Sergi Custey
,
14/10/2017
Entorn

4 itineraris per Vilobí d'Onyar

Quatre itineraris senyalitzats per l’entorn natural de Vilobí d’Onyar permeten endinsar-se a peu o en bicicleta en aquest entorn, i conèixer de primera mà la singuralitat del municipi

Foto: 

Cedida
Quatre itineraris senyalitzats per l’entorn natural de Vilobí d’Onyar permeten endinsar-se a peu o en bicicleta en aquest entorn, i conèixer de primera mà la singuralitat del municipi

Vilobí d’Onyar, situat sobre la plana al·luvial del riu Onyar, és un municipi de la Selva format pels pobles de Sant Dalmai, Salitja i Vilobí. Una plana fèrtil de relleu que pel nord s’enfila cap al volcà de les Crosa, on els boscos humits de ribera, les pinedes i els alzinars, les fonts i les basses, els camps de conreu, els masos, les ermites, els torrents i els rius, conformen un paisatge canviant i amable.
Quatre itineraris senyalitzats per l’entorn natural de Vilobí d’Onyar permeten endinsar-se a peu o en bicicleta en aquest entorn, i conèixer de primera mà la singuralitat del municipi.

1. Anella Verda de Vilobí
Passejada circular de 3,7 km, sense desnivells a l’entorn del poble de Vilobí, i seguint les riberes de l’Onyar i del Torrent de la Grevolosa. En el punt més occidental de l’itinerari hi ha l’alternativa d’arribar al nucli residencial de can Terrer a partir d’un ramal d’1km de longitud.
Anella verda Vilobí: 3,7 km
Anella verda Vilobí - can Terrer: 1,0 km
(Itinerari amb àrea de lleure)

2. Alt Onyar
Recorregut de 5 km, amb inici al poble de Vilobí i que pren direcció nor-oest creuant conreus de cereals, blat de moro, fruiters, gira-sol i colza fins arribar al poble de Sant Dalmai. L’itinerari segueix per un petit tram de carretera secundària fins a trobar el riu Onyar i s’endinsa per la seva llera fins a la resclosa d’en Borra, un antic embassament destinat a emmagatzemar aigua per a reg. En el darrer tram de l’itinerari, trobem una vegetació poc habitual de la terra baixa mediterrània com ara el roure pènol, la moixera, l’avellaner o els aurons, i un sotabosc on creixen plantes d’esplèndida florida primaveral com el marcòlic, la viola o la maduixera.
Vilobí - Sant Dalmai: 3,4 km
Sant Dalmai - Resclosa d’en Borra: 1,5 km
(Itinerari amb àrea de lleure)

3. Volcà de La Crosa
Recorregut de 5,4 km amb inici al poble de Vilobí fins al poble de Sant Dalmai. L’itinerari segueix direcció nord-est en direcció a les tosqueres, antigues predreres d’on extreien els materials volcànics utilitzats per a la construcció de cases i masos de la zona. Seguint en direcció nord, l’itinerari entra a l’espai protegit del volcà de La Crosa pel vessant sud, sota un ombrívol alzinar fins arribar sobre l’antiga terrera de can Costa, on hi ha la possibilitat d’arribar fins a l’ermita de Sant Llop que data del IX i que posteriorment fou fortificada. L’itinerari, després de l’ascens suau però constant fins al trencant de Sant Llop, inicia un descens cap a l’interior del cràter volcànic que té un diàmetre de 1.250 metres i que és considerat el més de gran de Catalunya i un dels més grans de la península Ibèrica.
Vilobí - Sant Dalmai: 3,4 km
Sant Dalmai - Les tosqueres: 0,6 km
Les tosqueres - Sant Llop: 0,9 km
Sant Llop - Interior cràter volcà: 0,5 km

4. Font de Can Bosch
Recorregut de 7 km, amb inici al poble de Vilobí direcció nord-est fins al poble de Salitja. L’itinerari segueix direcció a la capella de Nostra Senyora de les Fonts, passant pel molí de les fonts i creuant diversos prats i recs. Els recs recullen i canalitzen l’aigua de diferents surgències naturals lligades als aqüífers del volcà de la Crosa i que s’utilitzen per a regar camps i hortes. Havent arribat a les Fonts de Salitja, l’itinerari ascendeix pel torrent dels Mussols direcció al volcà de la Crosa per un camí còmode, tot i que comença amb un perdent força pronunciat. Arribats al capdamunt de les restes de con volcànic, i creuant la carretera de Girona a Santa Colma de Farners, per un pas subterrani, ens trobem a les Guilloteres, una antiga explotació de gredes volcàniques convertida actualment en centre d’interpretació del volcà de la Crosa. L’itinerari segueix direcció sud-oest baixant fins a la font de can Bosch, que és el lloc de sortida de la mina de la Crosa, construïda a principis del s. XIX, per tal d’eixugar els estanyols de l’interior del volcà i aprofitar-lo com a zona de conreu.
Vilobí - Salitja: 3,3 km
Salitja - Fonts de Salitja: 1,2 km
Fonts de Salita - Les Guilloteres: 1,9 km
Les Guilloteres - Font de can Bosch: 0,6 km
(Itinerari amb àrea de lleure)