Foto: 

Núria Casanovas
El cuiner Xavi Perich ofereix un tast de cuina creativa un diumenge al mes

Quan la cuina creativa baixa de l'Olimp

L'Espai Gastronòmic Terrassenc proposa una aproximació 'low cost' a la cuina gastronòmica
Núria Casanovas
,
28/01/2015
Menjar i beure
Estrelles Michelin, concursos gastronòmics, cuiners estrella, I+D als fogons... la cuina catalana s'ha revolucionat i ha donat grans noms, reconeguts arreu del món per la seva capacitat d'innovar als fogons i captivar a taula. Malauradament, tot el desplegament que envolta aquest tipus de cuina fa que el seu preu sigui sovint prohibitiu. Estem d'enhorabona, el cuiner Xavi Perich arriba per capgirar-ho. Ho hem tastat i en donem fe.
"La meva intenció és acostar la gastronomia a qui normalment no en pot gaudir"

És diumenge al vespre, i superem la temptació del combo 'sofà i manta' amb la promesa d'un #SoparHistòric. El cuiner Xavi Perich ens convida a gaudir de l'Espai Gastronòmic Terrassenc (EGT), una experiència per a només 12 persones en què ofereix set plats que segueixen un eix temàtic. En aquest cas es tracta dels "Moments Històrics de la Humanitat", i està acompanyat per l'historiador Òscar Monterde, que introdueix el context de cada plat. 

La posada en escena és impecable: taula llarga, una cambrera d'uniforme i amb llacet (la Núria Gómez, que també és la Sommelier) ens dóna la benvinguda, el xef i el seu ajudant també van elegantment uniformats. On som, al Capritx? Res més allunyat: A l'Ateneu Candela, un dels espais més "populars" de la ciutat, on tots els espectacles, tallers i productes estan pensats per ser accessibles per tothom. "Per això vaig triar l'Ateneu Candela per portar-hi l'EGT. La meva intenció era acostar la gastronomia a la gent que normalment no en pot gaudir". Aquest és la filosofia del cuiner Xavi Perich, que concep aquests sopars com un aprenentatge col·lectiu. 

Per només 20€ el cobert, qualsevol persona pot gaudir d'un sopar temàtic compost de 5 plats i 2 postres, cadascun maridat amb el seu vi i amb la seva explicació o formant part d'un espectacle. "Amb el pressupost que tenim, hi ha coses que no podrem fer mai", accepta Perich. Per això el seu procés creatiu és d'anada i tornada: A vegades agafa plats de consum habituals i els transforma, oferint una presentació i un sabor que recorden però no són allò que fóren. Però potser és a la inversa, buscant aquella delicatessen que mai tastaríem i adaptant-la al territori i a la butxaca dels comensals. 

Com dèiem, el menú de diumenge va girar en torn de l'evolució històrica o, per ser més exactes, de les Revolucions històriques (que sovint comporten, també, revolucions gastronòmiques). En aquest menú hi trobem exemples dels dos procediments que utilitza el cuiner per a les seves transformacions. Un exemple del primer cas és el de la conserva de tomàquet que ens va servir en honor a l'Època Napoleònica, en què la presentació i la combinació de sabors (tomàquet, pruna, orellana, entre altres) oferia un conjunt conegut però sorprenent.

Seguint el procés invers trobem el plat de la revolució maoista: estofat de porc vermell al vi Shaoxing. Tant el porc vermell com el vi se surten del pressupost, per la qual cosa la recepta es va convertir en una llaminera de porc estofada. El resultat, tot i que una mica sec (costa coordinar els temps de cocció amb les explicacions dels plats) va ser notable. 

L'Espai Gastronòmic Terrassenc és una porta oberta a l'experimentació, on persones que mai podran permetre's un sopar d'Estrella Michelin poden gaudir de la creativitat del cuiner. I ell aprofita per divertir-se, per provar coses noves que la seva feina (també darrere els fogons) no li permet. No satisfet amb aquesta divisió de rols, el proper pas és fusionar-los: el proper 22 de febrer la cita es converteix en un taller-sopar, vinculat a la novel·la negra. Fans de Carvalho, pareu atenció.

Més informació: 

Taller-sopar temàtic: Novel·la Negra
22 de febrer - 17h

Propers sopars temàtics: 
1 de març: plats extrets de la sèrie manga "El Petit Chef"
29 de març: Sopar degustació vegà
26 d'abril: Sopar-espectacle amb l'Associació Tub d'Assaig (circ)
31 de maig: Sopar a cegues
28 de juny: Sopar de flors
26 de juliol: Sopar sorpresa (Greatest Hits)

Tots els sopars valen 20€ i les inscripcions es poden fer per correu electrònic.

A

També et pot interessar