Enric Carbó: "Jo no sóc competència ni de psicòlegs ni de sacerdots ni de gent que fa miracles"

Aquest professor tortosí també es dedica a l'assessorament filosòfic
Surtdecasa Ebre
,
14/10/2011
Activa't
Enric Carbó és llicenciat en Filosofia i Màster en Pràctica Filosòfica per la Universitat de Barcelona, exerceix de professor de Secundària i també, recentment, com a assessor filosòfic intentant facilitar l’accés a la filosofia a la gent corrent.
 
- Què porta a un professor de filosofia a fer-se assessor filosòfic?
Jo he treballat la destresa d'allò abstracte com a filòsof i, en tant que professor, he après a simplificar allò complicat intentant no perdre rigor. És més, al veure que la filosofia avui dia té poques sortides i a mi m’interessa tant, vaig pensar que amb l’assessorament es podria introduir un nou camp d’aplicació.
 
- En què consisteix això de l’assessorament filosòfic?
En utilitzar la filosofia per resoldre els problemes pràctics de la gent. S’entén que hi ha patiments que no tenen una arrel psicològica, sinó més aviat existencial o, si es vol, filosòfica i, per tant, cal entendre que estan associats a les nostres concepcions del món i de nosaltres mateixos: sobre la felicitat, el deure, l’amor, el malestar laboral, etc. Ja als inicis, s’entenia que la filosofia no es podia quedar en l’abstracció sinó que havia de servir per  portar a la felicitat. El cristianisme va aconseguir manllevar al filòsofs aquesta funció i atorgar-la als capellans.
 
- Quines diferències trobes entre l'assessorament filosòfic i les psicoteràpies?
L’assessorament no cura patologies. La psicoteràpia en general parteix del paradigma “malaltia/curació” o el “d’anormalitat/normalitat” i, per tant, es planteja la teràpia com a tractament. En canvi, l’assessorament no treballa aquests binomis, no els utilitza. Nosaltres no podem ser competència per als psicòlegs, hi ha molta gent que té traumes i ha d’anar a un psicòleg.
 
- Posa’ns un exemple.
Una persona que té el dubte de si estima la seua parella perquè encara estima una mica a la seua antiga relació. Aquest no és un malestar psicològic, és un problema de valors de la pròpia persona. S’ha d’ajudar a analitzar què és el que realment es vol i què s’està disposat a sacrificar. Jo sóc més com un espill de l’altre, ajudo a treure el que el consultant sap en el seu interior però que no s’atreveix a mirar directament.
 
- Parla’m d’un cas en concret.
Per exemple, et pot venir una persona que té el seu pare o mare malalts i que ha de triar entre cuidar-los o enviar-los a una residència, i això li crea malestar. S’ha de mirar quina és la seua prioritat real i quina és l’artificial. Per exemple, pot ser que ell només se senti culpable de posar-los en una residència per un prejudici social. Si se’ls queda per prejudici, ho farà de mala gana i es frustrarà fàcilment i això genera ressentiment. La persona a qui perjudicaria és als pares perquè segurament la frustració s’enfocaria envers a ells amb retrets.
 
- Has enviat algun pacient al psicòleg perquè consideraves que no era competència teua resoldre el seu conflicte?
Sí clar, hi ha gent que té traumes i d’altra que té problemàtiques que jo no puc treballar i, quan les detecto, els aviso. Si un pacient necessita un suport psiquiàtric, jo allí no puc ni m'hi vull posar.
 
- Algú ha vingut a la teua consulta pensant que eres un gurú?
No. Jo abans d’oferir consulta pregunto via mail o telefònica quin problema es vol tractar i resoldre. He rebut peticions d’ajuda molt estrambòtiques, però ràpidament, els he informat que jo no en sé res de coses paranormals.Cadascú ha de tenir la seua parcel·la i, sobretot, ha de saber quina és. Jo no puc ser competència de psicòlegs, ni de sacerdots i ni tan sols de gent que levita o que fa miracles. 
 
- Estàs abocat a ajudar els demés?
Moltes vegades, un ajuda als demés per resoldre problemes propis o per fugir dels seus problemes. Intento que els meus prejudicis no influeixin en l'altre perquè prou feines tenim cadascú amb els nostres prejudicis propis.
 
- Per acabar, recomana’ns un llibre relacionat amb la filosofia pràctica?
Doncs mira, Epictet i el seu llibre Enquiridor, tot i que qualsevol dels seus tractats és una bona eina de teràpia filosòfica. La saviesa dels antics mestres està carregada d’actualitat.
 
 
----
El despatx d'Enric Carbó es troba al Centre Ibai (C/València 27 2º2ª - Tortosa)  i es pot demanar cita prèvia a través consulta@filo.cat. La primera és gratuïta. Prompte volen fer congressos, conferències i philos cafè.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar