Perucho

Foto: 

Cedida
Joan Perucho

Banyoles reivindica el seu paper en l’obra de Joan Perucho

La capital del Pla de l’Estany commemora l’Any Perucho amb programació pròpia per difondre l’obra de l’escriptor, que hi va treballar com a jutge
Judit Monclús
,
14/09/2020
Llibres
Per desenvolupar-hi la seva feina de jutge, Joan Perucho (Barcelona 1920-2003) buscava emplaçaments tranquils, que li permetessin disposar de temps per escriure. Per això, les seves obres s’impregnen de la història i del paisatge de localitats com la Granadella, Banyoles, Móra d’Ebre, Gandesa i Tortosa. En la commemoració de l’Any Perucho, la capital del Pla de l’Estany ha preparat una programació pròpia per donar a conèixer el seu vincle amb l’obra de Perucho, ja que la ciutat està present en les seves principals obres, com ara ‘Les històries naturals’ i ‘Llibre de cavalleries’.
El Perucho escriptor neix en l’etapa que transcorre entre la Granadella i Banyoles. Fins aquell moment, Perucho havia escrit poesia però la vessant lírica en el balanç de la seva obra és una part menor

“[...] contemplaren, amb ulls atònits, un enorme bolet, de més de dos metres d’alçada, que ostentava la forma, descarada i realista, d’un membre genital masculí en total erecció.

–El phallus impudicus –exclamà admirat Montpalau.”

L’escriptor Joan Perucho va quedar impressionat amb la contemplació d’un exemplar de phallus impudicus (bolet altrament conegut amb el nom d’ou del diable) realitzat en paper maixé que s’exhibia en una de les vitrines del Museu Darder de Banyoles, espai que va visitar moltes vegades mentre va exercir de jutge a la ciutat, sobretot quan tenia convidats. El va incorporar en un dels capítols de ‘Les històries naturals’, una novel·la de fantasia històrica que transcorre en plena guerra carlina i que va publicar l’any 1960. “Era un lloc que el fascinava. Tal com era històricament el Museu Darder, era altament atractiu per a una imaginació excitable com la de Perucho. L’imaginari del mateix museu, la idea de barrejar elements amb la curiositat d’un naturalista del segle XIX, no deixa de ser similar al que fa Perucho en literatura. Podríem dir que tota l’obra peruchiana és una mica darderiana”, afirma Miquel Cuenca, regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’ajuntament de Banyoles.

El novel·lista barceloní va exercir de jutge a Banyoles entre els anys 1951 i 1955 i la capital del Pla de l’Estany es troba present en les seves principals obres, ‘Les històries naturals’ i ‘Llibre de cavalleries’, publicada l’any 1957. Ara, durant la commemoració de l’Any Perucho que impulsa el Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, Banyoles vol reivindicar la petjada que la ciutat va deixar en l’obra de l’escriptor amb un programa d’activitats propi que serveixi també per donar-lo a conèixer a les generacions de banyolins més joves. “Dur a terme el programa d’activitats que tenim preparat és com inaugurar una placa viva. Treballem perquè quedi constància de la petjada de Perucho a Banyoles d’una manera més perenne i en la memòria col·lectiva, com aquest capgròs dedicat a la seva figura i que fusiona el Perucho real amb un dels seus personatges més icònics i que presentarem l’any que ve. Quedarà per sempre dins la faràndula de la festa major i, per tant, cada any, quan surti aquest capgròs, els nens preguntaran als pares qui és aquest personatge, que també hauran d’estar informats per explicar-los qui era. A partir d’aquí, potser grans i petits s’animaran a llegir algunes de les obres fantàstiques de Perucho, recomanables per llegir a qualsevol edat”, indica Cuenca.

El programa d’activitats, que va començar a finals del passat mes de juliol amb la lectura dramatitzada del llibre de poemes ‘El mèdium’, es reprendrà el 29 de setembre amb la presentació en format de còmic de ‘Llibre de cavalleries’, a càrrec de Ton Benages i Julià Guillamón, comissari de l’Any Perucho. Les propostes al voltant de l’escriptor i la seva obra vinculada amb Banyoles s’allargaran fins a l’octubre del 2021, en què se succeiran espectacles de titelles, conferències, concerts, clubs de lectura, etc. “Un dels objectius d’aquestes activitats és reivindicar el vincle de Perucho amb Banyoles i el reflex de l’experiència banyolina en l’obra peruchiana. Hi ha un altre objectiu, però, indiferent del territori en què ens trobem: reivindicar també la figura de Perucho en el marc de les lletres catalanes. És un autor principal que potser no és tan llegit com mereixeria. D’entrada, com a titular, és el gran autor de la literatura fantàstica de casa nostra. És a dir, la mainada hauria de passar per ‘Les històries naturals’ o per ‘Llibre de cavalleries’ i passar-ho bé llegint. ‘Les històries naturals’, per exemple, és un llibre de literatura fantàstica que barreja coneixements molt diversos com la biologia i la història i és molt atractiu”, subratlla Cuenca.

 

 Presentació dels actes de l'Any Perucho a Banyoles

El Museu Darder és l’epicentre de l’Any Perucho a Banyoles. “La majoria d’activitats es faran allà perquè és un dels llocs majors de l’imaginari peruchià. De manera literal surt a l’escena inicial de ‘Les històries naturals’, que reprodueix la cambra de meravelles d’Antoni de Montpalau i que és una reproducció pràcticament literal del Museu Darder que va conèixer Joan Perucho”, explica Cuenca. En aquest context, el museu acollirà l’exposició itinerant que ja ha visitat altres localitats on Perucho va exercir de jutge, com ara la Granadella i Gandesa. Prevista que s’inauguri al març de 2021, ‘Vampirs! Les històries naturals de Joan Perucho i el Museu Darder’ s’endinsa en el món de ‘Les històries naturals’: la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines i la guerra civil de 1936-1939 i la cultura pop. “En aquesta mostra, les vitrines expositives s’han substituït per les típiques màquines de jocs dels anys setanta i vuitanta. En el cas de Banyoles, l’exposició incorporarà un parell de màquines específiques del vincle de Banyoles amb la seva obra i exposarem algunes obres singulars del propi Museu Darder, com ara el famós phallus impudicus”, avança Cuenca.

Banyoles va entrar a formar part de la vida de Perucho de manera accidental però, en canvi, l’empremta que va deixar la ciutat en la seva obra és gran. “El Perucho escriptor neix en l’etapa que transcorre entre la Granadella i Banyoles. Fins aquell moment, Perucho havia escrit poesia però la vessant lírica en el balanç de la seva obra és una part menor. El Perucho prosista neix en aquell moment i a Banyoles escriu la seva primera obra de prosa, que és ‘Diana i la mar morta’ (1953), en què hi ha diversos capítols dedicats a Banyoles, als paisatges de l’estany, etc. Podem dir que Banyoles és el Betlem del Perucho prosista, el que ha passat a la posteritat”, rebla el regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’ajuntament de Banyoles.

Més informació: 

Web Any Perucho
Programa d'activitats Any Perucho a Banyoles

A

També et pot interessar