dimarts, 31 gener, 2017
Opinió

El Delta de l'Ebre, un santuari de religions

"Abans, amb els sediments que ara es queden als pantans, el riu menjava mar, el delta menjava mar. I què en queda de la religió artística? On són els practicants d'aquesta secta de marges?"

El Delta de l'Ebre és santuari de tres grans religions: l'agrícola, la turística i l'ecològica. El Delta és una immensa taula parada d'arròs, desplegat en quadres d'aigua corrent, menjar per tot arreu. El Delta de l'Ebre ha estat l'espai on s'ha donat la revolució agrícola més important d'Europa al segle XX. Els pagesos es van menjar el Delta i el treball proletari va afavorir la creació d'una religió agrícola.  Religió agrícola.

El Delta també  és sol, natura i gastronomia. La santíssima trinitat, la santíssima gallina dels ous d'or. I és mosquit: l'antídot de la massificació i el fonamentalisme. Els turistes es mengen el delta. Treball proletari. Religió turística.

El Delta de l'Ebre és el delta del riu més cabalós de la península Ibèrica. Des de fa anys és un lloc protegit pel seu valor ecològic, és un Parc Natural, una marca, un referent de la consciència ecològica. Els ecologistes es mengen el Delta. Treball proletari. Religió ecològica.

I què en queda de la religió artística? On són els practicants d'aquesta secta de marges (d'arrossar?) On queda la llibertat de l'art que, precisament, consisteix en no ser dominant? Els artistes es mengen el Delta. Treball proletari. Religió artística.

"Salvatge tremolor d'un nervi en la foscor. Imatges com a resposta. Imatges com a energia. Imatges com a picades." Henri Michaux

"I vosaltres em dieu, amics, que no s'ha de disputar sobre el gust i el sabor? Però si tota la vida és una disputa pel gust i el sabor." Friedrich Nietzsche

"La poesia no s'imposa, s'exposa." Paul Celan

"És l'artista, unió anticipada dels contraris -aigua i foc, treball i viatge, masculí i femení...-, qui ha de resoldre la contradicció inherent a la masculina unilateralitat del treball industrial, prefigurar aquell regne de la 'Mare' que poetitzarà l'obra proletària." Jacques Rancière

El festival d'acció poètica Bouesia ha celebrat aquest any 2016 la seva última edició, després de 12 anys d'activitat ininterrompuda. L'Associació Cultural Rabera de Bouetes, responsable de l'organització del festival, continuarà realitzant els seus objectius fundacionals, que són els de que la pràctica artística formi part de la realitat quotidiana de les Terres de l'Ebre. Això es traduirà en una desmaterialització en forma de treball pedagògic amb els instituts d'ensenyament secundari de la zona i altres institucions educatives, la col·laboració amb el Centre d'Art de les Terres de l'Ebre Lo Pati, l'associació A Tomb de Vila i l'Ajuntament de Vandellòs i la celebració d'esdeveniments artístics puntuals. El bou monumental deixa de pasturar pel Delta i es transmuta en mosquit que no toca de peus en terra; amb la sang xuclada del bou, l'infra-animal mosquit seguirà fidel a la seva naturalesa: somniar, volar i picar.
 

Miquel Àngel Marín
Músic