Foto: 

Surtdecasa
2ª edició del Festival Í-taca

Festival Í-taca: pomes i ous per cultura!

Del 25 de maig al 12 de juliol vuit localitats empordaneses acolliran la segona edició del Festival Í-taca
Arnau Margenet
,
30/05/2014
Fires i festes
Una crisi que s’aferra i una classe política que retalla i prioritza sota el pretext de la obligatorietat imposada: un virus que ataca la nostra indústria cultural, cada dia més exposada i afeblida. La pujada de l’IVA cultural al 21% ha representat una estocada gairebé definitiva pel sector cultural, un acorralament que no deixa massa marge de maniobra a creadors i promotors, i que obliga a l’espectador (causa i efecte del fet cultural) a prescindir del consum cultural o a accedir-hi de manera il·legal (en el cas de la música o el cinema), fet que profunditza encara més la ferida. La història diu, però, que davant la voluntat dels poderosos de limitar la nostra llibertat d’expressió sempre esdevé un esperit col·lectiu d’inconformisme i resposta social.
"Més de 30 activitats en 8 municipis diferents entres el 25 de maig i el 12 de juliol"

Per exemple, davant la pujada de l’IVA cultural esdevé Í-taca, un festival de cultura integral amb categoria de manifest ideològic que arriba a la seva segona edició després de l’èxit recollit l’any passat. Un èxit que estreba sobretot en la confecció d’un programa multidisciplinar, divers i de primer nivell, amb la presència d’artistes consagrats així com d’altres emergents o d’àmbit més local, i un bon ventall d’espectacles de qualitat. Í-taca és també aquell festival que es va donar a conèixer gràcies a una iniciativa transgressora i reivindicativa, consubstancial a la seva creació, i que va servir per captar l’interès de tots els mitjans: vendre ous i pomes (amb el 4% d’IVA corresponent) en comptes d’entrades, i denunciar així l’abandó sistemàtic que pateix la nostra cultura per part de la classe política i financera. Un esdeveniment itinerant i de llarg recorregut, estenent-se del 25 de maig al 12 de juliol i oferint més d’una trentena d’activitats culturals en 8 localitats diferents de l’Empordà: La Pera, Púbol, Palafrugell, Calella de Palafrugell, Torroella de Montgrí, Bellcaire, Gualta i Pals.

En certa manera, la cultura són ous i pomes. Si bé no es menja ni és absorbida biològicament pel nostre organisme, sí que ens alimenta i ens fa créixer. És igualment vital. És lògic, doncs, que el producte cultural gravi al mateix grau que ho fan els ous i les pomes. Una metàfora que bé ho val com a resposta eficaç a una privació social com la que pretén dur a terme la nostra classe política. La organització del Festival Í-taca s’ha servit d’aquesta mena de buit legal per fer sornegueria, vendre menjar i ‘regalar’ entrades eludint així l’impost abusiu del 21%.

  • imatge de control 1per1

El tret de sortida d’aquesta segona edició el marcarà la II Marxa Popular del Festival Í-taca, una cita que sembla voler esdevenir en tradició per a futures edicions i que posa de relleu el caràcter reivindicatiu de Í-taca com a esdeveniment cultural i social, crític amb el context en què es desenvolupa. Enguany la marxa servirà per reivindicar una millor educació i també al dret a decidir, en TOT. Una Marxing Band, els castellers de Figueres, un espectacle de dansa aèria amb les Estampades! i el concert dels Oques Grasses (grup revelació 2014) s’encarregaran d’amenitzar l’acte en un ambient festiu i popular que tindrà com a escenari immillorable el Castell de Montgrí i que comptarà també amb la presència de l’actriu Txe Arana, que llegirà el manifest des d’una de les torres.

El programa d’Í-taca ve granat de noms de pes de l’escena cultural. És el cas de Alberto San Juan, que el 31 de maig visita el Teatre Municipal de Palafrugell per presentar, en ple debat, el seu monòleg ‘Autoretrato de un joven capitalista español’, una mirada crítica i càustica a parts iguals sobre l’actual situació econòmica. Un altre dels plats forts és l’actuació que el pianista de renom internacional Chano Domínguez oferirà el 28 de juny a la plaça major de la Pera, en el marc de la 7ª edició del Jazzpera. Un concert de jazz fusió on el flamenc, el jazz americà i el son cubà confluiran en un concert únic. Un altre concert únic serà el que tindrà lloc a la plaça de la vila de Torroella de Montgrí el 4 de juliol, on després de 80 concerts de gira amb màgica cloenda al Palau de la Música, Joan Dausà torna a fer carretera amb el seu darrer disc ‘On seràs demà?’ sota el braç. Però si haguéssim d’escollir un concert i situar-lo al capdamunt del cartell, per repercussió i per ser l’únic bolo que oferirà la banda aquest estiu, hauríem de destacar el que tindrà lloc el 6 de juliol a la platja de Portbò, a Calella de Palafrugell. En un racó únic del nostre Empordà i posant la cirera al festival, els aclamats Manel repassaran part del cançoner que l’ha convertit en una de les bandes de referència no només a Catalunya sinó també a tot l’estat.

Un festival que va més enllà

A banda del programa musical, el Festival Í-taca proposa tot d’activitats relacionades amb la cultura i l’art, per a tots els públics i sovint acompanyades d’un component reivindicatiu. Una de les propostes més juganeres d’enguany és l’anomenada Micro Caravana de Cultura Inquieta. Com si d’una parella de joglars es tractés, l’actor Ernesto Collado i la cantant i músic, Bàrbara Van Hoestenberghe viatjaran arreu de la comarca dins una caravana propagant art, teatre o música itinerant.

Una altra espai que promet ser un generador d’idees, debats i xerrades és la I Mostra Audiovisual d’Í-taca, una finestra on exposar i deglutir reivindicacions i idees constructives tot combinant la projecció de peces audiovisuals i les xerrades.

Música, exposicions, xerrades, projeccions i, en definitiva, un fòrum on compartir estímuls i idees per celebrar i reivindicar el fet cultural, avui més necessari que mai.

Si voleu consultar tot el programa del Festival Í-taca, ho podeu fer aquí!

A

També et pot interessar