Gemma Urgell
,
12/04/2016
Arts

Reivindicació, espectacles i somriures pel Dia Mundial del Circ a Vilanova i la Geltrú

La capital del Garraf és la seu del circ a Catalunya per un dia, el dissabte 16 d’abril

Foto: 

Surtdecasa
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Tela Marinera, Zappa Magic, Cirquet Confetti i Penélope & Aquiles
Durant tot el dissabte 16 d’abril, tallers de circ i espectacles de companyies nacionals i internacionals seran a Vilanova i la Geltrú per reivindicar i celebrar el Dia Mundial del Circ. La Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya han escollit Vilanova i la Geltrú com a seu catalana del Dia Mundial del Circ. En aquest article coneixerem algunes de les reivindicacions d’aquest sector i recomanarem els espectacles que no us podeu perdre.

Amb la voluntat de descentralitzar i donar llum al sector del circ fora de Barcelona, diferents ciutats catalanes seran la seu els propers anys de l’acte central del Dia Mundial del Circ a Catalunya. Aquesta és la conclusió que van extreure la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya,  l’Associació de Professionals del Circ i les diferents escoles del circ catalanes. Així doncs, Vilanova i la Geltrú acull aquesta primera celebració fora de Barcelona i és l’Escola de Circ Saltimbanqui l’encarregada d’organitzar-la.

David Marfil, Txupi, director artístic del Dia Mundial del Circ a Vilanova, explica que la festa de dissabte és alhora reivindicativa: “reivindiquem la precarietat en què vivim i la poca implicació de les administracions en els projectes de circ a nivell formatiu, de difusió i d’exhibició”. L’objectiu és fer visible la seva realitat al públic en general. De fet, la pallassa Marceline Kahn de la Cia. Los Excéntricos llegirà el “Manifest reivindicatiu del sector”, un escrit que detalla l’actual situació del circ.

Les companyies que participen ho fan sense cobrar, després d’actuar al carrer passaran el barret. Txupi reconeix “que no ens agrada no tenir pressupost i no poder pagar; però ara per ara només ho podem fer així”. A més, afegeix que “si companyies de circ internacionals participen en espectacles ‘a la gorra’, no és un bon símptoma, significa que estan a precari i no disposen de seguretat econòmica”.

La plaça de les Neus, la plaça de la Vila, la plaça Peixeteria i l’Escola Pompeu Fabra ser els diferents espais on es podran veure els espectacles programats. Des de Surtdecasa Penedès, ens hem estudiat el programa i us recomanem aquests xous que no us podeu perdre:

- Cia Filigranes
Humor clàssic de pallasso de circ i unes dosis d’il·lusionisme; en Makutu i en Trinxeta faran passar grans moments a tota la família. A les 11h a la Plaça de la Vila.

- Cirquet Confetti
Porten més de 30 anys oferint espectacles familiars, explicant històries amb el llenguatge del clown i la música en directe. A les 12:30 a la Rambla Principal (espectacle itinerant).  

- Zappa Magic
És un “tot terreny” en el món de la màgia, un mag polifacètic que ha estat capaç d’absorbir el millor de cadascuna de les disciplines que engloba el món de l'Il·lusionisme. A les 17h a la Plaça de la Vila

- Tela marinera & Cris Guasoski
Són alumnes de l’Escola Saltimbanqui i estan en procés de professionalització. Teles i dansa aèria, tan aviat es posen romàntics, com treuen la cara més còmica i divertida. A les 17h a la Plaça de les Neus.

- Cia. Penèlope i Aquiles
D'origen xilè, fa més de deu anys que viuen a Vilanova i la Geltrú. Clown, humor, expressió corporal i gestual. Oferiran l’espectacle “La butifarra”. A les 18h a l’Escola Pomeu Fabra.

- Combinat de Circ
Per cloure la jornada, a les 22h a la Plaça de les Neus, hulahoops, trapezis, acrobàcia, teles, rodes, i molt més.

També et pot interessar