Intèrfon

Foto: 

Miquel Àngel Marín

La simfonia dels intèrfons

Miquel Angel Marín presenta ‘Ciutat Sonora’ el dissabte 29, una proposta d’art contemporani que recorrerà Tarragona
Genís Pena
,
25/11/2014
Arts
Pensa en qualsevol instrument. Ara, concreta més, i pensa en aquell instrument idoni per a transmetre emocions. Aquell que millor et permeti connectar el món interior amb l’exterior. La guitarra? El piano?... Un micròfon? No. “L’intèrfon”, respondria Miquel Angel Marín, creador del projecte ‘Ciutat Sonora’. “L’intèrfon és un altaveu. Pensa-ho: Alta – veu. És a dir, Veu alta. Et permet bolcar tot allò de dins una casa, a l’exterior. I n’hi ha per tot arreu”.
"Es tracta d’una necessitat poètica. No podem estar permanentment fent el mateix i tornar sempre a allò codificat, als mateixos clixés de sempre”
Marín, clarinetista professional amb trajectòria mundial -ha format part d’orquestres de cambra a Rússia, Israel i Polònia entre d’altres països-  es comença a fixar en els intèrfons (o porters automàtics) fa uns anys, però fins ara no havia decidit a integrar-los en un projecte que s’engloba en un marc artístic conceptual, visual i sonor. L’instrument, l’intèrfon; l’escenari, mai més ben dit, Tarragona. La ciutat acollirà el 29 de novembre, d’11 a 13:30h, la ruta guiada d’intèrfons, també anomenada ‘Ciutat Sonora’, que consistirà en recórrer 7 punts d’interès. 7 intèrfons. 7 mostres d’art a càrrec de 7 amics de l’artista. Aquestes amistats seran les encarregades de transmetre la realitat de casa seva al públic assistent, i ho faran d’una manera original: des de la distància, ja que l’única via de contacte serà a través de l’intèrfon, i orant. Sí, sí orant. “Utilitzarem el pregó i la lletania. ‘Pregonar’ etimològicament fa referència a ‘obrir la porta’, i d’aquesta manera l’amfitrió de la casa podrà emetre el discurs que ell vulgui al públic assistent”. I amb lletanies? Et preguntaràs. “La idea de la lletania és que, a través de la repetició de paraules de l’àmbit domèstic, es recreï d’alguna manera l’ambient més introspectiu d’una casa” conclou l’artista ebrenc.
 
No és fàcil de digerir, però, contràriament a la naturalesa avantguardista i atrevida del projecte, l’objectiu de l’experiment és ben senzill: “investigar sobre aquest instrument”, resumeix sorprenentment. “La física quàntica ens explica que l’instrument estableix la realitat que s’observa. Doncs és això, tinc curiositat per saber quina realitat ens permet observar l’intèrfon”.
 
El Centre d’Art de Tarragona va ser l’encarregat de proposar-li organitzar una activitat sonora, i ràpidament va pensar en els intèrfons. La idea ja la va posar en pràctica l’any 2010 en un taller a la facultat d’arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili, quan els alumnes treballaven sobre la relació entre l’espai públic i l’espai privat. Miquel Àngel, també llicenciat en Història a la Universitat de Barcelona, opta per sortir de la quotidianitat artística que l’envolta traçant noves rutes i nous camins. “Es tracta d’una necessitat poètica. No podem estar permanentment fent el mateix i tornar sempre a allò codificat, als mateixos clixés de sempre”.  
 
L’artista confia plenament en la nova etapa del Centre d’Art, apadrinada pel Teler de Llum, que aposta per iniciatives innovadores com aquest projecte de ‘Ciutat Sonora’ o el cicle de cinema alternatiu ‘Risc’ entre d’altres. La resposta de la gent, però, és una incògnita. La gent de Tarragona està preparada per a tal experiència? “Jo crec que sí. La gent crearà un desig d’aprofundir en quelcom tan quotidià i tan marginal com un intèrfon. Confio en què sabran trobar-li el punt. Ho gaudiran”, respon esperançat. I continuarà. Tot i no saber com reaccionarà el públic, la idea creada pel clarinetista té una profunditat que va més enllà de l’experiència d’aquest dissabte. Té aquella intuïció pròpia dels artistes de saber que allò que fa, tirarà endavant. 


--

Ruta artística 'Ciutat Sonora'
Dissabte 29 de novembre, 11:30h.
Diferents espais de Tarragona

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar