divendres, 18 agost, 2017
Opinió

Els estereotips i la banalització de la informació

És difícil fer front a una alarma sense posar-nos nerviosos. Sense començar a suar, a tenir palpitacions, i tot seguit, a treure aquestes sensacions d'impotència fora. De manera precipitada. Perquè ja sabem que a ningú li agrada guardar-se a dins la inquietud, la incertesa. Sostenir-la. En les darreres hores, hem vist com la psicosi s'ha instal·lat a Catalunya. Aquesta mateixa inquietud s'ha convertit en un torrent d'informacions confoses, dubtes, acusacions. L'opció més fàcil sempre és trobar aquest "altre" a qui podem apuntar, aquest "altre" que és un bàrbar i és diferent de nosaltres.

Un cop hagi passat aquest sobresalt inicial, tenim la responsabilitat de reflexionar i seguir el nostre treball diari. Perquè cada acció, cada comentari -i més en un món hiperconnectat- té conseqüències. La tasca està ara allà on és més invisible, però més efectiva. Des de la proximitat. Al carrer. En el treball de les associacions de joves, les entitats culturals i també els mitjans de comunicació. Una feina com la que durant anys ha fet el nostre amic Mohamed Ait Abou, "Moha", a Tortosa, des de l'Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat Àmbit de la intervenció comunitària (ACISI) per generar espais de trobada entre adolescents i desactivar possibles desconfiances generades pels estereotips culturals. "Parlar de persones vingudes de fora és parlar del passat. Pensa que la majoria de nosaltres jurídicament som d'aquí, tenim un DNI d'aquí. Som persones que hem crescut i hem estudiat aquí. És cert que socialment encara hi ha un procés d'adaptació en doble sentit. Jo si dic que sóc "Moha", la majoria de persones m'identificaran com a marroquí, sense saber si tinc DNI d'aquí o no. Si ets blanc i alt seràs de Noruega o Alemanya o Romania" ens comentava en una entrevista.

Ara és quan els mitjans de comunicació hem d'estar a l'altura de la societat i deixar d'actuar com a voltors. "Ens hauríem de preguntar: Com es treballa una notícia? La treballem d'una manera urgent o d'una manera important? Jo crec que s'hauria de tractar d'una manera important. Vivim en una societat que es caracteritza per la velocitat de la informació. Els mitjans s'apunten a tractar les notícies d'una manera urgent, sense saber les conseqüències que pot tenir en la comunitat. S'ha de donar temps a les notícies i analitzar-les des d'un punt de vista intel·lectual". Ho farem pausadament, amb la reflexió necessària que hem de fer tots plegats i amb tot el temps que tenim per endavant.

Anna Zaera
Periodista