Foto: 

CEDIDA
Fotografia antiga de la històrica estació de Portbou.

III Festa del Tren: un espai per a la reivindicació

Tindrà lloc el pròxim dissabte 10 de novembre a Llançà
Paula Pairó
,
07/11/2018
Fires i festes
Ha passat molt de temps des que el 20 de gener de 1878 s’enllaçava la línia ferroviària entre Portbou i Cervera de la Marenda. Aleshores, tot just feia un any que el tren havia arribat a la capital altempordanesa i aquest avenç, permetia augurar una millora en les relacions amb els veïns de l’altra banda de l’Albera. La realitat però, va ser un pèl diferent: l’Empordà i el Rosselló van quedar connectades per un ample de via diferent, fet que indicava que calia fer transbord a Cervera per continuar el viatge en ambdós sentits. Aquest fet va marcar una manera de fer, una manera de viure i una manera de moure’ns, va incidir en la vida a la comarca.

Anys més tard, l’Alt Empordà continua essent l’últim territori abans d’arribar a la frontera, abans de travessar l’Albera i arribar a la Catalunya Nord. La comarca continua marcada i mancada d’unes millores en els serveis ferroviaris transfronterers que no han acabat d’arribar mai. Tot i ser històricament un territori ric en connexions de tren i on, actualment, segueixen en funcionament la gran majoria d’estacions històriques, cal fer una crida a la reivindicació i alçar la veu per transformar les línies transfrontereres en una gran eina de construcció i comunicació dels territoris de l’Alt Empordà, les comarques gironines, la Catalunya Nord i una part molt important de la Regió d’Occitània.

En aquest sentit, aquest cap de setmana a Llançà i Vilajuïga tindrà lloc la tercera edició de la Festa del Tren. Durant tot el dissabte s’han programat activitats al voltant del projecte ferroviari: per reivindicar, analitzar i proposar millores dels serveis. Entre les principals històriques denúncies és que els trens que arriben a Cervera o a Portbou no tenen correspondència per seguir el trajecte a l’altra banda de la frontera. Pels organitzadors, aquesta trobada ha de ser un punt d’inflexió per impulsar la mobilitat sostenible, per obrir un debat, recollir idees i propostes i aconseguir amortitzar molt millor un tren convencional, social i turístic.

  • imatge de control 1per1

Durant el dissabte, a partir de 2/4 d’11 del matí tindrà lloc la projecció d’un fragment de la pel·lícula “Cerbère, vila frontera” (en català i en francès). A les 11 es presentarà la guia ferroviària transfronterera, que a càrrec de la PTP, la FNAUT regional, Defensem el tren de l’Empordà i la UTPP. Amb aquesta presentació s’obrirà un espai de debat i es llegirà un manifest reivindicatiu de l’Aliança Transfronterera. A continuació es farà un dinar (costarà 15€) i a partir de les 3 de la tarda es visitarà el castell de Quermançó, situat a Vilajuïga. Per acabar la jornada es visitarà el casc antic de Llançà i el museu de l’Aquarel·la. Les activitats són gratuïtes però cal inscripció prèvia enviant un correu a turisme@llanca.cat o trucant al 972 38 08 55.

L’acte està organitzat per les entitats de defensa dels usuaris del tren transfronterer: al nord de l’Albera, l’associació d’usuaris del tren Perpinyà-Portbou, i al sud la plataforma Defensem el Tren de l’Empordà, juntament amb les estructures que les reagrupen en els seus àmbits administratius respectius (Fnaut a Occitània i Promoció del Transport Públic a Catalunya).

Més informació: 

III Festa del Tren a Llançà

Consulteu el programa

A