Cristina Mongay
,
15/07/2016
Entorn

Els 5 racons més romàntics de Ponent

No et quedis sense 'pla especial' aquest estiu!
ruta, natura, romàntica, romanticisme, estiu, Ponent, Lleida, Surtdecasa Ponent

Foto: 

Cedida
L'impressionant Congost de Mont-rebei
Tens ganes de viure moments romàntics aquest estiu? L’equip de Surtdecasa Ponent volem donar-te un cop de mà en potenciar les teves expectatives amb una selecció de cinc indrets naturals de les terres lleidatanes on aturar el temps al costat d’aquell/a que més et fa vibrar. Et proposem tres paratges màgics de la muntanya i dos més de la plana, tots ells amb un encant especial. No hi ha excusa per deixar-se perdre per la nostra geografia! A gaudir dels sentits!

1. Les fonts del riu Joèu (Val d’Aran)
L'Artiga de Lin és considerada per molts el racó natural més bonic de la Vall d’Aran. Està format per frondosos boscos i l'aigua hi és present brollant d'innumerables racons. La bellesa ho cobreix tot! A la capçalera de la vall, al Plan dera Artiga, el paisatge s'adorna d'escarpades muntanyes que atorguen a l’indret un gran ambient d'alta muntanya.
El nostre pla: Realitzar una petita excursió circular de 3km, de baixa dificultat. Dura poc més d'una hora i et permetrà descobrir, a la vora d’aquella persona especial, un dels paisatges més sorprenents d’aquesta zona. El circuit et portarà a peu fins a les esplèndides fonts del riu Joèu (Uelhs deth Joèu). Tot seguit, remuntant per un camí ben definit fins al Plan dera Artiga, passaràs pel costat del refugi de l'Artiga de Lin i, prop d’allà, podràs veure la bonica cascada de Pomèro.

2. El camí dels enamorats (Vall de Boí)
El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic Parc Nacional de Catalunya, ofereix durant les quatre estacions de l’any un programa d’activitats complert i uns paisatges extraordinaris. Un dels camins més accessibles i bonics és el Camí dels Enamorats, des d’on els amants poden gaudir d’un espai de calma on retrobar-se i contemplar un frondós bosc d’avets i pins al peu del riu San Nicolau.
El nostre pla: Realitzar el petit recorregut d’aquest camí, de no més de 3km de distància. Aquest està molt prop de l'aparcament que hi ha a la part esquerra de la carretera L-500, a l'entrada del Parc Nacional per la part d'Aigüestortes, direcció Caldés de Boi. Durant el camí, deambulareu a tocar del curs del riu, contemplant alguns dels seus salts, fins a l'aparcament de la palanca de la Molina. La quietud de l’entorn de ben segur que us deixarà descobrir alguna de les especies de fauna que hi habiten, com ara els esquirols o les truites de riu.

3. El congost de Mont-rebei (Pallars Jussà – Noguera)
El congost de Mont-rebei, format pel riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, constitueix l’únic gran congost de Catalunya més o menys verge. Només és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca, que permet gaudir d’una manera molt espectacular aquest indret. Es diu que banda i banda del congost representen les cares de dos amants, home i dona, que són separats irreconciliablement pel riu.
El nostre pla: Realitzar una de les quatre rutes recomanades d’aquest paratge, el camí clàssic del congost. Té un recorregut d’uns 4km i és ideal fer-lo al llarg d’un dia, tot gaudint de les impressionants vistes. El camí discorre per un pendent molt suau i s’endinsa al congost, que, un cop travessat, pot allargar-se fins a Mas Carlets. Les parets del congost arriben a assolir més de 500m de caiguda vertical, amb punts on l’amplada mínima és de només 20m!

4. L'estany d’Ivars-Vila Sana (Pla d’Urgell)
L'estany d'Ivars i Vila-sana és la llacuna d'aigua dolça més gran de Catalunya en quant a dimensions. Al llarg del seu perímetre s'hi han recreat illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció.
El nostre pla: Realitzar l’itinerari de 2,6 km que enllaça les diferents àrees. Amb  aquella persona especial podeu gaudir dels miradors, amb els quals podreu gaudir de les vistes panoràmiques de l’estany; les casetes d’observació d’ocells i els embarcadors. Per què no organitzeu un petit picnic a les zones de descans?

5. El camí del Riu (Segrià)
El camí del Riu és una ruta tranquil·la que s’articula des del Parc de la Mitjana de Lleida fins als Aiguamolls de Rufea i l’ermita de Butsènit, pel marge dret del riu, i fins al canal de Seròs pel marge esquerre. Es tracta d’un itinerari condicionat pel pas de vianants i ciclistes, de baixa dificultat, que permet descobrir el valor del riu Segre com a corredor ecològic i territorial. Alhora permet gaudir de vestigis arquitectònics del passat, com ara ermites, molins, canals, sèquies, etc. 
El nostre pla: Realitzar el camí pel marge dret i gaudir de la zona dels aiguamolls de Rufea i de la màgia de l’ermita de Butsènit (s. XVII). Recomanem visitar la zona de pícnic, on podeu evadir-vos de la calor i fer un mos, així com també del mirador i la zona de lleure de Rufea, un bon lloc on anar a veure la posta de sol a les Terres de Ponent.

També et pot interessar