Fires i festes
,
2016
Dies 4 i 5 de juny
En tot el municipi
Sant Vicenç de Castellet

8a Fira del Vapor

Dissabte 4 de juny
De  10h a 20h
Comerç i Mercat de productes alimentaris i artesanals, pels carrers del poble i places. Embotits, formatges, pastissos, sabons, caramels, etc.

De 10:30h a 13:30h
A l'Espai Infantil i Familiar: Jocs Tradicionals. Al carrer Gran (primer tram). Diversió i participació per a tota la família.

A les 18h
Inauguració de la 8a Fira del Vapor. A l'Auditori de l'Espai Ateneu. L'Escola de Música interpretarà la sardana de Vallhonesta "L'ermita abandonada" i l'himne de Sant Vicenç "El bagul de la memòria". Projecció del curtmetratge inèdit: "Celebració del 50è aniversari de la Fàbrica Soler (1962)". Descobrirem la imatge inèdita del carrer Migdia (actual carrer Gran). Cul-i-seu recitarà poemes del llibre "La Fàbrica", del poeta Miquel Martí i Pol.
Inauguració de les Exposicions a l'Espai Ateneu:
· Concurs de Fotografia de la Fira del Vapor (2009-2015).
· Sant Vicenç de Postal (1909)
· Trens circulant sobre una maqueta modular ferroviària, per Asvicaf.
Les exposicions estaran obertes fins les 20 h. I el diumenge de 10 a 20h

A les 19h
Llegendes, rondalles i trifulgues de Sant Vicenç i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, pel rondallaire Cesc Serrat. Públic familiar. A la plaça de l'Ajuntament.
Cesc Serrat fa de protagonistes de les rondalles el drac de Sant Llorenç, el bandoler Capa Blanca, els tres dimonis del Daví, el turó de les Nou Cabres, entre d'altres.
Lliurament dels premis del I Concurs de Dibuix de la Fira del Vapor de les Escoles de Sant Vicenç de Primària. Tema: el ferrocarril a vapor. A la plaça de l'Ajuntament.

A les 20:30h
Els Esquellots: espectacle únic.
Cercavila, teatre al carrer i humor, de com es divertien els santvicentins quan es casava un vidu. Festa i protesta. Escenificacions teatrals durant el recorregut i a la plaça Clavé.
Sortida a la plaça del Pi. Recorregut: Avgda. Secretari Canal, carrer Creixell  i plaça Clavé.
* Recomanem que es vagi vestit d'època amb esquelles, cassoles, etc.
Amb aquesta representació teatralitzada, pretenem que els Esquellots o Esquellotada tornin a arrelar a Sant Vicenç de Castellet i projectar arreu de Catalunya una tradició i festa que, en el sentit de tradició i ara de versió teatralitzada, d'espectacle, és un element identitari únic. La tradició dels Esquellots, arrelada al seu moment a molts municipis, es va perdre a principis del segle XX.

A les 22h
Tasts del Vapor: pa amb tomàquet, botifarra, mongetes i beguda.
Venda de tiquets anticipats a "Jordi Largo Fotògraf" i a "M'agrada". A càrrec de Casa de Andalucía.
Preu del tiquet: 5 €. A la plaça Clavé.
Acompanyats de les Cançons de Taverna, per Ballaveu.

A les 23h
Concert-Balls d'Envelat per la Cobla Mediterrània.
Valsos, polques, pasdobles, sardanes, etc. Es finalitzarà amb el ball del Fanalet. Tant si vols ballar com no, no hi faltis! A la plaça Clavé.

Diumenge 5 de juny
De 10h a 20h
Comerç i Mercat de productes alimentaris i artesanals
Carrers engalanats amb flors, com el Prim i el Mestre Aubert. D'altres tindran portalades vegetals.
L'Espai de les Entitats. Estands i actuacions.
Al carrer Maria Ginferrer i a la plaça de l'Ajuntament.
Mostra d'Oficis Tradicionals: el tèxtil. Artesans del poble.
A la plaça Clavé.
Exposicions a l'Espai Ateneu:
· Concurs de Fotografia de la Fira del Vapor (2009-2015)
· Sant Vicenç de Postal (1909)
· Trens circulant sobre una maqueta modular ferroviària, per Asvicaf.
· Exposició Manualitats, al vestíbul de l'Espai Ateneu.

A les 10h
Missa cantada en llengua llatina, per la Coral Al Vent, que interpretarà la "Missa Brevis" de Joseph Haydn. Organitza: Parròquia de Sant Vicenç, Coral Al Vent i Comissió Fira del Vapor.
A l'Església Parroquial.
En motiu de la Fira, l'església parroquial serà escenari d'un acte litúrgic peculiar, una Eucaristia en llengua llatina presidida per Mn. Xavier Bisbal, amb els cants de la Coral Al Vent i amb l'altar mirant a l'Orient, que ens recordarà les misses que van alimentar la vida cristiana de tantes generacions abans del Concili Vaticà II.

De 10:30h a 13:30h
A l'Espai Infantil i Familiar: Jocs Tradicionals per Àlex Rigol. Al carrer Castellet (tram superior) i a la Plaça Farmacèutics Gelabert.
Diferents col·leccions de jocs de gran format ofereixen diversió i entreteniment a diferents franges d'edat, uns espais on tota la família pugui ser partícip. El joc és esbarjo, diversió, alegria, i permet l'intercanvi de coneixements, de sensacions, d'informació, d'emocions i de mirades.
Tallers infantils: vine a dissenyar la teva xapa!
A la plaça Farmacèutics Gelabert.

A les 11h
Concert-Taller de Danses Tradicionals. Per Pep Lizandra, acordionista, i Elies Porter, violinista.  Públic familiar. A la plaça Clavé.
Balls populars i tradicionals. Amb una breu explicació, tots podrem participar i gaudir d'aquests balls o de l'espectacle.

A les 11:30h
Cercavila, amb els Pika-bé i els Bastoners d'Artés.  Balls amb violí. Pels carrers del poble, acompanyats per gent vestida d'època.
Sortida: Primer tram del carrer Gran.
Els Bastoners d'Artés, l'única colla de Catalunya en què les músiques dels balls s'interpreten amb violins. La primera referència històrica és de l'any 1904. Disposen d'un repertori d'11 balls tradicionals. Una colla està formada per quatre balladors de color verd i quatre de vermell.

A les 12h
Inauguració de les plaques dels tres primers carres del poble.
Al carrer Gran, cantonada amb el carrer Castellet.
El 23 de juny de 1871 l'Ajuntament acordava anomenar els tres primers carrers del poble: carrer Migdia, Castellet i Sobrerroca. A Sant Vicenç, amb la instal·lació de fàbriques, naixia un poble nou.
Tast de vins per la DO Pla de Bages. Places limitades. Caldrà recollir el tiquet a l'oficina de l'OAC. Organitza: DO Pla de Bages.
A l'Auditori Espai Ateneu.

De 12h a 14h
L'hora del vermut, per Cul-i-seu. Teatre, música, màgia... acompanyat d'un bon vermut. Teatre Societat Coral l'Estrella.

A les 12:15h
Foto de família històrica. Concentració de tots els que van vestits de l'època per fer un retrat de grup. A la plaça Clavé.

A les 12:15h
Música tradicional, amb Pep Lizandra, acordionista, i Elies Porter, violinista. Als Quatre Cantons del carrer Gran.

A les 12:30h
Teatre al carrer. Escenificacions teatrals de l'època, pels carrers, pel grup Qüestió de 4.
El grup de teatre Qüestió de 4, fundat a Manresa, el 2009, s'ha especialitzat en actuacions per diversos esdeveniments i teatralitzacions. Per la Fira del Vapor escenificarà el paper d'una dona que n'ajuda a una altra, que ha vingut a viure al poble i vol treballar a alguna de les fàbriques tèxtils.

De 17h a 20:30h
A l'Espai Infantil i Familiar: Jocs Tradicionals, per Àlex Rigol. Al carrer Castellet (tram superior) i a la plaça dels Farmacèutics Gelabert. Tallers infantils: vine a dissenyar la teva xapa! A la plaça Farmacèutics Gelabert.

A les 18h
Els balls d'abans. Mostra de balls tradicionals, interpretats per l'escola i el cos de dansa de l'Esbart Dansaire Santvicentí. A la plaça Clavé.
Danses tradicionals i balls, inspirats en les festes i envelats de principis del segle XX. De les danses més populars com un ball pla (Ball Pla d'Alinyà) fins a balls del moment (Ball de Rams).

A les 18:30h
Cercavila pels Geganters de Sant Vicenç de Castellet: Sortida: Plaça 11 de Setembre.

A les 19h
Teatre: 'Soroll de Telers', a càrrec de l'Associació Artescena, de Cardedeu. Inspirada en el llibre "Silenci dels Telers" d'Assumpta de Montellà i en la recerca "Filant prim".
A l'Auditori de l'Espai Ateneu.
Un treball artístic que recull les vivències de treballadors del tèxtil i, alhora, ens incita a reflexionar sobre el paper de la dona, la dignitat en el treball, les situacions d'explotació actuals en l'àmbit del tèxtil i el consum responsable. Ens endinsem dins la vessant més artística del "Projecte Teixidores" que Artescena social està desenvolupant des de fa dos anys.

A les 19:15h
Foto de família històrica. Concentració de tots els que van vestits de l'època per fer un retrat de grup.
A la plaça de l'Ajuntament.

A les 19:30h
Sorteig del Rebost de la Fira i lliurament de premis del concurs d'aparadors i de vestuari. A la plaça de l'Ajuntament.
El Rebost, la monumental panera de productes i serveis, està valorat en uns 2.000 € aproximadament.

A les 20:30h
Circ a càrrec de la jove companyia Hotel iocandi. Presentarà l'obra 'Esquerdes'. Humor absurd, equilibris i música en directe. Ha rebut un premi Zirkolika com a Millor Espectacle de Circ de Catalunya 2015. Intèrprets: Tomeu Amer, Griselda Juncà i Joana Gomilla.
A la plaça Clavé.
'Esquerdes' és un espectacle de circ que combina l'escala d'equilibris, els elements aeris i la música a través de tres cossos en moviment en un joc d'estira i arronsa entre el desig i la fugida. Amb un llenguatge propi entre la tragèdia i la comèdia.
Què passa quan algú irromp en un espai per primer cop? Com ens transforma o ens consola la presència dels altres? Què hi queda de nosaltres als espais on hem viscut? Amb un llenguatge propi entre la tragèdia i la comèdia, Hotel iocandi situa la tècnica del circ i la música en directe al servei d'un univers farcit de preguntes sobre la fragilitat de l'ésser humà.

A les 21:30h
Cloenda de la Fira del Vapor. A la plaça Clavé.

L'Espai de les Entitats
De 10h a 20h
Estands al carrer Maria Ginferrer i actuacions.  A la plaça de l'Ajuntament.
Les entitats sempre han estat un element dinamitzador de la vida associativa del poble. La primera entitat coneguda de Sant Vicenç de Castellet, fou la Societat Coral l'Estrella (1887). Cap a l'any 1915 es començava a practicar el futbol i el 1920 es fundava la Societat Ateneu. Actualment Sant Vicenç compta amb un gran nombre i varietat d'Entitats. L'Espai de les entitats vol ser un reflex d'aquest món de voluntariat, lleure i vida associativa.
Paral·lelament a l'Espai de les Entitats, algunes entitats fan programacions específiques i de recreació històrica els dies de Fira que trobareu al programa d'actes.
10h - Gimnàs Municipal i Gimnàs Marca
11h - Ananda Ioga
12h - Coral de l'Esplai
12:30h - Casa de Andalucía / Tot Dance
13:15 - Coral Nou Horitzó
17h - Club Natació Castellet
17:30h - Mago Sergio
18h - Country Castellet

Organitza: UBIC, Comissió de la Fira del Vapor i particulars.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1