Com afecta la cultura digital a institucions i empreses?

Opinió
,
dimecres, 17 gener, 2018
"Si entenem que la cultura és coneixement, és art, són creences, és llei, són costums i tots els hàbits i aptituds adquirides per l'ésser humà, podem entendre que la cultura digital inclou totes aquestes qüestions creades"

Apostar per la cultura digital és avui imprescindible si es vol estar al dia i no perdre’s cap tren. Les Terres de l’Ebre, que de perdre trens en sabem molt, ha de pensar en què i  com aplicar una planificació del món digital en el seu dia a dia empresarial i social.

Treballar aquest sector ens porta a estudiar com la tecnologia ha impactat de forma molt significativa en les àrees culturals actuals. De fet, afecta ja la definició mateixa dels béns culturals, posa en dubte tots els procediments del sector actual i requereix de noves formes de relacionar-se amb aquells als quals es dirigeixen els productes i serveis que s’ofereixen.

Actualment cal tindre en compte que l'usuari, el visitant, l'espectador o el client reclama un nou paper més actiu i participatiu en la construcció i dinàmica de serveis culturals com la biblioteca, el museu, el teatre, l'auditori o la llibreria. Avui, més enllà dels productes culturals en si, es demanen experiències, tant físiques oferides en els espais tradicionals però reinventats, com virtuals, a través de plataformes en línia, xarxes socials o realitat virtual accessibles en tot moment.

Finalment crec que cal tindre clar que les institucions i empreses culturals es troben, en aquest sentit, en un moment clau per treure partit a aquest repte digital. La tasca de reinventar o innovar no és simplement una opció de xapa i pintura sinó que remou profundament els fonaments de la cultura i ha d'assentar-se sobre noves respostes a les preguntes de qui som, què volem ser, per què actuem i també a qui es dirigeix la nostra acció.

Si entenem que la cultura és coneixement, és art, són creences, és llei, són costums i tots els hàbits i aptituds adquirides per l'ésser humà, podem entendre que la cultura digital inclou totes aquestes qüestions creades i experiències compartides en l'entorn digital.

Albert Pujol
Primer membre Centre Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE)