La força de Macià

Opinió
,
dimarts, 7 agost, 2018
L'equipament cultural fa difusió del llegat, de la figura, la trajectòria i la manera d'entendre el món de Francesc Macià

L'Espai Macià és un centre d'interpretació ubicat al nucli antic de la població de les Borges Blanques i on podreu descobrir l'exposició permanent 'El viatge de Macià' que pretén generar un vincle afectiu amb l'època i transcendència del que fou president de la Generalitat de Catalunya i situar al visitant en aquest moment històric del país, però també en els anys posteriors fins a arribar avui en dia, on el somni de llibertat i de progrés de Macià encara té vigència. L'equipament cultural fa difusió del llegat, de la figura, la trajectòria i la manera d'entendre el món de Francesc Macià.

A més a més, neix amb una clara vocació d'esdevenir un punt d'aturada imprescindible del turisme que visiti les Borges Blanques o les Terres de Lleida, i de ser el punt de partida des d'on iniciar la descoberta turística de la zona. Al mateix temps també pretén ser un punt de visita obligatòria per tots aquells amants de la història del país. És per tot plegat que el mateix Espai Macià alberga una oficina de turisme.

S'han escrit moltes pàgines al voltant de la carrera política i presidencial de l'avi, però hi ha una faceta poc explicada sobre la vinculació que va tindre amb les Garrigues, i més concretament amb les Borges Blanques.

El Sr. Macià, com se l'anomenava a la vila Borgenca, tingué des dels seus inicis una forta atenció preferent amb la població dels seus pares, on l'any 1892, Macià, com a enginyer militar, i el seu sogre, Agapito Lamarca i Quintana, arquitecte i enginyer, col·laboraren conjuntament en unes obres de canalització d'aigües de la mateixa població.

A més a més, l'any 1907 Macià fou proclamat diputat a Corts pel districte electoral de les Borges Blanques, dins les llistes de Solidaritat Catalana, on representarà aquesta ciutat com a diputat fins a l'any 1923.

El passat 2017 va ser un any especialment important per al nostre estimat centre; un any que ens fa pensar que el present 2018 encara ha de ser millor.

Aquestes són les fites més destacades assolides: Pel que fa a l'afluència, l'Espai Macià va rebre un total de 6293 visitants procedents de diferents comarques de Catalunya, on més del 60% prové de la demarcació de Barcelona. En l'àmbit de les exposicions, hem sigut seu de més de 10 exposicions que han inclòs des de l'art fins a la història, convertint l'Espai Macià en un centre cultural de referència. Les dues exposicions que han tingut més ressò han sigut la de l'Arxiu Nacional Catalunya 'Entre el carisma i l'entusiasme. Les visites oficials del president Macià a les viles i ciutats de Catalunya (1931-1933)', i la de 'Mossos d'Esquadra- Segona República i Guerra Civil (1931-1939)'.

Un any més, des del centre d'interpretació del president Macià hem realitzat un programa complet dirigit a totes les edats. Entre les quals, destaquem tallers de reciclatge pels més petits de casa, maridatges, tasts d'olis i vins... Amb aquesta iniciativa potenciem la sostenibilitat del territori, atraiem el turisme gastronòmic i enoturístic, i a més a més donem a conèixer els productes autòctons de la zona.

En relació a les noves tecnologies, l'any passat vam posar en marxa un projecte pioner amb l'estrena de 5 vídeos que recreen la vida del president, enregistrats en tecnologia 360 graus a través de 4 jocs d'ulleres de realitat virtual i auriculars.

L'Espai Macià ha anat ampliant el seu fons museístic, gràcies a la donació de particulars que han ajudat a construir un equipament cada vegada més atractiu. Les més remarcables han sigut les següents: el domàs del Centre Democràtic Republicà de les Borges Blanques de l'any 1918 i el retallable de Francesc Macià, on gràcies a les gestions de la besnéta del president, M. Teresa Pi Sunyer, el Museu Nacional de Catalunya ens va donar.

Així doncs, us convidem a visitar les Borges Blanques i deixar-vos fascinar per un home vital, que va dedicar la seva vida a defensar els drets de les persones i dels pobles.

Josep Segura Garsaball
Coordinador de l'Espai Macià
Núria Pijuan Martínez
Tècnica en turisme i guia de l'Espai Macià