Santa Maria de Besora
Santa Maria de Besora
Pg. Pla de Teia, 13
08584 - Santa Maria de Besora
  • 938 550 976
Castell de Besora
Castell de Besora

Sobre una plataforma a uns 1025 mts d’alçada i envoltada en bona part de cinglera, hi ha les restes del castell de Besora i de l’església romànica de Santa Maria. L’església romànica de Santa Maria, consagrada el 898 pel bisbe Gotmar a petició d’Emma, filla de Guifré el Pilós i abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses, es va reconstruir el s. XI sota la protecció del castell. Hi destaca un interessant campanar quadrangular de tres plantes i el porxo, probablement del s. XII. 

Mereix la visita tant pel seu valor arquitectònic i històric, com pel geogràfic. El sinuós sender per arribar-hi des de Santa Maria de Besora és de gran bellesa i la vista panoràmica des del cim és magnífica. 

Mercat Medieval de Santa Maria de Besora
Mercat Medieval

Es tracta d’una fira consolidada que acull a unes 3.000 persones, cada divendres sant des de l’any 2003. Hi trobem demostracions d’oficis, demostració d’elaboració d’escultures de fusta amb xerrac i amb destral, una mostra de bestiar del món rural i una exposició d’eines antigues vinculades amb els treballs de la pagesia i la ramaderia de la zona.

La fira també compta amb activitats paral·leles de caire lúdic com un planetari, tir amb arc, passejades en ponis i activitats pels infants. També hi trobareu parades de productes artesans i alimentació i recreació de la cuina, dormitori i comuna de la casa de pagès.

Més informació

Conreus, pasturers, masises i un castell que custodia els orígens del Bisaura, configuren Santa Maria de Besora, un indret de pau en un entorn natural privilegiat.