili Bayo que ha estat premiat, Francesc Pané, Jaume Pont en poesia, Gonzàlez, Ferran Blanc, Rafa Melero... n'hi ha moltíssims i tenim un bon planter", argumenta Jordi Caselles, propietari de la mítica i referent llibreria Caselles situada al carrer major, un dels carrers que formen l'eix comercial més llarg d'Europa. "Es pot vendre més o menys llibres però el que és lector continua llegint. Ara, sigui com sigui, pel qui no llegeix costa molt que surtin llibres que li puguin agradar" explica. "En els últims anys hi ha hagut diferents fenòmens de tendències, ara sobretot aquests dos últims anys, ha evolucionat molt la novel·la romàntica i eròtica, sobretot a partir de 'Les ombres de Grey', és un gènere que ha anat acompanyat d'altres títols i que han funcionat força bé." Per altra banda, assenyala que "a nivell de llibres infantils i juvenils sobretot les franges a partir de 14 anys han tingut molta importància pel sector últimament, amb diferents sagues com els llibres del John Green, 'Los juegos del hambre', etc. "El consum de llibres, no ens hem d'enganyar, ha passat uns moments difícils, ara però, hem arribat al topall de baixada, i sembla que això ja està en un punt d'inflexió i que ja es comença a reactivar una mica i el que si que gràcies al llibre infantil i juvenil ha ajudat molt a aguantar el que és el dia a dia del món del llibre" conclou.

Jaume Casals, Llibreria la Noguera ( Balaguer)
‘Un dels llibres que els llibreters aposten per aquest Sant Jordi és ‘Algú com tu’ de Xavier Bosch, premi Ramon Llull 2015.  Ens explica Jaume Casals, el propietari de la històrica llibreria la Noguera de Balaguer, que té més de 65 anys d’història. La llista de recomanats però és llarga, afegeix. ‘M’agradaria nombrar ‘També això passarà’ de Milena Busquets, ‘Mariona’ de la polèmica Pilar Rahola, ‘El mundo azul’ d’Albert Espinosa i a nivell local ‘ La presa’, un llibre d’intriga de Joan Morales Almagro que gira entorn de la construcció de la presa de Camarasa. I escombrant cap a casa també recomanaria dos llibres balaguerins de cuina ‘ La cuina de la Dolors’ de Dolors Mateu i ‘Els plats de l’ànec gras’ de Josep M. Morell.
Sobre l’evolució dels gustos literaris el Jaume afirma que ‘els lectors són com la societat, es mouen per modes. Molta gent compra el llibre que la tele diu que es vendrà més, no allò que segur que li agradarà.  Afegeix ‘ Els clàssics no moriran mai, sóc dels quins penso que hi ha bona i mala literatura, sigui clàssica o moderna’.
D’altra banda afirma amb rotunditat que el llibre tradicional cohabitarà amb l’aparició del llibre electrònic i que aquest no ha fet canviar els hàbits de lectura. ‘Es llegeix poc en comparació a altres països... el problema no és la disponibilitat de llibres sinó les ganes de llegir’ . Tanca la seva reflexió amb un exemple ‘ Quan la gent es queixa que els llibres són cars jo sempre els hi dic imagina’t que poguessis anar a una carnisseria, demanar un quilo de carn i que t’ho donessin gratis, doncs amb els llibres això passa, pots anar a una biblioteca pública i et deixaran llegir de franc...  El Jaume sentencia ‘Un dia sense llegir és un dia perdut, animem a  la gent a llegir i escollir bons llibres’. 

 

A

També et pot interessar