Laia Singla
,
06/11/2018
Activa't

El Festival del Joc del Pirineu envaeix La Seu d’Urgell

Per tercer any el festival ocuparà diversos espais de la ciutat per acollir juganers de totes les edats els dies 9, 10 i 11 de novembre
Una imatge del Festival del joc del Pirineu

Foto: 

Cedida
Si sou d’aquelles persones que tenen un armari ple de jocs de taula, si soleu jugar amb la canalla, si sou més de jocs de rol o senzillament, sou gent juganera, aquest és el vostre festival. Us n’expliquem les claus perquè no perdeu tanda aquest cap de setmana.

El Festival del Joc del Pirineu es consolida en aquesta tercera edició com l’esdeveniment vinculat al joc més rellevant del Pirineu. Tot i el seu caire marcadament familiar, el festival vol ser també un punt de trobada per aficionats al món del joc o per professionals dedicats a l’educació i al lleure que veuen en la gamificació una bona eina educativa. 

Primera casella: els jocs de rol
Tot i el seu reconegut potencial, lúdic, formatiu i educatiu, els jocs de rol no han gaudit mai del protagonisme que han tingut altres disciplines com els jocs de taula. Per posar-hi remei el festival acollirà petites demostracions per totes les edats i ens fa diverses propostes encarades a donar-los a conèixer.
‘Aquelarres i bruixeria’ serà la xerrada inaugural i anirà a càrrec de Ricard Ibáñez com a primer autor de joc de rol de tot l'estat, i de la historiadora Carmen Xammar especialista en temàtica de bruixes.
El Centre Cultural les Monjes acollirà al seu hall un espai dedicat als joves amb diverses opcions de joc de rol, una experiència extraordinària en què els directors de joc plantejaran diverses aventures i els participants seran els protagonistes d’un joc de narració compartida. A banda de jocs i jugadors, al hall de Les Monjes també hi podrem trobar un parell d’expos amb temàtica rol. La primera, una gran exposició amb miniatures i maquetes del Senyor del Anells que farà les delícies dels més fans de la saga d’RR Tolkien. La segona ve de la mà d’una figura internacional de la il·lustració de jocs de taula, la Carol Garrido, una expo en la que es podrà veure una bona mostra del treball d’aquesta autora establerta a Andorra.
L’experiència transmèdia mitjançant el joc ‘La Crida de Chtulhu’ és una de les propostes més engrescadores i úniques del festival. Aquest joc de rol, basat en l’ambient terrorífic de l’escriptor H.P. Lovecraft, té des del 30 d’octubre la seva rèplica en format videojoc. Aprofitant el suport analògic i el digital d’aquest joc de terror, els jugadors podran passar d’un àmbit a un altre en un experiment únic en el seu camp.
Per acabar de reblar, el dissabte a la tarda a l’escola ‘La Salle’ de La Seu, se celebrarà la jornada ‘Joc i Educació’ en què professors que utilitzen el rol a l’aula compartiran les seves experiències. Alhora, el Laboratori de Jocs presenti el seu projecte CEL (Catàleg d'Experiències Lúdiques). La jornada té el suport de la Universitat de Lleida, i hi han col·laborat el #Gamificurs de l’ICE de la Universitat de Barcelona.

Segona casella: jugar i jugar sense parar
L’associació Ayudar Jugando aporta al festival més de 300 jocs que instal·larà a la Sala Sant Domènec que els dies 9 i 10 es transformarà en una ludoteca gegant cor del Festival. Els monitors de l’Associació ajudaran a tothom qui li faci falta explicant cadascun dels jocs, la mecànica i les normes, obrint les portes a descobrir jocs de taula insòlits.  En el mateix espai, s’amplia la zona de jocs de 0 a 3 anys amb jocs gegants sobre terra de parquet per gaudir des de ben aviat del festival.
A l’Espai Ermengol una altra de les propostes que fan al Festival del Joc del Pirineu únic en el seu gènere. En aquest espai museístic s’hi celebraran les partides de jocs exclusius. Prenent com a punt de partida els seus jocs preferits, alguns creadors repliquen aquests jocs en versió gegant i en tres dimensions. Aquests jocs surten molt poques vegades del taller i són autèntiques obres d’art. Els participants podran gaudir d’aquestes partides, però molt pocs hi tindran accés. La manera d’inscriure’s és únicament mitjançant l’app del festival, que repartirà les hores disponibles. Una ocasió única per jugar com mai. 

Més informació: