Eixarcolant

Foto: 

Cedida

7 motius per no perdre's la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

El col·lectiu Eixarcolant celebra la 5a edició de la jornada a Igualada
Idoia Perich
,
28/09/2020
Menjar i beure
La Jornada, organitzada pel col·lectiu Eixarcolant, està dedicada a conèixer les possibilitats culinàries que ofereixen les anomenades males herbes i com poden contribuir a transformar l’actual model agroalimentari per un altre de més sostenible, ètic i just. Serà el 3 d’octubre a Igualada i amb un programa completíssim que us expliquem en 7 punts i un bonus track.

1. Tastos. Assaborir totes les propietats de les herbes
Heu tingut mai l’ocasió d’assaborir les flors? Sabeu com degustar panadons amb els millors aromes i propietats? Conèixer els ingredients, saber com combinar-los i cuinar-los és clau per menjar-los de la manera apropiada. En aquest cas, podreu fer tastos de gelats, cerveses, xips cocs i panadons. Bon profit!

 

2. Xerrades, les tècniques i les aplicades
Distingir les plantes comestibles de les tòxiques és cabdal si les volem caçar nosaltres mateixos, cuinar sense residus de cap mena de vegades és un repte, saber aprofitar les espècies silvestres comestibles pot ser tot un art… Tot això i molt més podreu aprendre-ho d’una manera distesa i ben interessant a les diverses xerrades que s’organitzen amb ponents de primera categoria.

3. Tallers per a grans i petits
Passem de la teoria a la pràctica, perquè en aquest camp és clau el fet de tocar, remenar, olorar… I així arribem els tallers tant per a adults com per a infants. Podeu triar entre aprendre a potenciar i transformar els licors, fer sucs silvestres, fer pa amb farines de blats antics, cuinar amb garrofes, elaborar oleats, fer un mató ben aromatitzat, fer encens, aprendre a tenir una bona farmaciola o fins i tot fer paper i estampar una bossa de cotó per ajudar a fer la recol·lecta.

4. Sortides etnobotàniques, passejades entre herbes
Sovint les herbes de tota mena ens acompanyen al dia a dia, potser hi passem de llarg sense ni adonar-nos-en. Durant les passejades veureu com creixen herbes com l’ortiga, la rosella, el lletsó o la malva als camps, horts o marges. Perquè una mala herba no deixa de ser més que una bona herba que, de vegades, creix en el lloc més inesperat.

 

5. Etnobotànica en directe i en píndoles
Quimichi d’ortiga o ortiga en hummus, tots els tipus de mel, fer xarop amb figa de moro, fer licors amb plantes aromàtiques o assaborir les millors sals vegetals. Però també aprofundir en el coneixement de si tot aquest tipus d’alimentació és viable o, si fins i tot, pot ser una bona alternativa econòmica i climàtica per a les terres. Recuperar tot aquest cúmul de coneixements pot ajudar a fer capgirar la manera d’alimentar-nos i, així, modificar el model agroalimentari.

6. Actuacions artístiques i musicals
Tot es torna més amè si s’acompanya amb música, poesia, dansa, percussió i fins i tot una performance de body painting. En aquest cas, fins i tot les actuacions s’adapten al centre d’interès en la mesura del possible.

7. La fira temàtica, més de 50 expositors amb tot el que puguis necessitar
Tot festival s’acompanya d’una fira on els assistents poden endur-se a casa tot el que puguin necessitar, sigui amb producte final o amb espècies, herbes i altres ingredients per a elaborar tantes receptes com s’hagin après. Alhora, us podreu deixar assessorar pels firaires, cada un expert en la seva àrea.

 

8. El millor bonus track, el dinar silvestre
La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades obre portes a les 10h del matí i s’acomiada a les 21h del vespre. Entre tant, es podrà picar als tastos, a les parades de la fira… Però l’organització ha pensat fins i tot en un dinar silvestre que posi en relleu tot allò que la Jornada brinda. No és un menú qualsevol, no us el podeu deixar perdre!

Més informació: 

Web Eixarcolant
Facebook Eixarcolant

A

També et pot interessar