Tàrrega, molt més que teatre

Opinió
,
dijous, 25 octubre, 2018

De ben segur que seria complicat trobar algun ciutadà que no escollís el mot ‘teatre’ si li demanéssim definir Tàrrega en una sola paraula. Sens dubte, la capital de l’Urgell és famosa arreu de Catalunya, i també més enllà, per la Fira de Teatre al Carrer, que avui dia pren el nom de FiraTàrrega. La Fira (com aquí l’anomenem) és un dels esdeveniments més rellevants del país i, en conseqüència, és la cita cultural més important del calendari a la ciutat. Però l’activitat cultural targarina no s’acaba aquí. La nostra és una ciutat amb una intensíssima vida social i cultural.

La Cultura és fonamental per garantir el progrés de la societat; és una eina indispensable per al desenvolupament de l’ésser humà.

Aquesta premissa forma part de l’ADN dels targarins. Per això, malgrat Tàrrega sigui sinònim de teatre, és molt més. Des que arrenca l’any fins que acaba, la intensitat de l’agenda cultural de la ciutat només afluixa, una mica, en ple estiu. I no ho fa gràcies a la implicació de nombrosos ciutadans que, en la immensa majoria dels casos de forma desinteressada, treballen per mantenir viva la vida cultural d’aquesta localitat, ja sigui a títol individual o des d’alguna de les nombroses entitats que s’agrupen sota el paraigua d’AGenTa (l’Agrupació d’Entitats de Tàrrega).

Ni les Targanades (la festa amb la qual des de fa tres anys els targarins donem la benvinguda al nou any), la cavalcada de Reis (a càrrec d’una secció del grup de teatre BAT), la festa dels Tres Tombs (organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat), el Carnaval (que ha esdevingut un dels més multitudinaris de Ponent des que l’organització és en mans de l’associació Agrat), nombrosos actes de la Festa Major (un dels atractius de la qual són les mostres de cultura popular que organitza Guixanet), la revetlla de sant Joan
o la celebració del Correllengua per la Castanyada (coordinades des d’AGenTa) fins al lliurament dels Premis Culturàlia (impulsats pel Centre Cultural) no serien possible sense la implicació ciutadana.

Però tampoc no ho serien iniciatives com les diverses fires que organitza l’associació de joves Agrat al llarg de l’any o els festivals musicals Lo Closcamoll o Paupaterres, per posar alguns exemples.

Malgrat que el compromís de l’Ajuntament de Tàrrega amb la Cultura és més que evident (mira de donar suport a la immensa
majoria de les iniciatives culturals que sorgeixen a Tàrrega), és evident que per si sol no arribaria on es pot arribar gràcies a l’esforç i dedicació de nombroses persones i entitats que treballen per fer més rica i variada la vida social i cultural targarina. Gràcies a elles avorrir-se a Tàrrega és missió impossible.

Lourdes Cardona
Directora de Nova Tàrrega