Incerta Glòria

Foto: 

Cedida
Fotograma de la pel·lícula 'Incerta Glòria'

Els 5 imperdibles de les Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa organitza del 13 al 17 de novembre una selecció d'interessants ponències
Surtdecasa Ebre
,
13/11/2017
Llibres
Les III Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc aquest any es plantegen com una activitat prèvia als actes de commemoració de l’inici de la batalla de l’Ebre que tindran lloc durant el 2018. Des de la Biblioteca Marcel·lí Domingo s'han plantejat aquestes jornades sobre Guerra Civil i batalla de l’Ebre d’una manera temàtica, per veure com la literatura, el periodisme i el món audiovisual se n’han nodrit i fet ressò i aconseguir així, una mirada transversal a la història. Fem un repàs a tot el que no et pots perdre!

- Com les lletres han parlat de la Guerra?
La literatura és un dels gèneres que més ha tractat el tema de la Guerra, i, en concret, els autors de les Terres de l'Ebre s'han centrat en el tema de la Batalla de l'Ebre. En aquesta ocasió Maria Bohigas de Club Editor. Maria Bohigas és l’editora de la novel·la 'Incerta glòria', de Joan Sales, i és néta de l’autor. Sales ens explica la Guerra civil espanyola des del punt de vista de tres amics que lluiten al bàndol republicà, al front d'Aragó el 1937, i estan enamorats de la mateixa dona. En aquesta ocasió, Bohigas presentarà la ponència 'Com es fa la guerra quan la fas als 17 anys?'. L'escriptora gandesana Carme Meix parlarà de com les Brigades Internacionals han aparegut a la literatura. També el periodista del Priorat, Toni Orensanz, parlarà de 'L'òmnibus de la mort:parada Falset' en la que desvetlla la perspectiva més local del rastre de sang que el grup armat La Brigada de la mort va deixar per Catalunya i Aragó. Finalment Emigdi Subirats farà una selecció de la millor poesia que recrea el dramatisme del conflicte bèl·lic.

- El periodisme, un gènere no només descriptiu
El periodisme com a gènere literari té un lloc destacat en aquesta edició de les jornades. Es posarà l'accent en el relat literari, s'analitzarà la propaganda bèl·lica i el periodista Andreu Caralt presentarà el seu llibre La memòria dels biberons. També la periodista Marina Pallás parlarà de com a través d'un fet concret que ha tingut lloc a la realitat, s'articula un cos narratiu.

  • imatge de control 1per1

- El cinema, la popularització de la recuperació de la memòria històrica
Un dels plats forts d'aquesta temàtica serà la presència d'Isona Passola. La directora de l'Acadèmia del Cinema Català farà una ponència sobre com s'adapten al cinema algunes obres literàries. Passola ha estat la productora de Pa Negre i d'Incerta Glòria, entre d'altres, fet que demostra el seu alt compromís amb la recuperació de la memòria històrica. Jordi Algué, director del documental Transmissions, parlarà de com va ser la tasca de recuperació de la memòria del seu avi Lluís Sala, que constitueix el fil argumental del documental. També el periodista Oriol Gracià analitzarà la narrativa audiovisual de la Guerra Civil.

- Rellegir la història
La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, protagonitzarà un dels actes més destacats de les Jornades amb la ponència 'El patrimoni literària que ens ensenya a rellegir la història en que, amb la seva passió pedagògica, farà un recorregut per les diferents obres que recreen el conflicte de la guerra i també la postguerra.

 

 

A

També et pot interessar