Gemma Calmet, fotos del projecte Umm...

Foto: 

Eva Bozzo
Retrats del projecte Umm...

Gemma Calmet: "El que fem a Umm... és donar a les persones, bones preguntes per potenciar bones respostes"

El projecte, presentat al programa CultSurfing, busca aconseguir un món millor a partir de les millors respostes
Marta Carles
,
14/01/2016
Activa't
Gemma Calmet (Fonollosa, 1983) és psicòloga i coach, i una apassionada de la vida. Creu en les persones, en els valors, en fer les coses millors, i en aquest sentit la seva tasca és acompanyar a tot aquell que vol fer un canvi a la vida, que vol millorar i trobar-se a si mateix. Aquestes creences l’han motivat a portar a terme dos projectes basats en el coaching i enfocats, un a la cultura, i l’altre a l’educació emocional.
"Arribarem a tenir un món millor si potenciem la cultura i l’educació"

- Umm… és un projecte que vol canviar paradigmes. Quin és el concepte?
Umm... respon a les inicials de Un Món Millor, que és l’objectiu del projecte. Volem fer un món millor a partir de les millors respostes de cadascun de nosaltres. Per aconseguir bones respostes, calen bones preguntes. Per tant, el que fem a Umm... és donar a les persones, bones preguntes per potenciar bones respostes.

- Quines són aquestes bones preguntes?
Són quatre i es centren en l’amor, el respecte, la honestedat, i la intel·ligència. Quatre principis bàsics que creiem, o almenys volem creure, que tots tenim.  Així les preguntes són: Què és el més respectuós que puc fer?, Què és el més amorós que puc fer?, Què és el més intel·ligent que puc fer?, Què és el més honest que puc fer?. Són bones preguntes que ens donen bones respostes, la suma de les quals ens ajudaran a fer un món millor.

  • imatge de control 1per1

- Quina és la base del concepte de Umm...?
És la maièutica de Sòcrates, basada en fer preguntes per trobar les respostes que tots tenim a dins nostre.

- Com es materialitza o es porta a la pràctica el projecte?
Es divideix en àrees: empreses, persones i preguntes. En els dos primers àmbits treballem les quatre preguntes per fer un món millor. Per exemple, a les empreses, a través de processos de coaching, millorem les relacions entre les persones i l'organització per promoure l'eficàcia, la satisfacció, la cohesió. A nivell individual, i amb l’ajuda d’un coach, realitzem un procés personal per millorar.

- I l’àrea de les preguntes?
El que fem a Umm... en aquesta part del projecte és oferir preguntes en diferents formats per obtenir les millors respostes de cadascun de nosaltres. Actualment ho fem amb cintes personals on imprimim les preguntes. Aquestes cintes les reben totes les persones que participen al projecte. També oferim preguntes a través d’imatges. Retrats de rostres anònims, en blanc i negre, i expressions neutres. La pregunta és la imatge en si, davant la qual a l’observador li sorgeixen preguntes i possiblement també les respostes.

- Veu presentar el projecte a CultSurfing. Quina relació té amb la cultura?
CultSurfing és un programa per connectar projectes culturals singulars, i creiem que Umm... hi encaixa perquè els beneficis que obtenim els destinem a potenciar la cultura i l’educació. Penso que arribarem a tenir un món millor si potenciem la cultura i l’educació.

- El coaching també és la base d’un altre projecte teu: #extraescolarsambsentit
Sí. És un projecte per treballar les emocions. De fet es tracta d’una extraescolar familiar on aprendre a conèixer les emocions, a saber com ens sentim en cada moment, què ens fa sentir d’una manera i què d’una altre.... Una experiència per compartir conceptes que a nivell racional ens emboliquen, com són les emocions, però que des del joc i la metàfora es tornen clars, nítids i flueixen.

- Què aporta l’educació emocional a les persones?
Principalment aporta confiança en un mateix i un creixement en autoconeixement. Però a més, penso que no sols representa una oportunitat per la persona concreta sinó també per a les persones que conviuen amb ella.

- Per què ens costa gestionar les emocions?
Perquè no hem estat educats emocionalment. La societat en la que vivim, encara ara, tendeix a pensar que mostrar les emocions és signe de debilitat. Que no aporten res positiu, sinó negatiu. Aquest pensament provoca que es reprimeixin les emocions i que no escoltem el que sentim.

- Què és per tu el coaching?
És una metodologia de treball des del present cap al futur, a partir de la qual ajudes a les persones a assolir el seu objectiu. Un objectiu que ha de ser real com per exemple augmentar la confiança en un mateix.

La Gemma Calmet treballa tots aquests projectes i ajuda a les persones des del seu despatx de psicologia i coaching a Manresa. Ofereix a més, tallers d’iniciació a l’autoconeixement, creixement i reflexió; treballa la gestió de talents i lideratge, el coaching individual i per equips.

 

Més informació: 

Pàgina web: gemmacalmet.cat
Els lectors de Surtdecasa tenen un descompte en el taller online que organitza aquest mes de febrer sobre educació emocional. El codi de promoció que cal esciure al formulari d'inscripció és SC16EMO. El formulari el trobareu a la seva web.

Pàgina web del projecte Umm...: Umm.cat

A

També et pot interessar