Foto: 

CEDIDA
El paisatge de ribera, un dels atractius del Camí del Riu

Torrelavit mira al riu

El municipi té en marxa diferents iniciatives per posar en valor el riu Bitlles a través de la sostenibilitat, el turisme i el patrimoni
Gemma Urgell
,
09/04/2015
Entorn
És vora els rius on s’han establert històricament les principals poblacions i nuclis urbans. El riu és vida. I treball, natura, turisme, paisatge. Riquesa. És per això que l’Ajuntament de Torrelavit s’ha proposat mirar al riu Bitlles, un riu treballador que feia moure 12 molins paperers al municipi al segle XVIII i que ara, després d’anys donant-li l’esquena, es vol recuperar l’ecosistema fluvial així com les obres de l’arquitectura industrial d’aquella època. Per això, el 16 d’abril, s’organitza una jornada per posar-l’ho en valor.
El riu Bitlles feia moure 12 molins paperers en aquest municipi de l'Alt Penedès

Torrelavit, tot i ser un municipi recent fruit de l’unió el 1920 de Terrassola i Lavit, té una llarga trajectòria com a regió amb una indústria paperera tradicional i de fabricació de caixes de cartró ondulat. El riu Bitlles que creua el municipi servia per donar empenta als 12 molins que al segle XVIII funcionaven a tota màquina per a bastir de paper als mercats nacionals i internacionals. Amb la crisi de la indústria paperera, però, molts d’aquests molins van tancar portes i, com ens explica Ramon Riera, alcalde de Torrelavit, “ara pretenem que el poble es miri el riu de cara i que el riu torni a treballar també pel poble a través del turisme, l’oci i la indústria de serveis”.

Per aconseguir aquesta fita, l’Ajuntament de Torrelavit treballa per posar en valor el riu Bitlles i el seu entorn, per estudiar-lo, sanejar-lo i tenir cura del seu entorn. I també a través de diferents iniciatives: una jornada el dijous 16 d’abril organitzada conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès que porta per títol “El Paper del Riu”, l’itinerari fluvial anomenat El Camí del Riu i el futur Centre d’Interpretació de l’Aigua.

  • imatge de control 1per1

Debatre sobre el paper del riu, amb exemples d’aquí i d’allà

El proper dijous 16 d’abril, de les 9 a les 14 hores, al Consell Comarcal de l’Alt Penedès hi haurà una jornada per recordar el passat industrial de la conca del Bitlles i el seu llegat patrimonial, posar-lo en valor i estudiar diferents propostes per al seu acondicionament i reaprofitament. Serà a través de dues taules rodones: “L’arquitectura i la cultura del patrimoni paperer com a elements de recuperació del riu”, amb reconeguts arquitectes i ambientòlegs; i “El reaprofitament dels molins paperers per generar ocupació, turisme i preservar el medi ambient”, amb experiències properes com la de l’hotel Molí Blanc d'Igualada, el Museu Agbar de les Aigües de Barcelona, o d’altres de més llunyants com el Museu Industrial LVR d’Alemanya. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del correu electrònic ccapenedes@ccapenedes.cat.   

Molí Cubé de Torrelavit

Els espais fluvials dels Rius Mediona-Bitlles, Lavernó i Anoia: el Camí del Riu

Aquests rius formen part dels ecosistemes fluvials més rellevants de l’Alt Penedès i per aquest motiu els ajuntaments de Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona treballen de forma conjunta per protegir, conservar i millorar aquests espais amb un valor ecològic, ambiental, paisatgístic i social molt important. I s’ha fet a partir d’un recorregut conjunt: el Camí del Riu, que pretén acostar l’entorn a la ciutadania per tal de què es conegui quines han estat les diferents intervencions que s’han fet al llarg dels anys.

Tot caminant, en bicicleta o a cavall, el visitant podrà gaudir de paisatges de vinya, vegetació de ribera, pinedes, rouredes, horts; guaitar espècies d’aus de ribera, així com conèixer obres d’enginyeria hidràulica i industrial com molins, rescloses, safarejos i recs que donaven sentit al riu i el potencial de la zona per a la indústria paperera.  

Centre d’Interpretació de l’Aigua

Un dels projectes que l’alcade Ramon Riera vol dur a terme a Torrelavit és el Centre d’Interpretació de l’Aigua, un espai situat a la planta baixa de l’Ajuntament que dóna a la riera i que serviria per mostrar als visitants quin era el paper del riu Bitlles al seu pas pel municipi i la comarca, així com el llegat de la indústria paperera a la zona. Un espai polivalent que també permetés dur a terme xerrades i jornades relacionades amb l’aigua i la seva importància. Segons Riera, amb aquest espai, “Torrelavit tindria un nou atractiu turístic que permetria una major dinamització del comerç i la restauració local”. Es preveu que l’espai estigui a punt el durant el darrer trimestre del 2015.

Més informació: 

Jornada: El Paper del Riu
Consell Comarcal de l'Alt Penedès
Dijous 16 d'abril, de 9 a 12h
Podeu consultar el programa aquí.

A

També et pot interessar