Adrià Cortadellas
,
12/10/2017
Entorn

25 anys de La Carbonera de Sant Climent: tradició i germanor a les Gavarres

El 12 d'octubre s'encendrà la XXV Carbonera de Sant Climent de Peralta

Foto: 

Pere Figueras
La Carbonera de Sant Climent de Peralta
La gent de Forallac ja fa dies que fa el compte enrere. I els de rodalies ben segur que també. El dijous 12 d'octubre s'encén la 25a edició de La Carbonera de Sant Climent de Peralta, que un any més, a més de permetre descobrir en primera persona com era l'ofici tradicional de carboner, ofereix un punt de trobada i germanor per les colles d'amics del territori.
La Carbonera va començar com una trobada antropològica i pedagògica, i s'ha convertit en tot un fenomen cultural i festiu al municipi

Cada octubre, quan encetem la tardor, la gent del municipi de Forallac -i de ben segur que molta gent de rodalies també- comença a activar el compte enrere del cronòmetre per tal d'esperar que comenci una nova edició de La Carbonera. I és que ja han passat 25 anys des que es va decidir recuperar aquest ofici fent-ne una demostració anual per tal que els empordanesos poguessin conèixer com funciona una carbonera tradicional.

Amb els pas del temps, aquest esdeveniment, que va començar com una trobada antropològica i pedagògica, s'ha transformat en tot un fenomen cultural, lúdic i festiu al municipi. La celebració de La Carbonera, ubicada a la finca del Mas Frigola (Sant Climent de Peralta), ha esdevingut un punt de trobada harmoniós, on gent de totes edats s'hi troba per fer-hi xefles de tot tipus: des de dinades, sopars, o, fins i tot, acampades nocturnes, per tal de vetllar amb el carboner. Una bonica tradició ben arrelada al territori del voltant de les Gavarres.

Els inicis de La Carbonera
L'any 1993, diversos membres de l'associació Amics de les Gavarres van engrescar dos excarboners, en Lluís Pla i en Simon Cruanyes, per encendre una carbonera al mas Baulida, a Sant Sadurní de l'Heura, al costat del camí dels Metges. Ho van fer, com aquell qui diu, en la intimitat, sense publicitat, únicament amb l'ànim de reviure i documentar aquest ofici perdut. L'any següent, esperonats per l'èxit de la primera cuita, en van fer una segona. Aquest cop ja hi va pujar més gent, la qual cosa indicava que l'activitat generava interès en el territori.

L'any 1995, la carbonera es va institucionalitzar quan l'Ajuntament de Forallac va assumir-la com a activitat pròpia, amb la complicitat dels seus precursors. Aquell any es va fer al camp de la Cadena, de Fitor, on va tenir una magnífica acollida. L'any 1996 es va traslladar al paratge del Sobellàs (batejat el 2015 amb el nom de paratge de Lluís Pla i Pascual), dins de la finca del mas Frigola, de Sant Climent de Peralta. Aquí ha crescut, s'ha fet gran i s'ha consolidat com un dels esdeveniments més esperats i multitudinaris de la tardor al massís de les Gavarres.

Monogràfic de la revista Gavarres i documental commemoratiu
Han passat, doncs, 25 anys de la primera carbonera i enguany celebrarem aquesta efemèride amb diverses iniciatives que ens permetran rememorar el camí recorregut. Entre d'altres, cal destacar la publicació d'un extens monogràfic, amb reportatges, entrevistes, perfils i moltíssimes fotografies, elaborat per Editorial Gavarres, i la projecció d'un documental commemoratiu del realitzador Antoni Martí, veí de Fonteta i col·laborador de la carbonera, que pràcticament des dels seus inicis ha estat testimoni proper i compromès amb la salvaguarda i divulgació de l'activitat. El monogràfic es presentarà el dia 12 d'octubre, durant l'encesa, i el documental es projectarà el divendres 13 d'octubre, a les 20 h, a la mateixa carbonera.

D'altra banda, el cartell anunciador d'aquest any també té una connotació commemorativa. Està protagonitzat per una gran fotografia de l'any 1998, en la qual apareixen Lluís Ribas, Lluís Pla i Martí Pruneda, tres dels carboners impulsors i ànimes de la Carbonera, a Sant Climent de Peralta.

Encesa d'Honor per a Ernest Costa Savoia
L'encesa honorífica d'enguany tindrà un simbolisme especial ja que anirà a càrrec del polifacètic i reconegut fotògraf, periodista i documentalista Ernest Costa i Savoia ( Bescanó, 1940). Costa ha estat qualificat com el "notari visual del nostre país", especialment en tot allò relacionat amb el paisatge, la natura i el patrimoni etnològic. Les seves aportacions a la cultura popular del nostre país són inqüestionables. De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, no hi ha racó que aquest fotògraf, que escriu pulcrament, no hagi retratat per a la posteritat. Té un fons de més de 400.000 imatges i ha publicat i col·laborat amb la majoria de diaris i revistes catalans. També ha participat en la realització d'una trentena d'audiovisuals i un bon grapat de llibres. És molt conegut el seu treball com a investigador sobre toponímia i varietats lingüístiques. La seva dilatada trajectòria li han fet ser mereixedor d'un bon nombre de premis i reconeixements.

Des de l'organització s'ha considerat que Costa personifica bona part dels valors que van inspirar i continuen guiant la celebració de la Carbonera, com són la recuperació i posada en valor del nostre patrimoni etnològic, cultural i identitari. D'altra banda, Costa ha seguit de ben a prop l'evolució de la Carbonera i l'any 1995 va posar imatges a un dels llibres, de referència en la matèria, El temps del carbó, escrit per Xavier Cortadellas.

Activitat fins al 29 d'octubre
Els actes de 25a carbonera van arrencar el dissabte 30 de setembre amb el procés d'empilar. El dissabte següent, s'embalumarà i com és tradició, el 12 d'octubre s'encendrà. El procés de rescaldejar i desempilar es portarà a terme entre els dies 25 i 29 d'octubre. 

Més informació: 

La Carbonera 
Finca del Mas Frigola
Sant Climent de Peralta (Forallac)
Del 12 al 29 d'octubre
Cartell La Carbonera 2017 (pdf)
 

També et pot interessar