Paula Pairó
,
13/12/2017
Activa't

Els 10 articles més llegits del 2017

Fem un recull d'aquelles publicacions que han triomfat per l'Empordà

Foto: 

cedida
A mode de resum, i per tal de posar un punt final a l'any d'una forma interessant, hem fet un recull dels 10 millors articles que ens ha deixat aquesta temporada. A l'Empordà hem sigut creatius i originals, sempre apostant per fer arribar tots els detalls del nostre entorn més immediat als qui ens llegeixen, i per tant en aquest llistat podeu trobar des d'articles d'entorns naturals als millors establiments on degustar productes Km 0. Repasseu-los i no oblideu que un any està a punt de començar i vindrà carregat de noves propostes!
1.  8 pobles empordanesos que has de conèixer
A qualsevol país hi ha racons que no es poden deixar perdre. De vegades, aquests racons són indrets fastuosos, d'una bellesa o d'una pompositat indiscutible. D'altres vegades, en canvi, aquests racons, són indrets que aparentment transmeten una normalitat o una impassibilitat absoluta. Els racons imprescindibles que proposem a continuació són més aviat d'aquest segon tipus. Petits poblets que descansen parsimoniosos en el paisatge, sense res que cridi especialment l'atenció o que trenqui l'harmonia. L'Empordà, en definitiva, és aquesta placidesa. Per això, si es miren aquests racons amb ulls d'autenticitat (des d'un mirador, per exemple), es descobrirà que concentren tota l'essència d'aquesta terra.
*Llegeix-lo aquí
 
 
2. Un monumental espectacle ornitològic als Aiguamolls de l'Empordà
Amb l'arribada de la fred, any rere any, l'Empordà acull l'arribada d'uns artistes acròbates voladors originaris d'Euràsia, però que s'han anat introduint a Àfrica del Sud, Nord-Amèrica, Austràlia i Nova Zelanda. Són els estornells, Sturnus vulgaris. Per molts és una plaga que causa destrosses als cultius i embruten les ciutats. Ara bé, al capvespre i en plena natura, aquests ocells generen un espectacle hipnòtic i monumental, mostrant milers d'aus fent coreografies d'allò més sincronitzades. Una delícia que recomanem observar una tarda qualsevol just abans que es pongui el sol des d'alguna torre de guaita del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà.
*Llegeix-lo aquí
 
 
3. Un músic dels Beatles al Baix Empordà
El nom de Ralph Elman, així d'entrada, no ens diu pas gaire res. La làpida del cementiri, però, amb una gran estrella jueva i una inscripció que feia referència al seu passat líric (violinist and composer) resultava intrigant. I a la Bisbal, poble eminentment musical, cert curiós s'hi va fixar. En ple procés de desnonament de la sepultura, vam descobrir que Ralph Elman era una personalitat singularment destacable. Aquest personatge havia col·laborat amb una banda anglesa de curt però celebèrrim recorregut: The Beatles. Concretament havia participat en la gravació de “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”. En un entorn empordanès musicalment tan sensible com la Bisbal, la notícia va causar sensació. Us detallem la cronologia dels fets.
*Llegeix-lo aquí
 
 
4. 5 Arbres monumentals de l'Empordà
En motiu del Dia Forestal Mundial o Dia de l'Arbre, us presentem cinc dels arbres catalogats com a monumentals que es troben a l'Alt i el Baix Empordà i que us animem a visitar. Les seves dimensions extraordinàries, les seves peculiaritats físiques, les històries amagades sota les seves branques o el temps que fa que ocupen el nostre territori són algunes de les característiques que si us decidiu a visitar-los, no us deixaran indiferents.
*Llegeix-lo aquí
 
 
5. 9 banys naturals a l'Empordà
Els empordanesos i empordaneses coneixem millor que ningú quins tresors amaga aquest territori que, per algun estrany (i beneït) designi, ens ha vist néixer i créixer. Però la naturalesa sempre és més gran que el nostre camp de visió, i encara que no ho sembli, l'Empordà encara oculta molts indrets que esperen per ser descoberts. Amb el Sol imposant la seva tirania de calor i crema solar factor 50, la nostra comarca ofereix diferents indrets on combatre-la, des de l'oceà fins a les serralades. Us descobrim 9 indrets per viure un bany natural.
*Llegeix-lo aquí
 
 
6. Un consistori franquista a la Bisbal d'Empordà
Les tropes de Franco es planten a la capital baixempordanesa un funest 5 de febrer del 1939. Havien, però, de passar uns quants mesos fins que l'Ajuntament definitiu s'organitzés. Un cop constituït, Guàrdia Civil, Església i altres amigables aparells estatals abandonen els seus respectius amagatalls: benvinguda simpatia. Tot apunt per construir aquest nou estat marcadament repressiu. Al capdavant de tot plegat, un personatge per a la paperera de la història: Robert Figueras de Almar.
*Llegeix-lo aquí
 
 
7. 8 birres amb vistes a l'Empordà
Hi ha una equació que no s'ensenya a les aules. És una fórmula aritmètica que correlaciona l'arribada de la primavera amb la necessitat compulsiva de saciar la set amb la poció més demandada dels parroquians de mena: la birra. Quantes més hores de Sol, més incrementen les ànsies de sortir de casa i gaudir de la naturalesa ixent que porta la primavera, i per extensió, més altes són les probabilitats d'acabar assegut, colze amunt i empassant grans glopades de birra freda, a frec de granissat. En aquesta equació la única incògnita és saber quan arriba l'hora de ‘fer la birra', un dels ritus socials més nostrats i una de les expressions més reverberades al llarg i ample del territori català. El quan és cosa vostra, però a Surtdecasa Empordà us volem recomanar un grapat de llocs on gaudir d'una birra a l'hora que ho feu gaudint també d'algun dels innumerables paisatges que ens ofereix l'Empordà.
*Llegeix-lo aquí
 
 
8. AraÉsDemà: l'alternativa sostenible per canviar l'estil de vida
La societat catalana és una de les poblacions amb un creixement de la consciència ecològica i social més alts de l'estat espanyol. A nivell local, l'Andrea i la Mariona creuen que a Barcelona hi ha un col·lectiu amplíssim de persones que busquen alternatives per canviar el seu estil de vida i substituir hàbits de consum i oci per altres de més sostenibles. Cada cop més gent a la Ciutat Comtal sent que darrere del bens materials que utilitzen a diari (tals com energia, aigua, menjar, roba, productes culturals…) s'hi amaguen grans corporacions, contaminació, especulació o deslocalització fruit d'una estratègia que prioritza sempre la maximització dels beneficis. És per això que la bisbalenca Mariona Cortadellas i l'Andrea Jiménez van presentar AraÉsDemà al Premi #Tuetscultura organitzat per SOM. I, vés per on, és un dels projectes finalista. L'expliquen a Surtdecasa Empordà: i és que encara sou a temps de votar-lo!
*Llegeix-lo aquí
 
 
9. 7 bars de l'Empordà on et serviran una tapa gratis
Un dels rituals més plaents i que millor defineix el tarannà social català és el de reunir-se amb els amics entorn a una taula coberta de gerres, canyes, mitjanes o ‘quintos. I si al 'toc' li afegeixes alguna cosa per menjar, molt millor. El problema és que a vegades l'economia apreta igual o més que la gana, i no sempre ens podem permetre menjar tot el que ens agradaria. Però no patiu, us portem una solució ben pràctica. Avui us volem descobrir alguns dels bars de l'Empordà on la canya ve acompanyada d'una tapa gratis. Avisem: res d'olives o del típic còctel de grana per ocells. Pinxos, patates braves, inclús sardines són alguns dels platets que aquests establiments ofereixen de forma gratuita. Que Josep Lluís Nuñez ens agafi confessats!
*Llegeix-lo aquí
 
 
10. L'Empordà des de les alçades
El mercuri dels termòmetres es recull, el bosc exhibeix la paleta cromàtica típica de l'època i els rius es posen bonics d'aigua. La tardor treu el cap i aplana el camí dels amants de la muntanya i l'excursionisme. Estem de sort, els empordanesos. La polivalència geogràfica de l'Empordà ofereix a qui la vol recórrer un ventall d'opcions que travessen la comarca, del mar fins als cims. Avui posem l'ull en aquests últims. Amb el mar de tangent i tot i no ser una terra especialment alta, l'Empordà compta amb un bon grapat de muntanyes que agafen una alçada considerable i que permeten gaudir del muntanyisme amb l'afegit únic d'unes panoràmiques que abracen serres, plana i mar. Us recomanem cinc excursions que us portaran a les alçades de 'Empordà.
*Llegeix-lo aquí