dimecres, 1 març, 2017
Opinió

Jo sóc innocent de la sang d’este home. Vatros mateixos!

"Cal cultura popular per fer més sòlida la cohesió social. No ens en podem rentar les mans ni una vegada més"

El primer cap de setmana d’abril Deltebre s’omplirà de Passió tal i com ha anat fent des de fa 61 anys. És molta gent la que ha passat pel saló parroquial de l’església de la Cava a veure o participar en una funció de teatre feta pel poble i per al poble. Personalment he tingut la sort de col·laborar-hi durant nou anys (com vola el temps!) interpretant un dels papers de l’obra. Probablement, benvolgut lector, pensaràs que sóc un deltebrenc de la Cava, o cavero dit ras i curt, i catòlic és clar. Res més allunyat de la realitat, ja que sóc veí de Jesús i Maria, i ateu, per a rematar. Per tant, fa nou anys l’únic que em vinculava a la Passió de la Cava era la passió pel teatre, ja que formava part de la companyia de teatre amateur Delta Teatre, quan em van proposar d’unir-me a l’equip de voluntaris que cada any tira endavant la Passió.

Fruit dels prejudicis, probablement associats a l’edat però que segur que compartia amb el més ancià del poble, pensava que seria l’únic amb aquesta condició social a la Passió de la Cava. Aquests prejudicis són els que amb aquest escrit voldria esvair, ja que nou anys després, si alguna cosa he après amb la Passió, és que la cohesió social al nostre poble, i a tots els racons del món, ve moltes vegades de la cultura popular. Per a Deltebre, un claríssim exemple és la Passió, on partidalencs i partidalenques, caveros i caveres, deltebrenques i deltebrencs, ens trobem per fer una funció única. I no només és la identitat la que es difon dins la cultura, ja que trobem ateus, agonòstics, creients i creients practicants a la seva formació, però també ens trobem amb gent a l’atur o gent que es preocupa sobre com arribarà a final de setmana, ja no a final de mes, i gent que no se’n preocupa tant, o que fins i tot no se n’ha preocupat mai.

La Passió de la Cava

Foto: Ingrid Bertomeu

La cultura popular és l’eina cohesionadora que ens permet fondre els orígens, els sentiments i les creences i formar un aliatge d’una societat unida amb un projecte comú que, quan sap què vol fer, es deixa d’excuses i es posa a la feina de forma incansable fins aconseguir-ho. Al cor del Delta de l’Ebre, alguna gent s’ha conjurat en mantenir una tradició de 61 anys i a més, millorar-la, modernitzar-la i apropar-la a tothom per tal que el poble se’n pugui sentir orgullós. Cal que com a societat mirem en atenció a totes aquelles iniciatives culturals i populars que sorgeixen de la gent que, il·lusionada, es mou per afegir valor al seu poble i donar vida a la gent que l’envolta. També cal, però, que les nostres institucions no es girin d’esquena i que, lluny de voler monopolitzar aquestes iniciatives culturals, sí que els hi donin eines i facilitats per tal que la gent voluntària que hi posa esforç i dedicació puguin fer aquesta feina imprescindible en aquests temps on cal que ens adonem que és responsabilitat de tothom millorar la nostra societat. Cal cultura popular per fer més sòlida la cohesió social. No ens en podem rentar les mans ni una vegada més.

Joan González Fabra
Actor de La Passió de la Cava