Viure un mil·lenni a Sant Pere de Rodes

Terramar proposa un ventall de visites per conèixer l’emblemàtic monestir
Surtdecasa Empordà
,
30/12/2013
Entorn

No ens en cansarem de dir-ho: per la seva riquesa natural i patrimonial, per la situació geogràfica, per la miscel·lània de paisatges i pels productes que dóna la seva terra, l’Empordà és un enclavament únic. Anem on anem sempre hi trobarem signes inconfusibles de la seva idiosincràsia, la del present i també la del seu passat com a reflex del que avui és. Perquè l’Empordà també és la petjada del temps. N’hi ha evidències repartides per tot el territori: des dels més d’un centenar de conjunts megalítics concentrats entre la serra de Rodes i l’Albera, fins als poblats indigetes, romans i grecs que es conserven a l’antiga Empúries, passant per les viles medievals de Castelló d’Empúries, Peratallada, Pals i moltes més. Val a dir, però, que un dels conjunts monumentals més impressionants, ben conservats i òptims per entendre la història medieval de la comarca és el que roman al capdamunt de la serra de Verdera i que té com a edifici matriu el monestir de Sant Pere de Rodes. L’empresa Terramar ens convida a endinsar-nos-hi i a descobrir els secrets d’aquest tresor monumental a través de la seva oferta de visites guiades.


Són moltes les llegendes que situen l’origen del monestir de Sant Pere Rodes en diferents èpoques. La principal parla de l’arribada de tres monjos procedents de Roma que buscaven un amagatall per guardar-hi unes valuoses relíquies, entre elles, el braç dret de Sant Pere Apòstol. Finalment van decidir refugiar-les en una cova que, segles enrere, havia estat habitada per Sant Pau Sergi, bisbe de Narbona, i que se situaria just en el lloc on s’hi construiria la primera església dedicada a Sant Pere, a la muntanya de Rodes. Més tard, en aparèixer els primers documents al segle IX, es demostraria que totes aquestes llegendes no eren altra cosa que conjectures. Els textos parlen d’una petita cel·la monàstica que es disputaren les abadies de Sant Esteve de Banyoles i Sant Policarp de Rasés. Durant els segles posteriors el monestir va experimentar tot tipus d’etapes, passant de ser el centre espiritual del comtat d’Empúries a ser víctima de l’abandó i el brutal espoli de totes les obres i objectes de valor que atresorava. La història del monestir abraça més d’un mil·lenni de vida, per això si la vols conèixer més a fons pots participar en una de les visites guiades que organitza habitualment Terramar.

 


De l’ermita de Santa Helena a Sant Pere de Rodes

Cada segon diumenge de mes Terramar organitza una ruta per part del conjunt monumental de la zona. Abans de visitar el monestir fareu un tomb per l’ermita de Santa Helena, una capella d’origen preromànic, datada del segle IX, i que resulta un privilegi poder-hi accedir ja que per motius de conservació la seva visita està restringida a uns pocs dies de l’any. De l’estructura original encara se’n conserven els arcs en forma de ferradura de les finestres. Un edifici únic que ha suportat el pes de més de 1000 anys i que no podeu deixar de visitar si us hi apropeu.

De l’ermita de Santa Helena caminareu finalment fins el monestir de Sant Pere de Rodes. Els guies ens ensenyaran les diferents estances per anar descobrint la singularitat d'aquesta joia del romànic català. A través d’ells sabrem com vivien els monjos benedictins, com s’organitzaven, quines tasques feien, com era el seu dia a dia, l’entorn, la comunitat o que venien a fer-hi els peregrins. Recorrereu els espais més recòndits del monestir com la cripta o la capella de Sant Miquel, passejareu pel claustre tal i com ho van fer els frares durant segles o podreu contemplar l’interior del campanar, amb la llum colant-se per les nombroses finestretes de la seva estructura.

 


Visites teatralitzades
La opció més amena, però, és la de les visites teatralitzades. Cal dir que, mentre fou ocupat, el monestir de Sant Pere de Rodes va ser majoritàriament habitat per monjos benedictins. I qui millor, precisament, que un dels monjos que hi havia viscut per guiar-vos i descobrir els espais més recòndits del edifici. Una combinació entre divulgació i espectacle que us capbussarà de ple en la nostra història.


Si voleu gaudir d’aquest patrimoni únic i participar en aquestes o altres visites guiades entreu a www.terramar.org
 

A

També et pot interessar