Josep Papaseit

Foto: 

Freeinstants
Josep Papaseit

Josep Papaseit: "Lligat als oficis tradicionals hi ha una forma de viure i relacionar-se amb l’entorn"

El 14 de juny se celebra la Fira dels Canterers i la Diada de la Cirera a Miravet
Anna Zaera
,
11/06/2015
Fires i festes
El dissabte 14 de juny, els canterers obriran les portes dels seus tallers per ensenyar el procés creatiu d'un gremi que té una llarguíssima tradició a Miravet. Aquest esdeveniment coincideix amb la Diada de la Cirera que enguany arriba a la seva vintena edició. A part dels showcookings amb cireres, i de les activitats tradicionals com el concurs de llança,ent de pinyols, durant tot el dia es podrà visitar l'exposició de fotografia d’oficis antics de Miravet a L’Església Vella, amb horari de 11 a 14h i de 16 a 18h. Hem volgut parlar amb el canterer Josep Papaseit perquè ens expliqui més detalls sobre el seu ofici i perquè és important mantenir el llegat cultural que ens han deixat els nostres avantpassats.

- D'on ve la teva vocació de terrissaire?
Crec que és genètica. Hi ha una llarga tradició d’aquest ofici a la meva família. Jo sóc la sisena generació de canterers, que en tinguem constància escrita. Tot indica que, encara que no tenim documents que ho acreditin, que es remuntaria molt més enllà.

- Què t'aporta treballar cada dia amb fang?
Crear peces úniques a partir d’un element tan versàtil com el fang, només amb l’ajuda de les mans i la roda, i veure que les teves peces segueixen cobrint necessitats de la gent, ja sigui amb l’ús diari, amb el col·leccionisme o amb la decoració, sempre és reconfortant.

- Quines rutines de producció tens?
Continuem fent peces tradicionals, ja que són les que ens marquen el nostre origen, i intentem anar-ne creant de noves, i investigant les noves tècniques en el ventall de possibilitats que ens ofereix la terrissa i la ceràmica.

- Hi ha lloc per a la creativitat i l'art, o tens una feina més sistemàtica?
Potser abans la nostra feina era més sistemàtica, però avui bona part de la nostra producció és per encàrrec directe. Això fa que sigui molt variada i que et permeti un grau més elevat de creativitat i al mateix temps un repte continu per crear noves peces i dominar noves tècniques.

- Quines són les peces més especials que tens ara al taller?
Treballem l’esgrafiat, amb el que aconseguim decoracions molt delicades ja sigui sobre càntirs, plats o pergamins de fang, el "neriage", amb el que fem peces de gran format al torn barrejant els fangs tradicionals de les nostres terres. Des de fa uns quants anys, hem investigat molt en el camp de la impressió de fulles naturals sobre ceràmica, amb la que hem aconseguit una línia de peces molt interessants!

- Quina és la peça més especial que has fet mai?
Es fa difícil triar una sola peça quant fa tants anys que et dediques a un ofici. Segurament hauria de ser algun dels murals de gran format que hem fet per diferents poblacions de les nostres terres. Una gàrgola de moixó gegant que està a la cornisa del Museu del Càntir d’Argentona, encàrrecs especials amb delicats esgrafiats o impressió de fulles, o les que ens han fet guanyar diversos concursos com el de la Fira de la Galera o la Mostra d’Art de la Generalitat.

- Esteu ubicats en una espècie de barri dels canterers. Com es crea aquesta organització urbanística?
Amb el temps el barri dels canterers de Miravet ha anat canviant la seva ubicació, sempre una mica allunyat del nucli de població ja que les cuites dels antics forns de llenya provocaven una gran fumera que resultava molesta per la gent. El fet d'estar fora del nucli, ha fet que tinguem espais més grans: obradors amb eres on preparar l’argila per fer el fang i esplanades on posar a assecar les peces, estendre-les per envernissar o desenfornar.

- Què sorprèn més als turistes estrangers de la teva activitat?
Segurament el que més sorprèn és el fet de seguir treballant de forma totalment manual i de no abandonar mai la nostra ancestral tradició. Això ens dóna un tret diferencial d’altres centres de producció on la mecanització i les modes han desvirtuat els seus orígens i la seva singularitat.

- Creus que l'artesà torna a estar valorat?
Personalment penso que no ho estem prou. Lligat als oficis tradicionals hi ha tot un pòsit cultural, una forma de viure i de relacionar-se amb l’entorn, que si no es valora desapareixerà amb pocs anys. Aquí penso que radica la poca valoració dels artesans. Si no hi posem remei acabarem perdent tot el bagatge cultural i etnològic que generacions i generacions dels nostres avantpassats han fet arribar fins als nostres dies.

- Et sents protagonista de mantenir la història del municipi viva?
Suposo que el meu petit granet de sorra he posat per fer-ho, no només amb la meva feina diària de canterer, sinó també a base de fer difusió del nostre ofici assistint a e fires  i també amb la creació ja fa uns quants anys d’una visita guiada al nostre taller, molt enfocada al món escolar. Volem ensenyar tot el procés de creació del nostre ofici, des que comença a la roda, la decoració, la cuita, la diversitat de peces i les seves utilitats, sempre enfocat a la vesant tradicional del nostre treball.  Pensem que és una bona manera de fer conèixer a les noves generacions perquè sorgeix a Miravet aquest ofici i les relacions humanes que s’establien entre els diversos protagonistes, els canterers, els carregadors, etc.

- Alguna activitat especial per la fira de canterers d'enguany?
La veritat és que la nostra fira és encara jove i no deixa de ser una mostra dels diferents canterers de Miravet. Esperem amb el temps consolidar-la i vestir-la amb altres activitats paral·leles relacionades amb aquest ofici, que la facin encara més atractiva pels nostres visitants.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar