Terrer

Foto: 

Cedida

Viatge musical al centre de la Terra

La primera edició del festival Músiques de Terrer al Priorat recull un programa amb la memòria de les nostres cultures
Surtdecasa Camp
,
30/11/2017
Entorn
"Igual que cada vi expressa un terrer cada lloc dóna forma a una cultura i unes sonoritats. Com espai de cruïlla de cultures el Priorat veu de la llegenda que discorre al llarg dels segles per la Mediterrània. Reviu les sonoritats que han navegat l'Ebre a cavall de la jota i la cultura oral. Redescobreix els cants rituals i les expressions del misteri captivades en el record al cor de la muntanya. Tan profund i enigmàtic com un vi que ha esdevingut singular i universal s'endevina el recull de sons i cançons que podem incloure a l'escena que dibuixen les Músiques de Terrer" asseguren Blai Mesa i Pau Fort (Escola de Terrer), impulsors de Músiques de Terrer, el nou festival del Priorat que tindrà lloc del 6 al 10 de desembre. La primera edició del festival Músiques de Terrer al Priorat recull un programa amb músiques que ens porten a la memòria el llegat de les cultures que hi han habitat: cristiana, jueva i àrab. Un seguit de ritmes, accents i vibracions que dibuixen una finestra des d’on contemplar la mediterrània. Músiques de Terrer crea espais on assajar fusions entre la música, el paisatge, l’arquitectura i el plaer d’un bon vi. Al programa hi trobem referències de la música sefardita i andalusí o els romanços, fins a la jota, els cants de batre, les corrandes i el flamenc.

"Considerem que al sud de Catalunya hi ha pocs festivals de música que prenguin per seu espais naturals o patrimonials emblemàtics. Cosa molt habitual a la resta del país com en són referent Cap Roig o Peralada a l'Empordà" asseguren. " A més, coincidim en la idea que la música i el vi són bons elements complementaris, com ha demostrat al llarg dels anys el Vijazz de Vilafranca, i s'ha d'aprofitar l'alè d'aquest renàixer que el Priorat està vivint". Us seleccionem els espectacles que no et pots perdre.

1. Frontera Azul 
Formació que parteix del flamenc per aportar-li un toc més actual valent-se de la música jazz, groove o funk sense perdre mai de vista ni l’arrel ni el caràcter. En el seu repertori trobem temes originals de la banda, temes referents del flamenc jazz així com estàndards adaptats a l’estil de Fronterazul. Música de cruïlla i ànima fugissera per interpel·lar el temple modernista de Cèsar Martinell.

  • imatge de control 1per1

2. Meritxell Nedermann 
Música lliure, esponja vibrant i permeable a les influències rítmiques, harmòniques, sonores. Música nova que se sorprèn a si mateixa en ser sentida, executada. I la música continua sonant, dibuixa la tradició popular, explica la memòria, il·lustra les passions més bàsiques, traça un pont al més enllà i el fa, sovint, una mica més proper, una mica més comprensible.

3. Priorat en persona, a escena
Es tracta d'una proposta del Centre Quim Soler. Priorat en Persona és literatura feta de l’experiència que escriptors d’arreu dels Països Catalans comparteixen de visitar el Priorat,  sempre acompanyats de gent del territori. Prioratenpersona.cat és l’espai on es recull l’obra que els escriptors convidats han fet a partir de la seua estada a la comarca.

4. Camins blancs
És una formació especialitzada en música vocal i instrumental de la mediterrània. El seu repertori està format per peces d’arrel popular de tradició oral, així com música escrita dels segles XVI i XVII. En els seus concerts es poden sentir cançons de pandero, polifonia vocal o música instrumental d’autors com Gaspar Sanz i Girolamo Kapsberger. Notes místiques que ressonaran a les parets indòmites del celler del s.XVIII de Cal Porrerà.

5. Truc truc
Jocs populars tradicionals catalans amb acompanyament musical i jota: bitlles, bòlit, baldufa, cursa del cabàs, estirar la corda, xarranca... Una activitat per a tota la família a l’hora del vermut de Falset! Espectacle i taller a càrrec del col·lectiu prioratí La Clavellinera.

6. Taula rodona sobre què són les músiques de terrer
Per a una primera edició ens sembla pertinent incloure una taula rodona que ens ajudi a ubicar en el temps i l’espai quines són, d’on venen i cap a on van les Músiques de Terrer. Per al debat comptarem amb: Roser Vernet (Prioritat) Lídia de Mena (La Clavellinera) Ramon Balagué (Productor) Pau Plana Prats (Naltros Sols) Salvador Palomar (Carrutxa).

7. Hamsa Hamsa
Grup nascut a la ciutat de Barcelona i format per músics arribats de diferents mons musicals. Es basen en la tradició musical sefardita i de l’orient mitjà, encara que també beuen del flamenc, el jazz, i la música balcànica. Música amb emoció, ritmes i melodies ancestrals portades a l’escena musical actual, amb amor i respecte per la vida i per totes les cultures.

8. Natros sols selectors
 Natros Sols és el cercle modernista aborigen de Lleida. Un dels trets d’indentitat del modernisme aborigen és la “presa de terra”, i és a partir d’aquesta que en Pau Plana i L’Home Llop ens oferiran una sessió centrada en versions de música d’arrel folk i moderna dels anys 60. Pau Plana & L’Home Llop (selectors) 9 de desembre 23 h Falset Lotus Bar Activitat gratuïta

9. Flamenco, de Granada a Bellmunt
 Bellmunt del Priorat, des de la prehistòria, és conegut per una terra rica en galena. Moltes cultures han gratat la muntanya per extreure-li l’ànima mineral. A principis del segle XX va ser l’època daurada de les mines i Bellmunt va acollir nombroses famílies de miners provinents de Granada. A la colònia s’hi podien sentir granaïnes, martinetes i buleries. 

A