Foto: 

Cedida
Àngel Guimerà © CAGPIberfoto

Guimerà, el Shakesperare català

El Vendrell reivindica el dramaturg amb un seminari dedicat, enguany, a ‘Maria Rosa’
Ariadna Caballero
,
05/06/2016
Activa't
L'11 de juny el Vendrell fa un pas endavant en la reivindicació d’Àngel Guimerà com a gran dramaturg contemporani amb la primera edició del Seminari Guimerà. La trobada, que se centrarà en l’obra ‘Maria Rosa, comptarà amb ponències i una taula rodona amb grans noms del teatre català actual, a més de visites teatralitzades al Museu. Ens aturem a conèixer, amb la filòloga Neus Oliveras i la coordinadora dels Museus del Vendrell Àngels Santacanana, més detalls del dramaturg, la seva obra, els actes de dissabte i el Museu Guimerà del Vendrell.

Guimerà

Nascut a Santa Cruz de Tenerife el 1845, als 9 anys la família es trasllada al Vendrell, el poble del seu pare i Guimerà viurà entre el Vendrell i Barcelona. Fet aquest apunt, volem saber per què se l’anomena el Shakespeare català. Li ho preguntem a la Neus Oliveras, professora de literatura (ara jubilada), impulsora de la Ruta Guimerà i moderadora de la taula rodona que es farà al I Seminari: “Guimerà aporta personatges de gran riquesa i complexitat. És el primer de la seva època que s’acosta a la dramaturgia moderna. Professionalment, va saber arribar a tots els publics i és el primer dramaturg català que aconsegueix ressò internacional”.

Sense Guimerà, el teatre català no hauria estat el mateix. "Fa poc - ens relata Oliveras - vaig anar a veure Victòria de Pau Miro i vaig pensar en molts moments en una obra de Guimerà que es diu ‘L'aranya’. Tota la dramatúrgia moderna surt de Guimerà”.

  • imatge de control 1per1

Maria Rosa

La primera edició del seminari es dedica a ‘Maria Rosa’. La responsable del Museu Àngel Guimerà del Vendrell, Àngels Santacana, ens comenta que s'ha fet aprofitant l'Epicentre Guimerà que ha realitzat el Teatre Nacional de Catalunya posant l’obra de nou en escena amb el muntatge de Carlota Subirós. “El TNC des d'un inici va buscar la complicitat del Museu, i d'aquí va sortir la ruta ‘La Barcelona de Guimerà’, i ara és el teatre qui col·labora també amb el Seminari”.

Però què representa ‘Maria Rosa’ dins l’obra de Guimerà? “A partir de ‘Maria Rosa’ - ens explica Oliveras - Guimerà comença les aportacions al realisme. També va començar una fructífera relació personal i professional amb l’actriu madrilenya Maria Guerrero”. Com passa amb moltes obres de Guimerà, ‘Maria Rosa’ ha sobreviscut, perfectament, el pas del temps. “Actualment - destaca Neus Oliveras - encara hi ha molts elements de connexió amb els temps actuals, però el que focalitza l’obra és el neguit interior dels personatges com l’atracció i el desig.

El Seminari

“Ja quan ens reuníem per fer el guió del museu veiem que Guimerà donava per molt i que bona part de l'obra no es podia exposar al museu. Per això, i seguint la flama del Congrés del 1995, vam dir que cada any podríem fer un seminari amb dos o tres estudiosos de Guimerà que ens aportessin una nova mirada i, al mateix temps, pensar un acte més lúdic que sigui atractiu al públic en general” explica Santacana.

Al Seminari hi participaran persones com la professora dels Estats Units Sharon G. Feldman, traductora i divulgadora de teatre català contemporani més prolífiques en llengua anglesa que investiga l’aventura nord-americana de les obres teatrals d’Àngel Guimerà, el director artístic del TNC Xavier Albertí, l’autor i director Pau Miró, l’actor Lluís Soler o la directora del darrer muntatge de ‘Maria Rosa’ Carlota Subirós.

Neus Oliveras destaca que el seminari és obert a tothom: “Esperem que tingui una bona acollida de públic”. Després de les ponències, a la tarda, hi haurà dues representacions teatralitzades inspirades en ‘Maria Rosa’ al Museu Guimerà a càrrec del Grup de Teatre Inestable del Vendrell

La Casal Museu Àngel Guimerà

Cal Ximet, la casa pairal dels Guimerà, va reobrir portes fa poc més d’un any amb una nova museització. “La casa ja no és un espai on s'hi depositen objectes i peces històriques del personatge, sinó un museu on conèixer la vida i l'obra de Guimerà de la manera més entenedora possible per a tot tipus de públic, i a on el públic més entès hi troba també un nivell alt de coneixement” ens explica Àngels Santacana.

 

Més informació: 

Programa complert del I Seminari Guimerà i reserves per a les visites teatrelitzades.

Dissabte 11 de juny, al Vendrell. Tots els actes són oberts a tothom.

A

També et pot interessar