Foto: 

CEDIDA

Núria Fontané: "L’esport no hauria de tenir gènere. Aquest és l’objectiu a assolir en un futur"

L'esportista gironina és una de les grans promeses catalanes del caiac
Nina Pagès
,
09/03/2016
Entorn
Núria Fontané té només 20 anys i ja compta amb una bona pila de reconeixements del món del caiac freestyle, l’esport que practica des de fa molts anys, com ara Esportista revelació de Catalunya 2013, Campiona d’Europa junior de kayak Freestyle a Bratislava i Campiona de les Copes del Món junior. La seva és una disciplina minoritària i poc coneguda que, admet, compta amb poca atenció mediàtica i recursos econòmics: “És difícil que els competidors d'estil lliure puguem viure d'això”.
" No ens hem de deixar influenciar pel que ens diu la societat sobre quins són els esports considerats de nois o de noies"

Què sents quan realitzes esport?
L’esport i l’activitat física formen gran part de la meva vida. Actualment, l’he de compaginar amb els estudis universitaris, que no és senzill, però, tot i així, segueixo endavant realitzant les activitats que m’agraden i gaudeixo practicant. El caiac és un esport dur en diversos moments, però que, al mateix temps, et retorna molt en l'àmbit personal, ja sigui per l’auto superació, per l’aprenentatge d’haver de competir, pel fet d’ensenyar-lo a d’altres i compartir aquesta passió amb la família i amics o pels viatges que he fet.

L’esport té gènere?
L’esport no hauria de tenir gènere, i aquest és l’objectiu a assolir en un futur. Òbviament, hi ha diferències físiques clares entre el cos de l’home i el de la dona. Això, però, no ens ha de limitar ni tirar enrere. No ens hem de deixar influenciar pel que ens diu la societat sobre quins són els esports considerats de nois o de noies. Nosaltres, simplement, ens hem de dedicar a practicar l’esport que ens agradi més i amb el que ens sentim més identificades.

  • imatge de control 1per1

Es pot viure del caiac?
Només uns pocs afortunats poden viure del kayak, i la majoria dels que ho poden fer és perquè estan implicats en la comercialització de material, la realització d’activitats d’aventura i d’espònsors. És difícil que els competidors de freestyle puguem viure d’això tot i fer bons resultats, ja que la modalitat que practico, el caiac estil lliure, no és una disciplina olímpica, i aquest fet fa que rebi moltes menys ajudes en comparació amb altres disciplines del piragüisme com aigües tranquil·les i eslàlom, que tenen un gran suport econòmic.

Ens pots explicar quina ha estat la darrera activitat cultural o esportiva que has realitzat?
Ha estat participar a la jornada d’esport femení a Girona, 'Dóna un pas per l’esport', un esdeveniment que té com a objectiu principal la promoció de l’esport entre les nenes, noies i dones. La idea és que hi ha una gran quantitat d’esports i cadascú ha de trobar el seu camí. Per aquest motiu, en aquesta jornada celebrada el diumenge 6 de març, hi havia tot de parades i exhibicions de diversos clubs per tal que les participants poguessin provar diverses disciplines esportives.
A banda d’aquesta activitat, la darrera competició important ha estat la competició internacional Hurley clàssic a Anglaterra, que va tenir lloc el mes de novembre i que vaig guanyar en la modalitat de freestyle senior fem. Al mateix temps, també practico dansa i estic preparant un ball pel 'Dansem', esdeveniment que se celebrarà el mes d’abril i que es fa a Salt i Girona en les modalitats de dansa contemporània i dansa clàssica. Pròximament, participaré en les proves selectives per participar al Campionat d’Europa que es farà a finals del mes de maig.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar