Foto: 

Nina Pagès
Camí cap al volcà del Puig d’Adri

L’encant rural de Canet d’Adri

Us proposem un dia complet a aquest poble del cor de la Vall del Llémena
Nina Pagès
,
29/03/2016
Entorn
Envoltat de roures, alzines, pins i terra volcànica, s’alça Canet d’Adri, un petit municipi del Gironès amb un gran patrimoni natural i històric. El seu paisatge està articulat per masies, camps de blat, edificis volcànics, construccions històriques destacades, gorgues i balmes i, al capdamunt, el senyor del municipi: Rocacorba. L’equip de Surtdecasa hi hem anat d’excursió i el resultat és un pla de tot el dia per impregnar-nos de l'innegable encant rural de Canet d'Adri.

1. Esmorzar de forquilla i ganivet


Una de les millors maneres d’iniciar el dia és amb un potent esmorzar de forquilla i ganivet a la terrassa de Cal Sabater. Aquest restaurant situat a l’inici del poble us deixarà bocabadats amb els seus plats elaborats amb productes de la Vall i de les comarques gironines. Al costat del local, trobareu un pàrquing per deixar-hi el cotxe.

  • imatge de control 1per1

2. Pujada a Rocacorba


Una de les excursions més emblemàtiques de la comarca és la que va fins al santuari de Rocacorba, situat dalt del massís de Rocacorba. S’alça al damunt d’una roca en forma de proa de vaixell i té unes vistes panoràmiques del Cap de Creus, el Montgrí, les Illes Medes, les Gavarres, el Montseny i el Puigmal. Canet d’Adri és un dels principals punts de sortida per arribar-hi.

3. Una bona teca


Per agafar forces i continuar la descoberta del municipi, podem gaudir d’un autèntic àpat de remença a algun dels restaurants que hi ha repartits als diferents nuclis. En concret, us recomanem La Sala, un d’aquells restaurants de pagès de tota la vida que utilitza matèries primeres i ingredients de proximitat per crear receptes com el senglar macerat o la carn de perol. Una altra proposta interessant és el Celler de l’Adroher, que ofereix perles tradicionals com la vedella amb bolets o l’ànec amb salsafins.

4. Remullar els peus a les gorgues


Sota la Torre de Canet, en un paratge obac i fresc, trobem unes gorgues profundes de formació volcànica, dins del Parc de la Font de la Torre. És una zona condicionada des de fa pocs anys i podem veure-hi balmes, petites cascades, tolls de gran frondositat i les restes de l’antic i entranyable molí de la Torre.

5. Breu recorregut fins al volcà


Sortint del Parc de la Font de la Torre, just al costat de la roca amb la inscripció, hi ha un rètol que ens assenyala el camí cap al volcà del Puig d’Adri. Si esteu cansats, no patiu, perquè es tracta d’un itinerari senzill i ràpid per carretera que arriba fins al cràter del volcà, cobert de blat. Durant el trajecte, podem aprofitar per conèixer l’entorn natural del poble, format, bàsicament, per rouredes, alzinedes i pinedes.

6. Finalitzar a l’església


Abans de marxar cap a casa, us emplacem a observar l’església de Sant Vicenç de Canet, situada la sortida del poble en direcció a Adri. La base de l’edifici actual és un temple romànic del segle XI, de tres naus i capçalera amb tres absis. La façana està reformada i té una porta d’estil renaixentista. Al costat de la construcció, hi trobareu un petit cementiri.

Si encara teniu més ganes de Canet, us recomanem que visiteu el Dolmen de la Mota, un monument megalític descobert i excavat el 1974, situat en una parcel·la de la urbanització Refugis de la Mota. Podem accedir-hi des de la carretera de Banyoles, passant per Sant Martí de la Mota. Es tracta d’un sepulcre de galeria coberta amb una llosa transversal a l’acabament de la cambra.

A

També et pot interessar