Foto: 

Cedida
Estel Jou i Ramon Heras, la meitat de Conjunció

Conjunció: la participació com a eina d’apoderament i aprenentatge col·lectiu

L’Engranatge Cooperatiu i Undos Arquitectura Cooperativa, projectes amb vinculacions empordaneses, han conjurat forces per crear Conjunció
Adrià Cortadellas
,
24/05/2019
Activa't
L’Engranatge Cooperatiu i Undos Arquitectura Cooperativa són dues iniciatives que desenvolupen la seva pròpia activitat a sectors diferents. Ara bé, operen des d’una mirada comuna: el compromís amb la participació, la perspectiva feminista i l’enfortiment comunitari com a pilars per transformar la societat. Units formen el projecte 'Conjunció', amb la voluntat d’impregnar totes i cadascuna de les accions dels principis cooperatius i de l’economia social i solidària. Amb seu a Bordils -on el refrany diu que es mengen les botifarres i deixen els fils- i amb el bisbalenc Ramon Heras entre les seves files, Surtdecasa Empordà parlamenta amb ells per desgranar el seu flamant projecte.
«Som conscients de que l’urbanisme no és neutre, ans al contrari»

Dani Vidal i Yaiza Blanch són L’Engranatge Cooperatiu. Ramon Heras i Estel Jou, Undos Arquitectura Cooperativa. Van unir forces i fruit d’aquesta voluntat de construir conjuntament, van parir el projecte 'Conjunció'. "Oferim acompanyament tècnic en processos participatius on es posi el focus en la transformació urbana dels municipis del nostre entorn", explica en Ramon posant exemples com el de cercar propostes per un barri sencer o un carrer, o el de decidir quins usos ha de tenir un equipament concret, entre d’altres. "Conjunció és la nostra aportació a la generació de diàlegs entre disciplines per tal de donar lloc a nous processos de creació i canvi". I és que el projecte fa referència a processos que s’enfoquen cap a la investigació i l’aprenentatge col·lectiu, la participació activa de les persones i l’anàlisi crítica de la realitat, fixant-se com a objectiu esdevenir eines i mitjans per a l’apoderament, la pràctica transformadora i el canvi social.

"Som conscients de que l’urbanisme no és neutre, ans al contrari", explica el bisbalenc. I és que 'Conjunció' parteix de la premissa que els espais on habitem és on es poden veure reflectides les dinàmiques de poder i desigualtat que són estructurals en la societat, donant prioritats i visibilitat a uns elements o necessitats per sobre de les altres. "Posem el focus en la intervenció arquitectònica i urbanística com a motor de canvi i de dinamització socioeconòmica", argumenta en Ramon Heras. El projecte troba essencial recolzar aquests processos de transformació des d'una perspectiva que situï aquesta intervenció en relació al teixit social i a les seves particularitats territorials.

  • imatge de control 1per1

L'Engranatge Cooperatiu
​Dani Vidal i Yaiza Blanch, L'Engranatge Cooperatiu

"Des de 'Conjunció' entenem la participació com una eina d’apoderament i aprenentatge col·lectiu, un procés que ens permet construir quelcom en comú tenint en compte les singularitats", resumeix Heras, afegint que la participació i proporciona "eines per comprendre i intervenir en l’entorn". Segons 'Conjunció', sovint es confon la participació amb la consulta pública i això fet que pot generar certs aspectes negatius, com la creació d’un imaginari reduccionista ja que es desposseeix la participació de la seva capacitat transformadora per esdevenir, finalment, un bolet propagandístic: "Opinem que la participació no és tan sols preguntar a la gent què vol, és construir amb la gent allò que vol; generant espais de debat i sent prou flexibles per anar incorporant en el procés necessitats i desitjos que es vagin descobrint en el camí". I aquí és on 'Conjució' entra al terreny de joc: és en aquest sentit on les persones tècniques han de saber jugar el seu paper, oferint alternatives i facilitant la comprensió d’idees complexes.

Més informació: 

A

També et pot interessar