Foto: 

ICUB
Foto: ICUB

Les 6 novetats de La Mercè 2020

Del 24 al 27 de setembre un ampli programa omplirà diversos espais de la capital catalana
Anna Vilamú Bosch
,
22/09/2020
Fires i festes
Un any més arriba a Barcelona la seva particular festa major, la Mercè. Del 24 al 27 de setembre un ampli programa omplirà diversos espais de la capital catalana. Enguany però, per les circumstàncies, la programació s'adapta tant pel que fa a espais com pel que fa a contingut. Amb més de 500 bandes i col·lectius diversos l'aposta d'aquest 2020 és més que mai posar en valor el teixit cultural de la ciutat. A través de la Mercè Música, el BAM i el BAM Cultura Viva, els tres eixos que estructuren la proposta musical. Pots consultar tots els actes, en els enllaços de programació que trobaràs al final de l'article.

1. Una aposta per la cultura local
És ja gairebé una tradició que per les festes de la Mercè, Barcelona convidi una ciutat a mostrar i compartir les seves expressions artístiques contemporànies. Iniciant aquesta col·laboració l'any 2007 amb Medellín, ciutats com Dakar (2010), París (2016) o Beirut (2018), han participat de la festivitat de la capital catalana amb l'objectiu d'establir o mantenir vincles singulars de cooperació. En aquesta edició del 2020, l'Havana era la ciutat convidada però a causa de la situació mundial derivada de la pandèmia s'ha decidit postergar la invitació pel 2021 i centrar l'atenció en Barcelona. Una selecció d'artistes que posa en valor la seva cultura mestissa.

2. Un BAM Cultura viva que dibuixa una gran constel·lació d'artistes
Una de les novetats interessants d'aquesta edició precisament és el moment en què es va construir la programació del BAM Cultura Viva, co-coordinat per Anna Cerdà. Des de fa quatre anys, i a diferència dels altres eixos de programació de la Mercè, es concreta a través d'una convocatòria oberta i dirigida a persones vinculades a l'àmbit de la música. Enguany, la recepció de propostes va coincidir amb l'inici del confinament i se'n van rebre gairebé cinc-centes, de les quals se n'han seleccionat una vintena. La configuració final de la programació del BAM Cultura Viva mostra una constel·lació de bandes i propostes que, en molts casos, impulsen teixits associatius i comunitaris de Barcelona. Las Ninyas del Corro, un grup de rap barceloní format per Felinna Vallejo i Laura Bonsai; o Sunkusi, un dels col·lectius del moment de l'escena club de Barcelona, en són alguns exemples.

  • imatge de control 1per1


 Maria López i Javier de la Riba, del col·lectiu artístic Reskate, són els autors del cartell d’enguany
3. La descentralització i l'aposta pels barris
Si Barcelona representa el centre on tradicionalment moltes de les propostes culturals del territori català han tingut lloc, a la mateixa ciutat també existeix cert centralisme que deixa fora alguns barris i zones. La Ciutadella, el castell de Montjuïc, el Besòs i el parc de la Trinitat han servit normalment d'escenari per a les propostes gràcies a la capacitat espacial que tenen d'acollir persones. Enguany però la Mercè, a causa de la situació derivada de la pandèmia i els seus protocols sociosanitaris, s'amplia més que mai arreu de la ciutat. Vuit interiors de mançanes de l'eixample, l'hospital de Sant Pau, el mirador del Parc Güell, el pati de la Model o el camp de futbol de Ciutat Meridiana; amb l'objectiu de permetre la màxima comoditat tant pel públic com pels artistes.

4. Adéu a les aglomeracions
Seguint amb les necessitats d'adequació derivades de la covid-19, enguany per a assistir a qualsevol espectacle o proposta de la Mercè cal reservar prèviament entrades gratuïtes a la web habilitada especialment per l'ocasió. A més, complementant perfectament l'aposta pel talent local i proper, Betevé serà el mitjà de comunicació de la festa. Les emissions i retransmissions de l'emissora de televisió barcelonina compensaran parcialment la reducció necessària d'aforaments de les activitats, i portaran les celebracions a casa.



 Tortell Poltrona ha estat el pregoner d'aquesta edició
5. Teatre i circ al carrer
Les mesures sempre canviants i la incertesa derivada de la situació econòmica, social i sanitària han portat a suspendre la programació de desenes d'espectacles o a reduir moltíssim la seva programació. Cites clàssiques al calendari com la Fira del Teatre, el Sismògraf de dansa d'Olot, el Món Llibre o el festival Trapezi de Reus en són exemples. Arran d'aquesta situació, enguany les festes de la Mercè inclouran algunes de les produccions que havien estat pensades per aquests festivals i propostes en concret. Professionals de les arts de carrer, de la dansa i del circ locals omplen, doncs, una programació rica i diversa, en la qual trobarem més de 150 companyies d'arts escèniques.

6. Un piromusical per veure des de casa
Una de les cites que gairebé tenen una aura ritualística de la Mercè és el piromusical. Fins ara els focs es llançaven exclusivament des de Montjuïc però, en aquesta edició els punts de llançament dels focs es repartiran per quatre espais de Sants-Montjuïc, Nou Barris, les Corts i Sant Martí. Així, l'espectacle tindrà un caràcter més global i es podrà veure des de gairebé tota la ciutat. A més, a escala sonora, sintonitzant les emissores la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, es podrà sentir una selecció musical amb temes dels seixanta, setanta i vuitanta. Tot plegat amb la voluntat de dedicar així la fi de festes de la ciutat a les persones que en aquell moment eren joves i que avui són un dels col·lectius més afectats per la pandèmia; l'actual gent gran.

Més informació: 

A

També et pot interessar