Temporada Alta

Foto: 

Cedida
'Audioguia per a supermercats en temps de pandèmia' de Cabosanroque

Les 5 propostes més boges del Temporada Alta

Us fem una selecció d'alguns dels nous formats que arriben al festival de tardor gironí
Mar Molero Dolz
,
06/10/2020
Espectacles
El Temporada Alta s’ha adaptat a la situació actual. L’equip del festival és molt conscient del moment en què es troba la societat i precisament per aquest motiu ha volgut tirar endavant sí o sí una edició en un any difícil per a molts sectors. El cultural, s’ha vist tocat per les cancel·lacions, el tancament de sales, els ajornaments i també, diguem-ho clar, la manca d’ingressos a actors, tècnics, directors, guionistes, músics, coreògrafs o programadors, que només són els primers noms d’una llista molt llarga de gent. Per aquest motiu Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, remarca el fet que és bàsic pels artistes que hi hagi festival i activitat teatral, però també ho és pels ciutadans. “Quan els ciutadans perden el contacte amb alguna de les arts, és difícil que el recuperin”, afirma Sunyer, “i sobretot no tenen aquesta finestra per respirar en un moment com el que vivim”.

Aquesta finestra de la qual parla Sunyer s’ha hagut de replantejar i, al costat d’una programació presencial, el festival també ha previst un seguit de propostes a distància que van des d’espectacles en streaming, per Zoom o un catàleg on es podran veure espectacles gravats de grans noms de l’escena internacional dels últims anys. També n’hi haurà d’altres en diversos formats que potser no ens havíem plantejat mai. Des de Surtdecasa us n’hem volgut recollir cinc.

1. 'Audioguia per a supermercats en temps de pandèmia', de Cabosanroque
Amb el confinament vam descobrir que hi havia llocs permesos com els supermercats i llocs prohibits com els teatres. Amb la pandèmia, l’ocultació de la identitat darrere una mascareta ja no és un fet excepcional. Abans, la mascareta era un element sospitós. I ara, què és? Potser és una de les preguntes que s’ha fet Cabosanroque -un duo format per una enginyera i música, Laia Torrents, i un arquitecte, Roger Aixut- per crear aquesta audioguia que assumeix plenament el supermercat com un espai de representació, un escenari per oferir ficció. N’hi haurà prou d’entrar en un supermercat amb la teva mascareta posada, agafar el mòbil i posar-te els auriculars, i l’obra començarà per a tu.
> Quan? El 13 de novembre a les 10h.

2. 'Poeta de guàrdia' amb Maria Cabrera, Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales
D’un temps ençà, el sistema públic de salut britànic recepta cultura. Pensem també que no hi ha res més terapèutic i íntim que escoltar una veu a cau d’orella. Ajuntem la capacitat guaridora de l’art i la intimitat d’una veu propera i tindrem la base de ‘Poeta de guàrdia’, un projecte nascut en ple confinament a París de la mà del Théâtre de la Ville i adaptat a les nostres necessitats anímiques i poètiques per un quartet de poetes de casa: Maria Cabrera, Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales. Com funciona? Demaneu hora i tindreu deu minuts per escoltar un poema recitat per un actor o una actriu i mantenir després una breu conversa sobre els versos que heu escoltat. Només amb cita prèvia.
> Quan? Del 20 al 25 d’octubre.

 

'La first casi blind date'
3. 'La first casi blind date' de Francesc Cuéllar
Aquesta proposta destinada a un únic espectador ofereix l’oportunitat de tenir una cita a cegues per Zoom amb un actor o una actriu. Amb l’entrada es pot escollir si es vol tenir una cita amb un home o amb una dona. Feta la tria, comença el joc d’aparences. Una primera cita té més complexitat del que aparenta d’entrada. Què volem ensenyar i què desitgem amagar de nosaltres? Quines veritats compartim i quines mentides gestem? Quins són, aparentment, els nostres punts forts? Com ens venem sexualment i emocionalment? I ens compren? Som legals, vulnerables i transparents? Potser, en finalitzar la trobada tête à tête, aquestes preguntes no ens semblaran tan llunyanes.
> Quan? El 3 de novembre.

4. 'Complete Works: Table Top Shakespeare: At Home' de Forced Entertainment
Qui podria imaginar-se que a la cuina o al bany ho tenim tot per fer les obres de Shakespeare? Qualsevol objecte pot convertir-se en un personatge? Potser ens caldria, a més, un bon narrador? Això no és cap problema per la companyia britànica Forced Entertainment. Fa cinc anys van plantejar-se el repte de representar tots els títols de Shakespeare amb una taula i els estris quotidians d’una llar. Amb l’experiència del confinament, han adaptat aquesta idea al format digital. El públic segueix el narrador per casa seva, mentre agafa una llauna de cervesa, un raspall de dents o una setrillera. Amb aquest botí casolà, torna a la taula i comença amb molt d’humor la comèdia o la tragèdia.
> Quan? Contingut disponible en funció del calendari.

 

'Sucia'
5. 'Sucia' de Bàrbara Mestanza
A Espanya es registren 32 denúncies al dia per agressió i abús sexual. El primer trimestre del 2020 es van registrar gairebé 100 denúncies més que el mateix trimestre del 2019, i amb el confinament han augmentat els casos d’abús intrafamiliar més que mai. ‘Sucia’ parla de l’abús posant el focus no tan sols en l’experiència viscuda per la víctima, sinó també en la manera com acompanyem aquest tipus d’experiències. Un abús explicat de manera que l’agressor és interpretat per una dona i la víctima és interpretada per un home. Un joc de canvi de rols que activarà la sensació col·lectiva d’empatia. Dues històries que succeeixen alhora sobre el mateix escenari, tot i que el públic només podrà escoltar un dels relats. Una cabina transparent insonoritzada separarà els dos intèrprets i el públic podrà escollir entre anar al teatre a escoltar-ne un mentre observa com es produeix l’altra història de fons o connectar-se a una pàgina web porno per veure en directe la història que s’està narrant a l’interior de la cabina.
> Quan? El 5 de desembre.

Més informació: 

A

També et pot interessar