El Bages inaugura aquest mes de gener la IV. edició de 'Biblioteques amb DO'

Foto: 

Biblioteques amb DO a la Future Library Unconference (2015)

El Bages inaugura aquest mes de gener la IV edició de 'Biblioteques amb DO'

Les biblioteques d'Artés, Avinyó, Navarcles i Sant Fruitós de Bages inauguren l'edició d'aquest any.
Albert Compte Riba
,
19/01/2016
Llibres
Des del passat 2013 es desenvolupa en tot el territori català la iniciativa 'Biblioteques amb DO', de la mà del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en la qual hi participen 49 biblioteques públiques acompanyades de cellers, entitats del sector de la restauració, agricultors, artistes, agents del turisme, entre d'altres. Es tracta d'un cicle rotatiu de caràcter mensual des del qual donar visibilitat, alhora que dinamitzar els espais bibliotecaris ubicats en zones viticultores amb denominació d'origen. Enguany, el Bages obre el cicle durant tot aquest mes de gener amb activitats a les biblioteques d'Artés, Avinyó, Navarcles i Sant Fruitós de Bages. Parlem amb la Marta Bou, la Fina Sala, la Montse Serra i la Concepció Fenoy, directores respectivament, de les biblioteques bagenques.
Concepció Fenoy: 'Es tracta d'una iniciativa que permet vincular-nos al territori'

Actes destacats en edicions passades
La Marta Bou té encara presents el "taller d'un llibre gegant fet a mida A3, on els nens escrivien contes que després decoraven il·lustradors convidats o l'acte centrat en la història dels cellers d'Artés, Cava Gibert, la Cooperativa d'Artés i el Celler Solergibert". Per la seva banda, la directora de la Biblioteca de Navarcles recorda la visita al celler del Mas Solervicens, la matinal que es va fer a les tines dels tres salts, les Corrandes o la presentació del llibre La vinya i el vi de la mà de Jordi Llavina. "Compartim molts recursos amb la resta d’agents que operem al Centre Cultural La Creueta' ens comenta. 'La difusió i planificació de tot plegat es fa conjunta. Qui també col·labora amb nosaltres i des d’aquí aprofitem per agrair-ho són molts navarclins, des de negocis com l’Agustí pastisser fins a molts particulars que col·laboren en una o altra activitat".
 

Detall de la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages / Font: Biblioteca de Sant Fruitós de Bages.

  • imatge de control 1per1


La directora Fina Sala destaca l'esdeveniment que va tenir lloc el diumenge passat, 'El color de la Lletra i el Vi'. Com ens exposa "Avinyó és una localitat amb uns 2000 habitants però per aquest acte ens va caler exportar-lo a la sala del Teatre. En ell maridàvem composicions originals fetes per músics amateurs i textos creats pels alumnes del taller d'escriptura, tots pensats per l'ocasió, ja que cada composició i text calia que acompanyés un vi blanc, un rosat i un altre de negre, respectivament. Escoltar un gran poema, acompanyat de música i una copa de vi a les mans era un gran maridatge. Tot això es va poder fer gràcies als alumnes del taller i a músics que tot just inicien la seva carrera professional". En darrer lloc, des de la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages recorden que "l'any passat va tenir molt d'èxit l'exposició emmarcada dins el cicle 'Lletres i vins'. També com a Navarcles, les Corrandes i l'esmorzar de veremes van gaudir d'una major afluència de gent".

Els clubs de lectura dins el cicle 'Biblioteques amb DO'
Sobre la lectura escollida a comentar, des de  la Biblioteca d'Artés ens diuen que "hem triat El Celler de Noah Gordon perquè està ambientada a la Catalunya de la 2a meitat del S.XIX i retrata la vida a les vinyes d'un poble del Penedès. Està escrita per un escriptor de renom, que també ens assegura una lectura agradable i fàcil". Per la Montse Serra "tot el què sigui combinar petits plaers és un gust, per a nosaltres. La lectura és un gran plaer. Alhora, poder-la combinar amb activitats de caire variat, ja sigui gastronòmiques, poètiques, paisatgístiques, literàries, etnològiques..., acompanyades d’un vinet és genial".

Acte de 'Biblioteques amb DO' a Navarcles / Font: Biblioteca de Navarcles.


La directora de la Biblioteca d'Avinyó ens comenta que "fins ara havíem escollit autors locals, amb La Germandat del Raïm, de John Fante hem cercat un autor de fora, però comptarem amb en Martí Sales, traductor de l'obra". Per la seva banda, la directora Concepció Fenoy opina més enllà de l'obra Agost, de Tracy Letts, que "un bon llibre és un plaer i acompanyat d'un bon vi, encara més. Amb tot, més enllà de tenir alguna cosa a veure amb el món del vi, durant el mes en el qual s'emmarca 'Biblioteques amb DO' tractem d'enfocar els clubs de lectura i totes les activitats que regularment duem a terme a la Biblioteca amb un punt d'informació extra relacionat amb el món viticultor".

Els actes d'enguany
La directora Marta Bou destaca per aquest any l'exposició 'Tinta i vi' de la Marta Arañó i la xerrada-maridatge 'Apassionats del vi', amb l'enòleg Joan Soler, president de la DO Pla de Bages i Sara Pérez, reconeguda com a millor enòloga l'any 2012 i guardonada amb el Premi Verema al Personatge del Món del Vi del 2014. Aquest acte, amb els mateixos protagonistes, però amb un enfocament diferent, es podrà gaudir a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages sota el títol 'Diàleg: El Vi i els oficis'. Des del centre bibliotecari de Navarcles ens recomanen "el tast de ratafies, vins, misteles i altres productes casolans elaborats per navarclins, on tindrem una conversa entre els sommeliers Josep Pelegrín, premi al millor sommelier de Catalunya de l'any passat i l’Anna Castillo'. També cal destacar 'la sortida matinal per visitar patrimoni vitivinícola acompanyats de l'historiador Josep Mª. Soler aquest diumenge 24 de gener".

Audiovisual sobre el treball de la Marta Arañó / Gentilesa d'Anecta.


La Fina Sala remarca l'exposició 'Cicle vegetatiu de la vinya, des d’una visió romàntica', on "des de la mateixa ubicació i amb el mateix objectiu, fotògrafs amateurs del poble van retratar la vinya durant cadascuna de les quatre estacions" ens comenta. Un segon element a destacar, més que un acte és el vi embotellat per la Biblioteca d'Avinyó: "enguany el vi que acompanya tots els actes és un vi rosat. El que s'ha fet és agafar ampolles de vi del Celler Abadal, que ens dóna suport a totes les activitats i afegir-hi l'etiqueta de 'Biblioteques amb DO' especificant la biblioteca d'origen". La directora del centre de Sant Fruitós de Bages subratlla d'aquest cicle l'acte "'Poemes de Salvador Espriu', a càrrec del grup Art Polièdric, on hi haurà un maridatge de vins de la DO Pla de Bages. També durant el dia 30 de gener hi haurà la presentació de les activitats gastronòmiques de la 'Festa de l'Arròs' que es desenvoluparà el següent mes de febrer i que hem titulat 'Gastronomia i Vins'".
 

Preparant l'exposició 'Cicle vegetatiu de la vinya' / Font: Biblioteca d'Avinyó

 

El treball bibliotecari vers el món viticultor
La Biblioteca d'Artés ofereix "un fons especial dedicat al Vi, que es va crear el 2005, coincidint amb el 10è aniversari de la DO Pla de Bages. Actualment el formen un total de 243 documents -llibres, contes i revistes especialitzades-, antics i actuals, relacionats amb la vinya, el vi, l'enologia i la viticultura. Destaquen els d'àmbit local, comarcal i es complementen amb els d’àmbit més general. L’objectiu és esdevenir un punt de referència a la comarca per a professionals, estudiosos i/o interessats en el món del vi". Des de Navarcles, la directora Montse Serra, explica que "a Artés hi ha 3 cellers potents i és molt raonable tenir un fons especial vitivinícola com el que tenen. Amb tot, 'una mica de fons sobre vins està clar que el tenim. Ara mateix, el trobareu acompanyant l’exposició fotogràfica sobre 'Pedra seca a les vinyes' que ens ha cedit en Ferran Faja, de Foto Art Manresa. I com a projecte històric duem a terme la Memòria de Navarcles, des d'on recollim totes les imatges sobre Navarcles, tant antigues com actuals. Ara també hem començat a inserir cartells i pròximament audiovisuals".
Des de la Biblioteca d'Avinyó ens comenten que "amb Artés som pobles veïns i com ells tenim un fons especial dedicat a la viticultura. El que a més estem fent és un recull d'articles del Regió7 relacionats amb la DO Pla de Bages. Els dos municipis van ser durant el segle XIX els exportadors de vi més importants de Catalunya, perquè els primers cellers que els francesos trobaven en el principat quan penetraven en el territori eren els d'aquí. Això va durar fins a la fil·loxera, moment en que es va perdre bona part de la tradició viticultora. Amb tot, ara mateix s'han recuperat ja varietats que s'havien abandonat, com el picapoll o el sumoll". Per la Concepció Fenoy "cicles com aquest als municipis petits ens va molt bé perquè ens dóna visibilitat i ens permet atraure visitants, alguns dels quals esdevenen nous usuaris. Es tracta d'una iniciativa que permet vincular-nos al territori".

 

Més informació: 

Podeu visitar el perfil del cicle Biblioteques amb DO al Facebook o consultar tot el calendari dels actes en pdf.

Trobeu a l'agenda de Surtdecasa Centre els actes de gener del cicle 'Biblioteques amb DO' al Bages.

Per més informació podeu visitar els espais digitals de les biblioteques d'ArtésAvinyóNavarcles i Sant Fruitós de Bages.

I si voleu conèixer d'on neix aquest cicle que ja va camí de la cinquena edició podeu llegir l'entrevista que la capçalera de l'Empordà li va fer a la Carme Fenoll, actual cap del Servei de Biblioteques de Catalunya.

A

També et pot interessar