Santuari de la Mare de Déu del Far

Foto: 

Cedida
El Santuari de la Mare de Déu del Far

Els millors llocs per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç a la demarcació de Girona

Fem un recull dels cims, les cales i els punts més especials per contemplar l'espectacle nocturn
Nina Pagès
,
09/08/2020
Entorn

Cada any, durant la setmana del 8 al 14 d'agost, podem veure una pluja de meteors anomenada els Perseids o les Llàgrimes de Sant Llorenç. Són les restes del cometa 'Swift-Tuttle', que té un període de 133 anys i que va passar prop del sol per última vegada el 1992. Quan aquestes partícules de pols entren en contacte amb l'atmosfera terrestre, es desintegren a gran velocitat i creen aquests traços lluminosos que il·luminen el cel. Es tracta d'un fenomen captivador que només té lloc una vegada l'any i que segueixen, enamorats del cel i astrònoms d'arreu del món. Enguany, la nit àlgida de pluja d'estels, serà la del 12 al 13 d'agost. Des de Surtdecasa us ho hem volgut posar fàcil i en aquest altre article us hem preparat una selecció de llocs a tot el país, però ara ens volem centrar en el nostre territori. Hem identificat les zones més adequades de les nostres comarques per poder observar aquest magnífic espectacle nocturn.

1. Santuari de la Mare de Déu del Far
Us imagineu una vetllada nocturna amb estels a un santuari del segle XIII? La Mare de Déu del Far, a Sant Martí Sacalm, està situat a 1123 metres i té com a principal protagonista una imatge de 360º del pantà de Susqueda. Rodejada de prats, l’ermita és una de les més visitades de la zona, i compta amb una àmplia zona d’esbarjo amb taules, bancs i barbacoes.

  • imatge de control 1per1

2. Sant Patllari
Sant Patllari és un mirador excepcional des d'on es pot contemplar el territori i, no ens n'oblidem, també el cel. El seu cim és el contrafort de la serra de Rocacorba, i està coronat per l'ermita de Sant Patllari, dins el municipi de Porqueres. A 652 metres d'altitud, Sant Patllari s'alça sobre Pujarnol, i la seva pujada ens permet contemplar una gran varietat paisatgística i natural, composta de l'estanyol del Vilar, l'església romànica de Porqueres, els recs, el dens bosc, els miradors de Can Lluti i, ben a prop de l'ermita, les formacions geològiques de travertí a les Estunes.

3. Cap de Creus i Cadaqués
Prop del mar i amb un cel espectacularment estrellat pot ser la definició perfecta pel Cap de Creus. De nit, quan els turistes ja reposen als seus hotels i la transitada carretera que s'acosta al far de Cap de Creus ja es mostra més tranquil·la, el Parc Natural presenta una altra dimensió i acosta al cel als seus visitants. Buscar un racó d'aquest parc i plantar-se a observar el cel nocturn pot ser una experiència per no oblidar.


Cala Bona | Foto: La Selva Turisme
4. Cala Bona (Tossa de Mar)
Sense sorra, amb un entrant tranquil i protegit del vent, íntima i rodejada d’arbres per totes bandes, Cala Bona és una de les platges més especials de Tossa de Mar. Si teniu vacances, podeu arribar-hi a la tarda per fer busseig o, fins i tot, escalar-hi, i al vespre, mentre sopeu a la fresca, observar les llàgrimes de Sant Llorenç. Al seu costat, hi ha dues coves molt boniques: la cova de cala Bona i la cova de Sa Gatera, on s’hi pot entrar amb una petita barca inflable. Per arribar a la cala, heu d’agafar la carretera GI-682 entre Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar i, al km 27, podeu aparcar a un petit marge. Llavors, només heu de caminar uns 200m.

5. Rocacorba
El Santuari de Rocacorba, just al costat del Puig Sou, és un dels indrets més bells de les nostres comarques. Situat a 929 metres d'altitud, es tracta d'una construcció del segle XVIII, feta sobre un antic castell del segle XI, amb una interessant capella on hi ha una rèplica de la imatge gòtica d'alabastre policromada del S.XIV que representa la Mare de Déu de la Pera. S'erigeix just al cim d'una roca amb forma de proa de vaixell, i s'ha convertit en un destí emblemàtic per als esplais, excursionistes i gironins més espirituals.

 


6. El Santuari dels Àngels
Un dels racons més encantadors del massís de les Gavarres és el Santuari dels Àngels. Es tracta d’un dels cims més coneguts i concorreguts del Gironès i, a 484 metres d’altitud, és un lloc ideal per contemplar la pluja d’estels mentre gaudiu d’una vista panoràmica privilegiada de la plana empordanesa, les Guillaries i els Pirineus de fons. Podeu pujar-hi a peu i fer un pla complet o bé agafar el cotxe i plantar-vos-hi amb menys de 20 minuts des de Girona.

  • imatge de control 1per1

7. Els aiguamolls de l'Empordà
Una de les zones més verdes del nostre territori, allà on els animals s'aturen durant les seves llargues migracions, és també una de les zones amb menys contaminació lumínica de l'Empordà. Durant tot l'estiu, els Aiguamolls de l'Empordà són un lloc ideal per a l'observació d'estels. Així doncs, un lloc tranquil molt recomanat per acostar-se a observar la que ha de ser la pluja d'estels més espectacular de l'any.

8. Sa Caleta (Lloret de Mar)
Una altra proposta marítima és Sa Caleta, a Lloret de Mar. Es tracta d’una platja molt agradable, a resguard de la torre del castell, on les petites embarcacions de pescadors reposen cap per vall en temporada baixa. Sorra fina, aigües cristal·lines, espai per encabir-hi tota la família, amics o parella i una posta de sol encisadora són els ingredients que fan de Sa Caleta un indret encantador. Per accedir-hi, heu d’arribar a peu, seguint el passeig marítim des del pàrquing de la platja gran de Lloret.

9. Ermita del Nen Jesús de Praga (Sant Hilari Sacalm)
Tots els hilariencs han visitat alguna vegada aquesta ermita dedicada al nen Jesús de Praga. Construïda el 1911, és una de les més recents de la zona, però no menys estimades. Es troba a pocs quilòmetres de la població de Sant Hilari Sacalm, i ofereix una vista privilegiada de la zona. Al trobar-se a un lloc elevat i sense contaminació lumínica, és una opció molt interessant per gaudir de l’espectacle astronòmic.

A

També et pot interessar