Ratafia

Foto: 

Paula Meijide

La Festa de la Ratafia fa xinxollar Santa Coloma de Farners

La 34na edició de l'esdeveniment popular arriba amb xerrades, novetats i dos concursos fotogràfics
Nina Pagès
,
29/10/2015
Fires i festes

La Festa de la Ratafia tornarà a omplir de la màgia i espiritualitat d’aquest licor d’herbes el municipi de Santa Coloma de Farners els pròxims dies 5, 6, 7 i 8 de novembre. Es tracta de la 34 edició d’un esdeveniment popular organitzat pel consistori i la Confraria de la Ratafia que, segons assegura un dels membres d’aquesta última, Jordi Casassayes, “s’ha convertit en una icona de la ciutat, fins al punt d’eclipsar la mateixa festa major”.

L'eix central, com cada any, és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació, amb 197 ratafies casolanes presentades a l'edició de l'any passat. El jurat està format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Carme Picas (El Ginjoler), Astrid Van Ginkel (Fitomón) i Empar Moliner (periodista del Diari Ara). L’altre pilar de la festa és el Ball de la Ratafia que, en aquesta ocasió, farà pujar a l’escenari artistes de gran nivell com els Obeses i d’altres grups emergents com Doctor Prats, una banda terrassenca que mescla folk, reggae, ska, rumba o cúmbia, o els Xeic!, de les terres de l’Ebre, que ens portaran un rock combatiu i compromès.

El programa del dissabte inclou tres conferències diferents, la primera a càrrec de Fra Valentí, que parlarà sobre la tradició remeiera i culinària dels caputxins; la segona, de Joan Carbó, sobre l’elaboració de begudes casolanes espirituoses; i la tercera, de la mà de Paul Szalienski, que explicarà com es fa la ratafia a Nova York

La fotografia tindrà aquest any un pes important a la programació de la festa, doncs, a banda d’una masterclass gratuïta i teòrica del fotògraf Eddy Kelele, s’ha engegat un concurs de fotografia per usuaris de càmera i instagram que girarà al voltant del tema “La Festa de la Ratafia i tot el que l’envolta”. El termini de presentació de les fotografies finalitzarà el darrer dia de la festa: el 8 de novembre.

Una de les novetats d'aquesta edició és l'ampliació del Ratafiàrium, que ocuparà una superfície de 350 metres quadrats a la plaça del Firal. Aquest espai gastronòmic estarà obert dissabte i diumenge, i els visitants podran gaudir dels showcookings, xerrades i presentacions de 16 professionals que utilitzen la ratafia en l’elaboració dels seus productes.

Una festa popular amb molta història
El que va néixer “com a contrapoder de la festa major de la ciutat per oferir una programació alternativa”, segons Casassayes, és, avui, la festivitat més important del municipi i, també, el punt de trobada a Catalunya dels professionals i amants de la ratafia. Va néixer l’any 1982 a un punt molt concret, al Bar Sport, de la mà d’un grup de joves de 20 a 25 anys vinculats a temes socials que compartien una passió comunia pel tradicional licor d’herbes: “dins la ratafia, podíem trobar-hi diferents valors que ens interessaven, com la naturalesa, la tradició popular i la visió màgica del procés, que té alguna cosa d’irracional i màgica que ens va fascinar”.

Aquest esdeveniment de caràcter popular ha explorat, durant les seves 33 edicions, manifestacions culturals com la música, el disseny, la pintura i el teatre, entre d’altres, i ha comptat amb el suport dels veïns i entitats de la ciutat. De fet, s’ha creat un recorregut per Santa Coloma de Farners amb diversos punts d’interès sobre l’origen, usos i comercialització de la ratafia com el Jardí de la Ratafia, el Bar Sport, l’arboristeria Espígol, el Passeig dels Til·lers, la botiga Can Trias o els diversos restaurants que ofereixen menús amb la ratafia com a ingredient.

A

També et pot interessar