Surtdecasa Ebre
,
09/01/2012
Llibres

Juanjo Rovira, la senda de l'home que viatja

'Homo viator' és una trilogia literària que es pot trobar al Cinctorres Club
Viatjar vol dir fer un camí i recollir-ne experiències. Això no és una descripció trivial i és que tenir una experiència és molt diferent del fet de tenir una simple vivència. La diferència entre ambdós conceptes és clau per entendre de què parlem quan ens referim a Juanjo Rovira; fer experiència implica elaborar la vivència, donar-li un sentit, fer-ne una reflexió perquè aquesta penetre a la nostra consciència.
 
D'això tracta Homo viator, la trilogia literària d'un pensador que, mirant a peu de terra, pels camins i no per les carreteres, endega una reflexió que acaba sent exemplar, que deixa unes petjades que d'altres viatgers podran seguir. L'experiència, com més despullada més intensa. Quantes menys parafernàlies més possibilitats de tenir-ne vivències interessants sobre les que elaborar-ne algun sentit.
 
Anar amb cotxe és anar ràpid. Anar a peu permet degustar el camí i permet trobar-se amb d'altres que segueixen rutes diferents. L'homo viator és aquell que va amb una motxilla poc carregada perquè les seues circumstàncies no comportin un pes massa feixuc que portar, sempre obert a mirar i a escoltar i treure'n alguna lliçó de tot allò que s'ha anat trobant.
 
Avui en dia, que el món està ple de grans lliçons, és bo que algú com el filòsof Rovira ens regale engrunes de petits sabers. La mirada sàvia i al mateix temps humil d'aquell que porta un món al seu darrere, però que també, veu un món al seu davant i que no en vol fer un decàleg de moralitat, que simplement vol compartir per regalar experiència. El que llegeix també és una espècie de peregrí, un viatjant dels mons escrits per algú altri.
 
Degusteu doncs els camins que ens porten a la terra que Rovira nomena com a “Terra Màtria”, la que ens dóna de mamar el vent i les muntanyes dels ports, la que ens fa respirar els conflictes que encara queden oberts de la guerra civil, la que ens mostra els molins quixotescs, la que ens carrega d'oli i d'arròs per fer-nos la vida més fàcil. Però, sobretot, una terra, la nostra, que ens convida a pensar, reflexionar i fer-ne experiència.
 
--
Podeu trobar la trilogia Homo viator a l'Editorial Cinctorres Club (www.5torresclub.com)

També et pot interessar